Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

SLOW WEST - Sakin Batı

:: Videolar SLOW WEST - Sakin Batı
(7.0/10)
Üye: Müge İbrikçi
Sundance Film Festivali’nden Dünya Sineması Drama Dalında Büyük Jüri Ödülü ile dönen bu film, westerne farklı bir anlatım katan 2015 tarihli bağımsız bir İngiliz yapımı.

Çektiği Pitch Black Heist (2011) adlı kısa filmle Bafta’da “En İyi Kısa Film” ödülünü alarak umut vaat ettiğini gösteren John Maclean, bu sefer ilk uzun metrajı olan Slow West (Sakin Batı) ile izleyici karşısına çıkıyor. Sundance Film Festivali’nden Dünya Sineması Drama Dalında Büyük Jüri Ödülü ile dönen bu film, westerne farklı bir anlatım katan 2015 tarihli bağımsız bir İngiliz yapımı.


1870 yılında, aristokrat bir aileden gelen naif bir genç olan Jay Cavendish, hayatının aşkı Rose Ross’u bulabilmek için İskoçya’dan“Vahşi Batı”ya doğru tek başına yola çıkar. Bavulundaki “Tam Yol Batıya” kitabı haricinde bir yol göstereni de yoktur ama bir gün Kızılderili kovalayan adamlarla karşılaşınca yolculuğunun seyri değişir. Bu kötü adamlardan onu kurtaran İrlandalı yalnız kovboy Silas Selleck ile küçük bir anlaşma yaparlar; 100 dolar karşılığında Silas, Jay’e yol gösterecektir. Jay için Vahşi Batı, bir umut kapısı iken, Silas için acımasızlık ve vahşet dolu bir yerdir. Bu farklı düşüncelerde kimin haklı olduğunu ancak yolun sonunda öğrenebileceklerdir.


 

Kurt ile kuzunun Vahşi Batıya doğru olan yolculuğunda tabii ki karşılarına çakallar da çıkar. Bazen Silas’ın tecrübesiyle bazen de Jay’in acemi şansıyla bu engeller aşılır ve bu serüven ikisinin de hayatına bir şeyler katar. Jay biraz daha kirlenir, Silas ise masumiyeti keşfeder. Slow West, TRT’de pazar kuşağında izlediğimiz western filmlerine pek benzemiyor. Aslında kostümleri ve dekoru değiştirdiğimizde bir yol filmine dönüşebilecek kadar az western klişesi içeriyor. Buradan yola çıkarak modern ama geçmişten ilham alan bir film olduğunu söylemek yanlış olmaz. Günümüzde az sayıda western türünde eser ile karşılaşıyoruz ve bu film de hem naif hem de biraz acımasız espri anlayışıyla türe bir nebze yenilik katmayı başarıyor.


Filmin kadrosunda, The Road (2009) adlı kıyamet filminden hatırladığımız Kodi Smit-McPhee ve son zamanların parlayan ismi Michael Fassbender’ın yanı sıra Game of Thrones dizisinde Sandor Clegane (Tazı) karakteriyle beğeni toplayan Rory McCann de yer alıyor. Slow West, Yeni Zelanda’da çekilmiş bir western olarak alışık olduğumuz gibi sadece çorak arazilerde geçmiyor. İzleyiciyi muhteşem manzaralar eşliğinde acımasız ama yer yer komik bir yolculuğa çıkartıyor. Coen kardeşler tarzında ironik bir dil yakalamayı başardığı için de zileyiciye keyifli bir seyir sunuyor. Özellikle Bill Allson hikayesi ve yazar Werner’ın olduğu sahneler bu durumu kanıtlar nitelikte.


 

Slow West; kelle avcıları, Kızılderililer, rahip, yalnız ve umursamaz kovboy, uçsuz bucaksız araziler ile bir westerni hatırlatıyor olsa da western severlerden daha geniş bir kitleye hitap ederek kara komedi tadında bir film ortaya çıkarıyor. Fazla aksiyona gerek kalmadan hikayesini düzgünce anlatan film, ülkemizde ilk defa Filmekimi 2015’de izleyiciyle buluştu.

 

Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç değil ...

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç  değil ...

Fırat Sayıcı

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter