Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Pixar, kontrol manyağı analar ve 'Cesur' kızlar...

Pixar, kontrol manyağı analar ve 'Cesur' kızlar...
Üye: Alper Turgut Disney ve Pixar'ın ortaklığından, haliyle bir başyapıt bekleniyor, ancak "Cesur" (Brave), kült mertebesinden hayli uzak bir animasyon, gişede coşmaktan, popüler olmaktan, yani üstüne konuşmaktan da muaf, bir bakıma... Lakin...

 

Mucize muadili yapımlar, göz kamaştırmaktan öteye bir anlam taşımıyor günümüzde, görselin gücü, söylemin önemini eziyor, ne yazık ki... Cesur'un, erkek çocuklarının veya bizim gibi hiç büyümeyecek delikanlıların ilgisini pek çekmeyeceği malum, anlayamayacağımız, anlasak bile hani umrumuzda olmayan mevzuları dert ediniyor çünkü. Analar ve kızları arasında insanlık tarihi boyunca yaşanan çatışmayı resmetmeyi deniyor Cesur, genele seslenecek bir kolaylığa kaçmak yerine, cesaret gösterip kadın dilini kullanmayı tercih ediyor, ne güzel.

 

Evet, analar ve kızlar bin yıl önce çekişiyor, çemkiriyor, didişiyorlardı, asri zamanlarda da bu değişmedi, inanıyorum gelecekte de fark eden bir şey olmayacak. Babalar ve oğullar arasında yaşanan tartışmalar, bir dönemi kapsar ve sonra çatışma ortamı sona erer, oysa anneler ve kızlarının yönlendirme, kabul etmeme, dönüştürme, isyan etme, benzetme, itekleme, öteleme, küsme artık daha her neyse, ömürleri süresince bitmez, bitemez. Elbette istisnalar kaideyi bozmaz.

 

Neyse filmimize dönelim, kendisine kader diye dayatılan yarınlarda gözü yoktur, asi ve kızıl saçlı prenses Merida'nın... Onun, evlenmek ve üremek dışında planları vardır, yüreğindeki savaşçı, aşırı dominant ve oldukça feminen bir karakter olan kraliçe Elinor'a çoktan isyan etmiştir. İskoçyalı delikanlı kız, cesur yürek Merida, babası Kral Fergus gibi büyük bir savaşçı olmak istemektedir, tüm hemcinslerine inat.

 

Evlenme çağı gelen Merida'nın talipleri çoktur, bölgenin savaşçı lordları, oğullarını onunla evlendirmek isterler. En iyi damat adayını bulmak için bir yarışma tertip etmek gibi bir gelenekleri vardır, en iyi ok atan ve hedefi tutturan, Merida'yı alacaktır. Ancak yeteneksiz damat adaylarının karavanadan hallice atışların ardından gelenek bozulur, çünkü Merida, yayını gerer ve okunu atar, hedefi tam ortasından vurur. Asırlık geleneği bozan ve lordları kışkırtan Merida, duracak gibi değildir. Annesini kendi yanına çekmek ve dönüştürmek için cadıya bile anlaşma yapar ve büyü, krallıkta kaoso yol açar.

 

Büyü, mizahı kara mizaha çevirmiş, bir laneti beraberinde getirmiş ve güzeller güzeli Kraliçe Elinor, büyük bir ayıya dönüşmüştür. Üçüz erkek kardeşlerinin yardımıyla Merida, büyüyü bozmak için tehlikeli bir serüvene atılır. Üstelik aksiyonu bol olan bu mecera, sadece dış dünyada değildir, içsel bir yolculuğu da beraberinde getirir. İşte tam da bu noktada, Cesur, adının hakkını veriyor. Havadan, sudan, şundan bundan konular dışında, bir animasyonun, insan ilişkilerine ve iç dünyadaki gelişime de yer vermesi, alkışa ve övgüye değer. Teknolojiyi, kadınların bir miras gibi kuşaktan kuşağa taşıdığı bir meseleyle kaynaştıran Cesur'u, özellikle anneler ve kızları izlemeli...

 

 

Alper Turgut

twitter.com/alperturgut01

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter