Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Riyakar Evlilikler Üzerine

:: Videolar Riyakar Evlilikler Üzerine
(8.5/10)
Yazar: Furkan Erkan
David Fincher, polisiye ve uyarlama konusunda hakikaten başarılı yönetmenlerden. Yeni filmi Gone Girl (Kayıp Kız) ile çıtayı oldukça yükseltmiş durumda.

Gone Girl, yazar Gillian Flynn'ın kitabından uyarlanan bir film. Giriş bölümünde tipik bir evlilik problemini gelişme bölümünde polisiye-gerilim tarzında bir film noir'e transfer eden Gone Girl'ün en iyi noktasıysa senaryoyu aynı kitabın yazarı Gillian Flynn'ın kaleme almış olması.

 

Amy ve Nick, bir partide tanışmışlardır.İkisi de farklı mecralara yazıyorlar. Entellektüel tiplemelerle dalga geçiyorlardır. Diğer standart çiftlere göre fazla imrenilecek tarafları var. Bazen birbirlerine baktıkları an birbirleri için yaratıldıklarını anlayacak kadar istikrarlı, bazen de bir kütüphanede sükuneti bozmadan sevişecek şekilde hayattan tat alan çiftlerdir bunlar. Ancak bütün bu ideal evlilik ilişkisi Amy'nin kaybolmasıyla değişiyor. Anne-baba,ne idüğü belirsiz komşu,kasaba halkı derken devreye de Coen Kardeşler'in ''Fargo''sunda rastlayacağımız türden dedektifler girince bu basit arama kurtarma olayı delillerin çoğalmasıyla beraber medya ve kasaba halkının gözünde Nick'in, 1 numaralı şüpheli haline geldiği polisiyeye evriliyor. 

 

Hem erkeğin hem de kadının tarafından bakan bu epizodik anlatım gitgide sarsıcı bir hal almaya başlıyor. Adeta kırılma içinde kırılmalarla ilerleyen bir akışı var filmin. Müzik kullanımı ve incelikli bir kurguyla harmanlanan polisiye-gerilim janrı ise bu filmle tavan yapacak düzeye geliyor. Karakterler çok iyi düşünülmüş ve yazılmış. Özellikle Amy çok yönlü. Yaşadığı hayat üzerinden,günlüğüne kaydettiği tespitlere kadar sağlam bir evlilik felsefesi yaparken her sahnede farklı bir kişiliğe bürünüyor. Nick, umarsızlık ve pervasızlık doğrultusunda erkek stereotipi açısından başarılı bir çalışma. Tabi bu iki karakter etrafında göreceğimiz aile,komşu,kasaba halkı ve emniyet güçleri de üstünde iyi düşünülüp,titizlilikle hazırlanmış karakterlerden. Oyunculuklarsa son derece katmanlı. Rosamund Pike gerçekten olağanüstü bir vamp tiplemesine hayat veriyor. Sesi ve bakışlarıysa bu ölümcül cazibesi için en önemli malzemelerinden. Ben Affleck,aktörlük konusunda kabul edelim. Hollywood'un alay malzemesi. Öyle ki yeni ‘’Batman’’ seçilmesine bu kadar tepki gösterilmişken filmde çenesiyle bile uğraşılması şaşırtmıyor.Ama itiraf etmeliyim ki Nick Dunne rolü,Affleck'in oyunculuk performansları açısından oldukça nitelikli. Tyler Perry keyifli bir avukat rolünde karşımıza çıkarken, Nick'in kız kardeşi olarak karşımıza çıkan Carrie Coon da gayet uyumlu. Kısa ama öz bir şekilde karşımıza çıkan Neil Patrick Harris'in ise sade ama etkileyici bir performans sergilediğini de unutmamak lazım.

 

POTANSİYEL FEMME FATALE VE NÜANSLI MEDYA ELEŞTİRİSİ

 

Rosamund Pike'ın femme fatale motifi ve karakter analizi yapıldığında elbetteki Lauren Bacall,Nora Desmond, Sharon Stone veyahut yaz sezonunda Günah Şehri:Uğruna Öldürülecek Kadın'da gördüğümüz Eva Green ile belli başlı akrabalıkları olacaktır.Lakin Pike'ın karakterinin diğerlerinden ayrılan özel bir yanı var. Letafeti ve vücudunu ikinci plana atıp büyüleyici sesini ve donuk bakışlarını kullanıyor daha çok. Diğerleri gibi kocasına fiziksel veya ruhsal bir işkence yapmak yerine kocasının intikamını kendine zarar vermekle hazırlıyor.İkinci plana attığı silahlarını ise kocasını tekrar kazanmak için kullanıyor. İşte bu eksantrik tezatlığı Rosamund Pike çarpıcı bir şekilde kuruyor. Medya eleştirisi konusunda ise Fincher, TV'nin bilhassa bünyesindeki Reality Show'ların manipüleliğine parmak basıyor. Bunu yaparken TV sektörünün eleştirisine eğilen diğer yapımları (Network, Truman Show vs.) hatırlatmayı da es geçmiyor. 

 

Gone Girl (Kayıp Kız), Hitchcockvari gerilimi,40'lı yılların film-noir estetiğine benzeyen yapısı, Gillian Flynn'ın zekice yazılmış senaryosuyla birlikte David Fincher'ın ellerinde bir şahesere döndüğü aşikar. Bütün karakterleri tanımamıza imkan sağlayan flashback kompozisyonu ise çetrefilliğe yol açmayacak şekilde tutarlı. Sözün özü, arka plandaki evlilik ve medya arasındaki karanlık yönleri kuşkusuz muhteşem olan bu film ezcümle kaçmasın.

 

NOT: Rosamund Pike'ın bu hafızalardan kolay kolay kazınmayacak performansının 2015 Akademi Ödülleri'nde kendisine ''En İyi Kadın Oyuncu'' dalında Oscar getirmesinin ihtimali şimdilik çok yüksek.

 

Furkan Erkan

 

twitter.com/FilmNotlari

 

Etiketler: gone girl, kayıp kız

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter