Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Pastanın yeni dilimi çok lezzetli

Pastanın yeni dilimi çok lezzetli
Üye: Ömür Gedik ‘En lezzetli dilimi en sona ayır’ mottosuyla geri dönen Amerikan Pastası serisinin bu filminde ilkinden bu yana aralıksız seyrettiğimiz Jason Biggs, Alyson Hannigan, Eugene Levy ve Seann William Scott’ın yanı sıra ilk iki filmden hatırladığımız Tara Reid, Shannon Elizabeth ve Chris Klein gibi isimler kadrodaki yerini almış. Filmin yönetmenliğini ve senaristliğini ise ikinci uzun metrajlı işine imza atan Jon Hurwitz ve Hayden Schlossberg ikilisi üstleniyor. Amerikan Pastası Buluşma’nın en büyük sürprizlerinden biri Stifler’ın beklenen intikamı.

 

Kendi çapında bir hayran kitlesine ulaşan, özellikle de 90’ların sonu, 2000’lerin başında ergen olanların çok iyi bildiği bir ekip geri döndü. 1999 yılında vizyona giren ‘Amerikan Pastası’ efsanesi, aradan geçen 13 yıla, ikisi video formatında olmak üzere toplam dört film sığdırdı. Ancak bir türlü toparlanamayan ilk kadro, beşinci denemede başarıya ulaşmış görünüyor. İlki kadar cesur ve ahlak kurallarını esneten bir yapıya sahip değil. Ama en az onun kadar eğlendirici olduğu bir gerçek. 

 

 

Filmin bir diğer önemli özelliği de; Amerikan Pastası sayesinde yolları açılan Jason Biggs, Alyson Hannigan, Chris Klein, Tara Reid, Seann William Scott ve Mena Suvari gibi isimleri yıllar sonra görmek, karakterlerin geçirdiği değişimlere şahit olmak. Empati kuracak ve aradan geçen 13 yıllık zamanın bir öz değerlendirmesini yapacaksınız.

 

 

Jim Levenstein, Michelle, Oz, Kevin, Vicky, Stifler, Heather ve Finch. Onlar henüz lise yıllarındayken, hep birlikte hayata atılan bir avuç genç. Ancak şimdi aradan yıllar geçmiş ve atıldıkları hayatın gerçek yüzüyle karşılaşmışlar. Başarılı bir kariyer elde etme yarışı, evliliği ya da ilişkiyi yürütme çabaları, daha çok para kazanma hırsı gibi hayat amaçlarının içinde debelenen bu yetişkin insanlar, yıllar sonra birkaç günlüğüne lise mezunları buluşması için East Great Falls’a geri dönüyor.

 

 

Bu birkaç günlük buluşma, hayatlarında nelerin değiştiğini, kimlerin hiç mi hiç değişmediğini, ulaştıkları ya da ulaşamadıkları hayalleri öğrenmelerini sağlıyor. Eski aşklar hatırlanıyor ve şimdiki aşklarla kıyaslamalar yapılıyor. Kimisi eski aşkına dönerken, kimisi elindekinin kadrini daha iyi anlıyor. Filmin merkezinde Jim ve karısı Michelle’in çocuk sahibi olduktan sonra seks hayatlarının monotonlaşması var. Evlilik aşkı öldürür mü muamması bir kenara dursun, bu filmle evliliğin insanların seks hayatını da sekteye uğratıp uğratmayacağı sorgulanıyor.

 

 

Filmi izlerken ister istemez geriye dönüyor, üniversite ya da lise yıllarında yaşadıklarınızı hatırlıyor, küçük çaplı bir iç hesaplaşma yaşıyorsunuz. ‘Amerikan Pastası: Buluşma’nın karakterleri de, yıllar önce lise yıllığına yazdıkları dileklerin gerçekleşmediklerini görünce bir durum değerlendirmesi yapmıyor değiller. Şaşırdıkları nokta, çoğu zaman görüşlerini dikkate bile almadıkları ve hatta hayatı boş yaşadığını düşündükleri Stifler’in lise yıllığına yazdığı “Benim dileğim, ömür boyu arkadaşlarımla takılmak, eğlenmek ve hayatın tadını çıkarmak” cümlesinin önemini kavramış olmaları.

 

 

Serinin en dikkat çeken ve seyirciye kahkahalar attıran karakterlerinden olan Stifler, içindeki haylaz çocuğu öldürmemiş. El şakaları, laf sokmalar, insanların fiziksel ve ruhsal durumlarıyla alay etmeler tam gaz devam. Dinmek bilmeyen seks arzusu ve kızlarla kurduğu rahat iletişim hâlâ diğerleri için imrenilecek bir durum. Stifler, her zamanki gibi yine ekibin başına türlü belalar açıyor. Ancak içindeki saflık ve arkadaşlarının işbirliği, bir şekilde sorunların çözülmesini de sağlıyor. 

 

Filmin en büyük sürprizlerinden biri de, Stifler’in annesiyle beraber olan Finch’ten aldığı acı intikam. Son olarak daha çok gençlerin ilgisini çekecek olan bu filmin 15 yaş sınırı ile vizyonda olduğunu hatırlatalım.

 

Ömür Gedik

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Fırat Sayıcı

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Aziz Alaca: “Kısacıların birçok uzuncudan...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter