Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

ROBOT AND FRANK - Sıradışı bir dostluk

:: Videolar ROBOT AND FRANK - Sıradışı bir dostluk
(6.0/10)
Üye: Sena Pasin
Teknolojinin getirdikleri ve götürdüklerine çok ciddi eleştiriler getirebilecekken elindeki fırsatı değerlendiremeyen film, hafif bir aile seyirliği olarak kalıyor.

 

Yaşlıların teknoloji ile olan ilişkisi her zaman mesafeli olmuştur. Teknolojik yeniliklere karşı ya çekingen bir tavır içinde olurlar ya da ihtiyaç duymadıklarını söyleyip eski alışkanlıklarına devam ederler. Hatta yaş konusunda fazla ileriye gitmeden, "kitap mı kindle mı" tartışmaları bile teknolojik yeniliklerde taraf tutmaya zorlar insanı. Başrollerini Frank Langella ile bir robotun paylaştığı Robot and Frank, aslında geniş bir çerçeveden de baksa bu sorunu inceliyor. Yakın gelecekte geçen, yaşlı ve hasta insanlara bakım için üretilen robotlar, Frank'in asla hayatında isteyeceği bir şey değil. Hatta teknolojik kütüphane deneyimlerinden son moda terimlere kadar, yeni olan hiçbir şeyi istemiyor. Öte yandan tek başına yaşadığı ve hafızasıyla ilgili ciddi sorunları olduğu için oğlu tarafından zorla alınmış bir robotla baş başa kalır. Şimdiye kadar Frank'e üzüldüyseniz, aceleci davranmayın. Frank emekli bir hırsızdır ve eski kurtun durulmak gibi bir niyeti de yoktur. Birlikte zaman geçirip birbirine alışmaya başlayan ikili, tıpkı Robotun sulayıp yetiştirdiği domatesler gibi zamanla gelişen bir dostluğa sahip olurlar. Bu sefer de "insanların her şeyi dramatikleştirmesi" sorunu ile karşı karşıya kalırız. İnsan-robot ilişkisinin yanı sıra robot-robot ilişkisini de küçük bir diyalogla işleyen film, bu sahnesi ile seyirciyi gerçek anlamda ilk kez güldürmeyi başarıyor. 

 

Zayıf aile ilişkilerinden ve hafıza problemlerinden yakınan yaşlı bir adamın kendine edindiği son dostu anlatma niyetiyle yola çıkan Robot and Frank, hikayenin ve karakterlerin derinleşememesi ile henüz yarı yolda tökezlemeye başlıyor. Teknolojinin getirdikleri ve götürdüklerine çok ciddi eleştiriler getirebilecekken elindeki fırsatı değerlendiremeyen film hafif bir aile seyirliği olarak kalıyor. 


 

Robot ve Frank; yönetmen Jake Schreier'in 2012'deki ilk uzun metrajlı film denemesi. İkinci filmi Kağıttan Kentler de, geçtiğimiz aylarda izleyicisi ile buluştu. Filmografisine baktığımızda yönetmenin asıl derdi insani bağları incelemek gibi görünüyor. Robotlar ise yalnızca değiştirilebilir (bir çocuk, köpek ya da robot gibi) bir dekor olarak kullanılıyor. Hafif ve hoş bir seyirlik olan Robot ve Frank, izleyiciye sıra dışı bir dostluk hikayesi sunuyor.  

  

Twitter.com/senajosephine

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter