Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

"Senden Bana Kalan"dan kalanlar

"Senden Bana Kalan"dan kalanlar
Yazar: Bu yılın Oscarlarından en iyi uyarlama senaryoyu kazanan Alexander Payne’in “Senden Bana Kalan”ından bende çok da hoş bir iz kalmadı. Payne’in hemen hemen bütün filmlerini izledim ama uzun aralarla. Böyle olunca filmler arasındaki benzerlikleri yakalamak kolay olmuyor. Zaten yönetmen o kadar da sık film çekmiyor.

Bir önceki filmi “Sideways” yedi yıl önceye ait. “Schmidt Hakkında” vizyona gireli ise 10 yılı buluyor. Hatırlamak için “Schmidt Hakkında”yı yeniden seyrettim ve iki filmin arasındaki benzerlikleri görünce doğrusu şaşırdım. “Schmidt Hakkında”yı hatırlatayım: Filme adını veren Schmidt emekli olur. Yine de işle bağını sürdürmek istese de yerine geçen eleman tarafından münasip bir dille püskürtülür. Schmidt karısından nefret eder. Kendi kendine “kim bu yaşlı kadın?” diye sorar; o kadar yabancılaşmıştır karısına yani. Karısı bir gün aniden ölür. Schmidt karısının eşyalarını toplarken, karısına yazılmış aşk mektuplarını bulur ve aldatıldığını öğrenir. Öfkeden küplere biner. Karısının isteği üzerine almış olduğu otobüs-eve atlar ve evlenmek üzere olan kızının düğününe doğru yolculuğa çıkar. Schmidt’in hayatta tek sevdiği insan, hatta neredeyse aşık olduğu tek kadının kızı olduğunu anlarız.

 

Yolda bir evli kadınla ilişki kurmaya kalkan Schmidt, terslenir ve apar topar, utanç içinde kaldığı parkı terk eder. Schmidt’in damadı tam bir salaktır. Damadın akrabaları da en hafif kelimeyle bir acayiptirler. Sonunda kızını evlenmekten vazgeçiremeyen  Schmidt uzlaşmış gibi görünmeye karar verir ve düğün ahalisine övgü dolu sözler söyler. Filmi kısmen Schmidt’in dış sesiyle izleriz çünkü Schmidt Afrikalı bir çocuğa parasal destek sağlamakta ve o çocukla yazışmaktadır. Schmidt’in sesinden bu yazışmaları dinleriz.

 

“Senden Bana Kalan”ı yakında seyrettiğinizi varsayıyorum, dolayısıyla filmin konusunu anlatmayacağım, iki film arasındaki ortak noktalara değineceğim. Birinci ortak nokta filmin erkek kahramanın sesinden anlatılması. Oldukça sorunlu karakterler olsalar da bu anlatım tarzı, bu karakterlerle seyircinin özdeşleşmesini sağlar. Diğer bütün karakterlerden daha fazla baş karaktere sempati duyarız. “Senden Bana Kalan”da, Schmidt’in yerine Matt King vardır. İki erkek de yani Schmidt de Matt King de hayatlarında bir dönüm noktasındadırlar. Karıları aniden ölmüş ya da ölüm döşeğine düşmüştür.  İki erkek kahraman da karılarının ölümünden sonra yıkıcı bir gerçekle yüzleşirler: Karıları kendilerini aldatmıştır. Bu yeni bilgi bir yandan da rahatlatıcıdır, kahramanımız bu sayede suçluluk duygularından kurtulur.  Karılarının ölümünden sonra kahramanlarımızın ikisi de uzakta bir yerde bulunan kızlarına doğru bir yolculuğa çıkar. Kızlarının erkek arkadaşlarının birer dangalak olmak gibi ortak bir özelliği vardır. Ama süreç içinde kahraman bir şekilde durumu kabullenmeyi öğrenir.

 

İki erkek kahraman da kendilerini sevmeyen bir kadını bu sürecin bir anında öperler. Öptükleri kadın evlidir. “Schmidt Hakkında” Schmidt’in kızını evermek zorunluluğunu kabul etmesiyle sonlanırken, “Senden Bana Kalan”ın Matt King’i, kızını, karısının yerine koyabilir çünkü kızı henüz evlenme çağına gelmemiştir.

 

İki filmde de gördüğümüz bu şemayı başka bir yerden daha tanıyoruz aslında. Vladimir Nabokov’un ünlü romanı “Lolita”, boşuna ünlü olmadı. “Bizim Büyük Çaresizliğimiz”e ilham verdiği gibi Alexander Payne’in filmlerine de ilham vermişe benziyor bu modern klasik roman. O romanda da erkek kahramanın karısı ölür ve kahraman önce  kızına doğru ve akabinde de kızıyla birlikte bir yolculuğa çıkar. Tabii ki Lolita söyleceğini çok açık söyler, pedofili ve enseste yönelik istekler son derece açık ifade edilir. Payne’in filmlerinde bu noktaları saptamak daha güç, kahramanlar daha “düzgün” erkekler. Ama sanki şema aynı, dürtüler de aynı. Bütün bunları Freud’un ortaya atttığı Ödipal Karmaşa kuramıyla açıklamak bir şekilde mümkün diye düşünüyorum. Ama bu iş şimdilik sonraya kalsın.   

 

Cüneyt Cebenoyan 

 

 


YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter