Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Popüler Sinema, Altın Portakal'ın nabzını tutuyor: 1.Gün

Popüler Sinema, Altın Portakal'ın nabzını tutuyor: 1.Gün
Üye: Banu Bozdemir Bu yıl 49. Kez yapılan seneye 50. yıla giriş yapacak olan Uluslararası Antalya Film Festivali her zaman ki gibi bol onur ödülleriyle açıldı. Açılış her yıl kanıksadığımız üzere Cam Piramitte yapıldı. Birçok basın mensubu arkadaşım gibi ben de açılışı ekran başında izlemeyi düşünüyordum ama sonra kararımı değiştirdim ve salonda yerimi aldım. Ömür Gedik konseri ve ödüllerle devam eden gecenin konsepti genel olarak durağandı.

 

Antalya son yıllarda çok isme ödül vererek herkesi onore etme yolunu seçiyor bu yılda öyleydi. Yalnız bu sene dikkatimi çeken şeylerden birisi de neredeyse her festivalin Türkan Şoray'ı onurlandırması oldu. Adana bu sene Şoray'ı onur konuğu ilan edip onurlandırırken Antalya'da Sanatta Sosyal Sorumluluk Onur Ödülü'ne layık görüldü Sultan. Aldığım duyumlara göre Malatya Film Festivali'de Şoray'ı onore atmeye hazırlanıyor. Gizli bir Türkan Şoray yılı mı ilan ddildi yoksa bu yıl diye düşünmeden edemedim! Ve her festivalin Şoray'ı arka arkaya ödüllendirmesini kendi adıma biraz  absürd karşıladım, zira sonunda elimizde farklı gibi görünen ama içeriği benzer üç tane Türkan Şoray kitabı olacak!

 

Istvan Szabo'nun onur ödülü almasının yanında bu yıl ilgimi çeken ve beni çok sevindiren ödüllerden biri de Işık Yenersu'ya verilen Yıldırım Önal anı ödülü oldu. Sesini çok sevdiğim, aynı zamanda kısa filmim Bakış'ın oyuncusu da olan Yenersu ödülünü tabii ki Sivas katliamında hayatını kaybedenlere adadı ve salondan koca bir alkış koptu. Zaten yine her ödül alan küçük politik duyarlılıklarla ülke gündemine dikkat çekmeyi başardı. Ödül alanlardan çok verenlerin de uzun uzun konuşması ilginçti tabii!

 

Sivas katliamının üzerinden geçen 19 yılın aslında bir köşede tuttuğumuz acıların nasıl da hazırol vaziyette beklediğini gösterdi. Soner Yalçın'ın Menekşe'den Önce belgeseli AKM Perge salonunda yapılan gösterimle açılış yaptı ve gözyaşları sel olup aktı adeta. Keşke Büyük salonda yapılsaydı dedim merdivenlere taşan kalabalığı görünce. Bir taş oturdu midemize ve tanıklıklar, acılar, feryat ve çaresizlik bir kez daha yaktı içimizi. Acıydı gerçekten de, insanların yakıldığı bir ülkede yaşıyor olmanın ağırlığı... Eline sağlık Soner Yalçın ve belgesele tüm destek olanlar!

 

Ulusal yarışmanın ilk filmi Çağatay Tosun'un Derin Düşünce filmine epey bir gidip gitmemeyi düşünerek gittim... Ve başımıza gelecek 'kötü film' örneklerinden biriyle karşılaştım. Film ensest konusunu ele alıyordu ve filmin başrolünde küçük bir kızın oynaması tepkileri anında getirdi. Salonu terk ederken başlayan tartışmalar söyleşi boyunca da devam etti. Yönetmen filmde ensest olmadığını, sadece seyircinin algısının oraya yönlendiğini söyleyerek yırtmaya çalışsa da bence yemedi, yani yemedik. Filmde baba ve kız arasında bariz bir  ensesti işaret ediyordu ve küçük kıza erkenden yüklenen kadınlık imajını! 

 

Salondaki tepki ve övgüleri başarıyla ve zeki hamlelerle geçiştiren ve toplayan Tosun filmine yüklediği Derin Düşünce ismi dışında ne yazık ki rotası şaşmışbir filme imza atmış. Ama derdi sadece rahatsız etmekse bunu da başardığını söyleyelim...

 

Gelelim günün üçüncü filmi Elveda Katya'ya... Ahmet Sönmez imzalı film derli toplu senaryosu ve anlatımıyla, bir de araya sıkıştırdığı duygusal diyaloglarıyla sık sık alkış aldı, interaktif bir izleme oldu diyebilirim. Kadir İnanır'ın başrolünde olduğu film gerçek bir öyküden izler taşıyan, neredeyse on yıllık bir geçmişi olan 'Nataşa' kavramına değişik bir bakış getirmiş, duygusallıkla fazlaca harmanlanmış bir film. İzleyicinin gönlünü fazlasıyla fethettiği kesin, sıcak ve akıcı öyküsüyle fazla bir sorunu da yok zaten. Böylece festivalin on yarışma filminden ikisini izlemiş olduk, ne yazık ki uluslararası yarışmanın dışında kadık şimdilik. Ama bence fırsat yaratan herkes kısa, belgesel, yerli yabancı demeden herhangi salona dalmalı ve festivalin tadını çıkarmalı! Seneye ellinci yılını kutlayacak festival, en uzun soluklu yerli festival olmanın avantaj ve deneyimini iyi kullanır umalım ki....Herkese iyi seyirler...

 

Banu Bozdemir


twitter.com/BanuBozdemir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan’...

43. İstanbul Film Festivali  17-28 Nisan’...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter