Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Peliküldeki Kan İzleri

Peliküldeki Kan İzleri
(2.0/10)
Yazar:
Ey “Fetih 1453”ü yapanlar, ey koşa koşa bu filme giden ve hayranlıkla seyreden kitleler, ey bu filmi hak ettiği gibi eleştirmeyen meslektaşlarım, ey çoğunluk, size yazıyorum bu yazıyı!

 

Eğer, bir gün karşınıza Hollywood’dan ya da başka bir yerden bir film çıkarsa ve bu filmde Müslümanlar, Araplar, Türkler ya da genel olarak Orta Doğulular hakir görülürse, hiç kızmayın, buna hakkınız yok! Eğer o filmde Haçlı zihniyeti göklere çıkarılır, kutsal topraklarını ele geçirmeye çalışan Haçlılar, kitabın emirlerini yerine getiriyor diye yüceltirse, sesinizi hiç çıkarmayın! Eğer o filmde, Mehmetçiklerinizin boğazını yırtan mızraklar ya da kurşunlara sevinmeniz beklenirse, hiç gocunmayın! Eğer o filmde, sultanlarınız haremde yarı çıplak cariyeler arasında zevk-ü safa yaparken resmedilirse, sakın ha oryantalizm kavramını ağzınıza almayın! Madem ki “Fetih 1453”ü beğendiniz, bunlara hakkınız yok! Çünkü “Fetih 1453” bu dediklerimin Türkçü-İslamcı versiyonundan başka bir şey değil.

 

Ve eğer bir gün topraklarınız işgal edilir ve ülkenizi fetheden kâfirler camilerinize girip çocuklarınızı Bill Clinton gibi kucaklar ve ardından “dini vecibelerinizi yerine getirmekte özgürsünüz” deyip ardından camiinizi kiliseye çevirirse ve sizi kendi dininden olanlara göre daha ağır bir şekilde vergilendirirse hiç kızmayın! Eğer bin bir zorlukla, ateist-komünist SSCB’nin desteğiyle kurduğunuz cumhuriyetiniz bir gün yeniden Avrupa’nın hasta adamı olup parçalanırsa buna da hiç üzülmeyin! Siz bu filmi görmüş ve sonunu bilerek yeniden seyretmek istemiştiniz! Ortadoğu’da halen çeşitli versiyonları gösterimde olan bu film biraz da sizin filminiz sayılır! Siz finanse ettiniz, siz oylarınızla veya fikri desteğinizle yapımcısı oldunuz! Yalnız, bilin ki sonunuz Osmanlı gibi olduğunda paçanızı toplamanıza yardım edecek bir sosyalist devlet olmayacak yanınızda.

 

Tabii sizin de kendi aranızda bazı farklar olacak. Başbakanımızın dediği gibi, ayaklarla başlar bir olmaz! Felaketlerden hepiniz aynı ölçüde almayacaksınız nasibinizi. Mesela ülkenize ne olursa olsun “Fetih 1453”ün Med Yapım’daki sahiplerine muhtemeldir ki hiçbir şey olmayacak. Bu filme para verip seyrederek onları zengin edenleriniz olacak kırılan, dökülenler çünkü siz ayaklarsınız! Ne gam! Siz vatanınızı koruduğunuza inanarak gideceksiniz gideceğiniz yere! Onlarsa yeni düzene çoktan ayak uydurmuş olacaklar. Hadi bakalım, kolay gelsin!

 

Cüneyt Cebenoyan

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter