Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Somali Korsanları

Somali Korsanları
(5.0/10)
Yazar: Uğur Hakan Hacıoğlu

“Makinelerin çalışmasının sinir bozucu olduğu anlar vardır. Kalbiniz o kadar sıkışır ki buna katılamazsın. Pasif olarak katılma şansınız bile olmaz. Bedenlerinizi viteslerin, tekerleklerin kolların üzerine koymaaya çalışırsınız. Ve onu durdurmaya çalışırsınız!”
Mario Savio


Mario Savio’nun ünlü konuşmasından alıntılar ile başlayan “Somali Balıkçısı” yönetmen Bryan Buckley’in ikinci uzun metraj filmi. Ünlü Kanadalı gazeteci Jay Bahadur’un hayat hikâyesinin anlatıldığı filmde hayalleri uğruna genç bir gazeteci-yazarın neler yapabileceğine tanık oluyoruz. Bu açıdan gördüklerimiz cesaret verici!



2003 yılında üniversiteden mezun olan genç gazeteci Jay Bahadur iş bulmanın kıyısında bile bulunmamaktadır. Sürekli bir çıkış yolu arar fakat karşısına bir türlü aradığı fırsat geçmez. İşte tam bu sırada idol olarak gördüğü çılgın gazeteci Seymour Tolbin ile tanışmasının ardından onun söylediklerinden çıkarttığı tek bir anlam vardır; “Kendi fırsatını yaratmak.” Bu uğurda Somali’ye gitmeye karar veren genç gazeteci halen garajlarını işgal ettiği ailesini de ikna edip Kanada’dan Somali’ye doğru uzun bir yolculuğa başlar.



Kasım 2008’de Somali’den Mohamad Farole ile bağlantı kurmasından kısa bir süre sonra Aralık 2008’de Somali’ye giden Jay Bahadur’un amacı idol aldığı isim gibi sıra dışı bir işe imza atıp burada edindiklerini bir yayınevi ile anlaşarak kitaplaştırma ve aradığı itibara kavuşmaktır. Gider gitmez her şeyi gözlemlemeye, not almaya ve kaydetmeye başlar. Bu noktada birçok zorlukla karşılaşır. Buna rağmen kısa süre içerisinde Somali’ye adapte olmayı başarır. Hatta orada kendilerini Badaadinta Badah (Denizlerin Kurtarıcısı) olarak tanımlayan korsanlarla röportaj yapma fırsatını da yakalar. Geçen süre zarfında televizyonda görünenlerden çok daha farklı bir yaşantının Somali’de sürdüğünü görür. Bir süre sonra Jay Bahadur giderek oradaki insanları benimser ve onların sorunlarını kendi içerisinde içselleştirerek bunlara çözüm bulmaya karar verir. Bu doğrultudan sonra da tabiri yerindeyse Somali hususunda bir dava adamı olmaktan da kaçınmayacaktır.



Somali’de yaşananları gidip cesurca gözlemleyen ve oradaki insanların sorunlarını çalışmalarıyla dünyaya duyuran Jay Bahadur’un hayatının anlatıldığı Somali Korsanları filminde genel hatlarıyla ülkede meydana gelenlerden ziyade genç bir gazetecinin oluşum süreci aktarılmaya çalışılmış. Bu açıdan değerlendirirsek Somali hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için film boşlukları tek başına dolduracak düzeyde değil. Al Pacino karşımıza Seymour Tolbin rolüyle çıkıyor ve film boyunca kısıtlı bir süre onu göreceğinizi söylemek zorundayım. Duygu yoğunluğundan uzak ve tekdüze olmasına rağmen Aden körfezi kıyılarını görmek isteyenlere iyi vakit geçirecek bir yapıt!
  

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan’...

43. İstanbul Film Festivali  17-28 Nisan’...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter