Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Russian Psycho

Russian Psycho
Yazar: Seza Köreken Yalçınkaya

Russian Psycho/Rus Sapığı, 2018 yapımı bir Grigori Konstantinopolsky filmi. Yönetmen aynı zamanda filmin başrolünde de bulunuyor. Komedi-dram türündeki yapım Rus mizah anlayışıyla yapılmış, Soğuk Savaş sonrası Rusya halkının psikolojisiyle paralellikler gösteren bir dram filmi. 


Filmin temposundaki istikrarsızlık, seyirciyi düşüren ve yükselten sahnelerin birbiri ardına, karmaşık şekilde sıralanmış olması izleyiciyi yorsa da Rus Sapığı’nın ruhsal durumuna çok uygun görünüyor. Sürekli gelenekselle moderni sorgulama halinde olan Svyatoslav Ivanov (Rus Sapığı) bu sıkışmışlığının sonucu olarak gerçekle hayalin arasındaki farkı anlayamadığı bir noktaya savruluyor ki film kurgusu da aynı bir savrulmaya benziyor. Aşırı uzun diyaloglar ve her sahneyi anlatma ihtiyacı duyan dış ses birbirinden bağımsız gibi görünen düşünceleri bir araya getirmek için yine Svyatoslav’ın ruhsal durumunu anlatmaya hizmet ediyor ama izleyiciyi filmden uzaklaştırıyor. Film izleyiciyi Svyatoslav’la özdeşleştirmekten çok karaktere yabancılaştırıyor. 


Svyatoslav Ivanov, gençlik yıllarında 90’lar Rusya’sında bocalama içinde geçirmiş bir karakter. Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıyla ve Rusya Federasyonu’nun kurulmasıyla kapitalist sisteme geçilmesi toplumda ani ve düzensiz bir değişeme sebep oldu. Tabii ki bu değişimin ana sebeplerinden biri ekonomiydi. Svyatoslav’ın ülke ekonomisine hizmet etmek için özgür girişim söylemi de yine bu döneme ait bir söylem. Karakterin takıntılı olduğu birçok şey ülke ekonomisinin kalkınmasıyla alakalı görünüyor. Mesela, yolsuzluk yapan devlet memurlarına tahammülü yok. Ülkesinin gelişmesine takıntılı olmasının önemli bağlantı noktası da Ortodoks oluşu çünkü Rusya’nın içinde bulunduğu sıkıntıdan çıkmasını sağlayacak şey inançlarının korunması. Karakter her şeye inancını kaybetmiş bir geçiş dönemi insanı olsa da gelenekselle olan bağlantısını da tam kopartamıyor. Hatta bu boşluk onu geleneksele daha çok bağlıyor. Evleneceği kadınla evlenmeden önce beraber olmak istiyor, yaşadığı modern toplum da buna çok müsait ama Ortodoks olduğu için böyle bir şey yapması büyük günah. Değişen sistem, ekonomik sıkıntılar, değişen toplum ve kültür Svyatoslav’ın sürekli sıkıştırıyor. Gerçek kişiliği, kendisine öğretilenler ve yapması gerekenler sürekli çatışıyor. O da empatiden yoksun kendi adalet anlayışla hareket etmeyi seçiyor. Rus Sapığı bu yönüyle bakıldığında karakteri tutarlı bir biçimde çizmeyi başarmış oluyor.


Rus Sapığı adı gereği American Psycho/Amerikan Sapığı’yla karşılaştırma yapmaya yönlendiriyor. Kült filmlerden biri haline gelen Amerikan Sapığı kapitalist düzenin merkezinde yer alan bireyselliğin sınırlarını zorlayan bir karakter çizerken Rus Sapığı gelenekselle bireysel arasında sıkışmış bir karakter çiziyor. Tarihsel şartlar ve bulundukların toplum dinamikleri göz önüne alındığında her iki karakter de bulundukları ortamla çok tutarlı ama birbirlerinden çok farklı. Filmlerin biçimlerine baktığımızda Amerikan Sapığı teknik olarak aynı anlattığı karakter gibi mükemmeliyetçi, Rus Sapığı’ysa aynı karakterin düşünceleri gibi düzensiz. Rus Sapığı’nın bir noktadan sonra Fight Club/Dövüş Kulübü’ne evrilmesi çokça mizah içeren bir film olduğu için parodi şüphesi uyandırıyor ki buradan hareketle filme post modern açıklamalar getirmek de mümkün. 


22.Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali kapsamında Rusya’yla Buluşma temasıyla gösterilen film hem adı hem konusu hem de teknik süreksizliğiyle dikkat çeken yapımlardan. Rus Sapığı, genele bakıldığında izleyici açısından yorucu olsa da ayrıntılara indiğinizde incelemeye değecek bir film.


Twitter.com/_cheshirekedisi

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter