Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Ruhumun eşi, annemin kardeşi!

Ruhumun eşi, annemin kardeşi!
(6.6/10)
Üye: Banu Bozdemir
Café de Flore / Ruh Eşim’i izlerken aklıma doğal olarak son olarak izlediğimiz yerli yapım Eşruhumun Eşzamanı geldi. O ne kadar sıkıcı ve özensizse bu filmde bir o kadar özenli, karışık ve duygusal.

 

Filmin bir şekilde sabitlenen duygusal yapısı film boyunca devam etti. Film geri dönüşlü ve tekrar sahneleriyle bizde yaratmak istediği etkiyi biraz abartsa da sonunda ruh eşi denen şeyin karmaşasına fazlasıyla sahip çıkıyor. Tabii duygusallığına da.. 

 

Zira ben aslında ruh eşi denen şeye inanmıyorum. Yani bu kadar kesin çizgilerle çizilmiş bir ruh eşi algısı olduğunu düşünmüyorum. Zaten filmde bu konuda bir çorba kıvamı yaratmış. Ana öyküye 1960'lı yıllardan başka bir öykü eşlik ediyor. Paralel öykü de diyebiliriz. Down sendromlu oğluyla kapalı bir hayat kuran kadının telaşı, kapalılığı ve sevgisi ana öyküde nasıl yer bulacak diye düşünüyoruz. Çünkü o da başlı başına bir öykü kıvamında. Oğluna olan bağlılığını abartan ve onun hayat yolculuğunda bir sonraki evreye geçmesini engelleyen annenin günümüzdeki hikayede 'çocukluk aşkına' denk düşmesi bir anlamda özgürlük engelleyici olarak yansıyor. Bu anlamda anneyle özdeşleşen karaktere haksızlık yapıldığını düşünüyorum. 

 

Film garip bir anlayış ve sevgi çemberinde ilerliyor. Bu zaman zaman filmin algısında garip bir duygusal bağ yaratıyor. Aslında inandırıcı bulmasanız da bağlanıyorsunuz ve filmin içinde tekrar eden sevgi değişimlerinden etkileniyorsunuz.  Herkesin birbirine vereceği bolca sevgisi var. Ve bu sevgi neden bir yerde gelip tıkandı duygusu filmin açılımını sağlıyor. Rüyalar, mistik açılımlar ve fantastik aralanmalar eşliğinde herkes için iyi olacak sonuca varıyoruz. Paralel evrenlerin devinimi konusunda Mr. Nobody etkileri alınabilir. 

 

2010 yapımı film biraz gecikmeli olarak vizyona giriyor bizde. Fransızların son dönemde çektikleri, ilişkilerin gidişatına, duygusal boyutuna ve mizahına ilişkin farklı saptamalarını çok başarılı buluyorum. Ruh Eşim de biraz böyle. Filmin saplantılı duygusundan rahatsız olsanız da sonunda sizi öylece bırakıyor koltukta... Bu bir başarıdır bana göre. 

 

C.R.A.Z.Y filmiyle dikkat çeken yönetmen Jean-Marc Vallee'in son filmi Ruh Eşim... Ruh eşi mevzusuna açıklık getirmek, bilinçaltı kopmalarından faydalanmak ve yanındaki yöresindeki insanların misyonunu tekrardan sorgulamak için ideal. Öylece  kalmak da hoş salonda. 

 

Banu Bozdemir

 

 

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter