Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Split / Parçalanmış

:: Videolar Split / Parçalanmış
(7.5/10)
Yazar: Deniz Çobaner
Yönetmenin çoklu kişilik sendromuna yenilikçi bakış açısı takdir edilmeye değer. Böyle insanları hasta ya da sorunlu olarak değil de üstün insan olarak düşünmeye davet etmesi herhangi bir gerilim filminde pek rastlanmayan, fikir üreten ve üstüne düşünmeye iten şeyler sağlıyor izleyiciye.

M. Night Shyalaman; The Sixth Sense(1999), Unbreakable(2000), Signs(2002) ve The Village(2004) gibi filmleriyle dünya çapında bir çok kesimden kendi hayran kitlesini oluşturdu. Hem yazar hem yönetmen olarak filmleri genelde büyük bir ilgiyle takip edildi. Son yıllarda yaptığı filmlerle ilk zamanlarını aratır olsa da her yeni filmi merakla beklenenler kategorisinden hiç çıkmadı. Böyle bir kariyerin son filmi olan Split(Parçalanmış), James McAvoy’un başrolde olmasıyla da dikkatleri bir derece daha üzerinde topladı.


 

Filmin hikâyesi 3 genç kızın çoklu kişilik bozukluğuna sahip “bir” adam tarafından kaçırılması üzerine. Onları kaçıran Kevin Crumb, oldukça ürkütücü olmakla birlikte esasen kim olduğu hakkında kimsenin pek fikri de yok. Bu gizemli adam kızları oldukça korunaklı görünen bir yere kapatır. Zamanla Kevin’in tuhaf hareketlerini takiben bazı kişilikleriyle tanışması zevkli olsa bile diğerlerinin taşıdığı tekinsizlik ve tehlikeli halleri kızları dehşete düşürür.

 

Filmin stili, Shyalaman elinden çıktığını bariz bir şekilde salık veriyor. Karakterlerin histerileri, yaşamlarının arka planları, mekânlar ve kullanılan renkler anlatılan hikâyenin dram - gerilim havasını destekleyerek ilerliyor. Shyalaman’ın “arızalı” karakterlerinin kendi küçük ve izole dünyalarını yaratma eğilimleri bu filminde de kendini gösteriyor. The Village ile The Visit (ne kadar kariyerinin en iyi filmlerinden olmasa da)’te görülen başkişilerin aitlik sorunları ve hâkimlik sahibi olma durumu Split’te de kendini gösteriyor. Bu sefer farklı olarak 23 (ve hatta 24) karakteri önce bir bedene sonra da bu bedeni tam olarak dünyada nasıl bir mekâna bağlı olduğu anlaşılamayan isimsiz bir yere hapsediyor. 


 

James McAvoy’un oyunculuğunun ise filme sınıf atlattırdığı aşikâr. İzlerken bu karakterde başka birisi olsa nasıl olurdu sorusunu bile kendimize sormanıza izin vermeyecek kadar iyi bürünüyor bütün o karakterlere. Bir anda OCD sahibi fevri bir bakıcıyken bir saniye sonra 8 yaşında bir çocuğa dönüşebiliyor. Küçük aksesuarlarla gerçekleşen değişimlerde o an kimin kişiliğindeyse o olduğuna bizi ikna etmesi hiç de zor olmuyor. Bununla birlikte diğer oyuncular McAvoy’la kıyaslamasak bile vasat performanslar sergiliyorlar ki; kıyaslamamak da pek mümkün değil. Çocuk Casey Izzie Coffey’i ve Casey’in genç kız olduğu dönemi canlandıran Anna Taylor-Joy’u bu topluluğun dışarıda tutarsak öyle ahım şahım bir performanstan bahsedemiyoruz ne yazık ki. The Witch’de dikkatleri üzerine çeken Anna Taylor-Joy, Split’te  bir derece daha düşük bir performans sergiliyor. Morgan(2016), The Witch(2015) ve Split(2016) ile Anna Taylor-Joy, kariyerinde “tuhaf genç kız” olarak kendine bir yol çizmiş gibi görünüyor. 

 

Yönetmenin çoklu kişilik sendromuna yenilikçi bakış açısı takdir edilmeye değer. Böyle insanları hasta ya da sorunlu olarak değil de üstün insan olarak düşünmeye davet etmesi herhangi bir gerilim filminde pek rastlanmayan, fikir üreten ve üstüne düşünmeye iten şeyler sağlıyor izleyiciye. Film salonda bittikten sonra bile devam ediyor izleyicinin zihninde. The Village filminde de toplum psikolojisi üzerine çok ciddi sorular soran, birlikte yaşama, kırsal-kentsel ayrımı gibi sorgulamalara giren Shyalaman bu filmde de benzer kaygılar güdüyor ve alt metni kuvvetli bir senaryo ile izleyicinin takdirini kazanıyor. 


 

Yazar ve yönetmenliği kendi bünyesinde bulunduran Shyalaman, bu özelliğini Split’te de sonuna kadar kullanıyor. Senaryolarındaki hikayeyi baz olarak kullanıp asıl odağı karakter gelişimlerine veren tarzı bir zaman sonra bize kaçırılan diğer iki kızı unutturup Kevin’in diğer kişiliklerine ve daha zekice hayatta kalma savaşı veren Casey’e yönlendiriyor. 

 

Son olarak filmin kapanışındaki küçük sürpriz Shyalaman hayranlarının yüzünde tebessüm oluşturmakla birlikte Split’in devam filminin nerelere uzanabileceği hakkında da olumlu düşünceler oluşturuyor. Son yıllardaki işleriyle kariyeri bitme noktasına gelen M. Night Shyalaman; iyi fikir, güçlü senaryo ve oyunculukları, paranormal sosu ve tvistleriyle ortalamanın üstünde bir geri dönüş yapıyor.

 

Twitter.com/tuzluk_arch

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter