Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

SECRET IN THEIR EYES - Gizemli Gerçek

:: Videolar SECRET IN THEIR EYES - Gizemli Gerçek
(5.5/10)
Üye: Müge İbrikçi
Film, terör paranoyasını arka planına dahil ederek bir cinayetin izini sürüyor ve yan hikaye olarak da imkansız bir aşk hikayesine odaklanıyor.

Senarist olarak tanıdığımız BillyRay’in yönetmenliğini yaptığı üçüncü uzun metraj film olan Secret in Their Eyes (Gizemli Gerçek), Hollywood’un el attığı yeniden çevrimlerden bir tanesi. 2009 tarihli Arjantin/İspanya ortak yapımı, orijinal versiyonu El secreto de sus ojos (Gözlerindeki Sır) filmini izleyenlere özellikle tavsiye edilmeyecek bir film. Görsel efektlerin bolca kullanıldığı türdeki filmlerin 20-30 sene sonra yeni ve gelişmiş teknoloji ile yeniden uyarlanması bir nebze mantıklı olabilir. Ama senaryonun ön plana çıktığı filmlerde ve artık izleyicinin sadece Amerikan Sineması’na mahkum olmadığını, dünya sinemasından her filmi izleyebilecek olanağa sahip olduğunu da göz önünde bulundurursak, dram ağırlıklı bir polisiyenin altı sene gibi kısa bir sürede yeniden çevrilmesi pek de anlamlı gelmiyor. Özellikle de El secreto de sus ojos filminin Akademi Ödülleri’nde En İyi Yabancı Film dalında oscar aldığını düşünürsek, kıyıda köşede kalmış bir film olmadığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca TheHours (2002) ile Nicole Kidman’ın, Erin Brockovich (2000) ile Julia Roberts’ın oscar aldığını ve Chiwetel Ejiofor’un ise 12 Years a Slave (2013) filmi ile oscara aday olduğunu bildiğimiz varsayarsak, Secret in Their Eyes’ın, tamamen oscarlı oyunculara sırtını dayamakla yetindiğini fark edebiliriz.


 

Filmin konusuna kısaca değinirsek; 11 Eylül Saldırıları sonrasında FBI’da anti-terör bölümü kurulmuştur. FBI Dedektifi Ray, Bölge Savcısı Yardımcısı Claire ve Bölge Savcılığı Dedektifi Jess aynı departmanda çalışmaktadırlar. Çöpte bulunan bir ceset için olay yerine giden Ray ve Jess, acı gerçekle karşı karşıya kalırlar. Çöp konteynerindeki cansız beden Jess’in kızına aittir. Ray, olayın çözülmesi için elinden geleni yapar ama önüne çıkan engeller ve yetersiz deliller yüzünden dava dosyası kapanır. Yine de bu olay, onun için 13 yıllık uzun soluklu bir cinayet soruşturmasına dönüşecektir.


Film, terör paranoyasını arka planına dahil ederek bir cinayetin izini sürüyor ve yan hikaye olarak da imkansız bir aşk hikayesine odaklanıyor. Ama hikayesinin bu üç temel öğesini de tam olarak yerine getiremiyor. Orijinalindeki tutku ile naifliğin iç içe geçtiği his, Hollywood versiyonunda izleyiciye aktarılamıyor. Nicole Kidman’ın canlandığı Claire karakteri, güçlü imajından çok güzelliği ile ön plana çıkıyor. Amerika’nın propagandasını yapmayı sevdiği terör bile filmde iyi işlenemiyor. Filmin belki de en iyi tarafı, kurbanın annesine odaklanılıyor olması ve Julia Roberts’ın da başarıyla rolün altından kalkması. 


 

El secreto de sus ojos filmini izlemeyenler, ünlü oyuncuların yer aldığı Secret in Their Eyes’ı tüm kusurlarına rağmen rahatlıkla izleyebilirler. Çünkü filmin hikayesi sağlam temellere oturtulduğu için, gerilimin ve merak dozunun yüksekliği ile sürprizler, filmi ayakta tutuyor. Ama orijinalini izleyenlerin, hikayeyi bilmelerinden ötürü sürprizlerden mahrum kalacağını da belirtmek gerekir.

 

Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter