Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

PAN'S LABYRINTH - Pan'ın Labirenti

:: Videolar PAN'S LABYRINTH - Pan'ın Labirenti
(9.0/10)
Üye: Murathan Nazik
Cannes Film Festivali’nde film gösterildikten sonra dakikalarca ayakta alkışlanan Del Toro, Pan'ın Labirenti ile rüşdünü ispat ederek tüm dünyaya adını duyurmuştur.

Küçük Ofelia’da tam olarak bunu yapıyor. Kocası İspanya İç Savaşı’nda ölmüş Carmen, zor zamanlardan kurtulabilmek için çareyi faşist yüzbaşı Vidal ile evlenmekte bulur. Annesiyle birlikte, Vidal’in komutasındaki kasabaya taşınan Ofelia bu kasabada faşizmle, dünyanın gerçek yüzüyle ve hasta ruhlu üvey babasıyla tanışacaktır. Hayalperest bir çocuk olan Ofelia gördüklerini hazmedemez. Acımasız dünyanın gerçekleri karşısında kitaplarda okuduğu masallara bırakır kendini. Başka bir dünya kurar. Ancak bu dünya kitaplardaki gibi toz pembe değil, aksine karanlık bir dünyadır. Bu dünyada Pan ile tanışır. Vidal isyancılarla mücadele ededursun Ofelia, Pan’ın yardımları ile bu masumiyetini kaybetmiş dünyadan bir çıkış yolu aramaktadır.


 

2007 Akademi Ödüllerinden 3 heykelcikle dönen bu destansı filmin en büyük kozları; filmin sanat tasarımı, sinematografisi ve Del Toro’nun akılalmaz hayalgücü. Soğuk ve kasvetli renklerle, masalsı ve karanlık tasarımların harika uyumu Del Toro’nun kendi yazdığı orjinal senaryosunu iyice şahlandırmış. Bu başarılı mizansen yaratımına makyajların inandırıcılığı da eklenince ortaya gözünüzü alamadığınız bir şaheser çıkmış. Filmin en düşündürücü kısımları ise Ofelia’nın Pan tarafından yönlendirilmesi sonucu yerine getirmeye çalıştığı görevler. Oldukça yoruma açık ve okumalara ihtiyaç duyulan bu kısım hayalgücünün sınırsızlığına sığınmış parçalar gibi. Hollywood destekli bir film olmamasına karşın teknik konularda harikulade bir başarı gösteren yönetmen, filmin İngilizce çekilmesi karşılığında bütçeyi iki kat arttıracaklarını söyleyen yapımcılara sırtını dönerek bu masalsı filmin tüm gerçekliğiyle aktarılmasını istediğini açıkça ifade etmiştir. Filmin İngilizce altyazısını dahi bizzat çeviren yönetmen, filmde bir anlam karışıklığı olmasına mahal vermeyerek projesini ne kadar benimsediğini de göstermiştir.

 

Projenin can damarının, yaratıcısının Guillermo Del Toro olmasıyla beraber, baş rollerde yer alan Ivana Baquero’nun (Ofelia) ve Sergi Lopez’in (Vidal) filme katkısı da yadsınamaz bir gerçek. Özellikle Sergi Lopez’in can verdiği Vidal karakteri jest ve mimikleriyle, özenle yazılmış repliklerine verdiği vurgu ve tonlamalarla, etrafındakilere karşı tavırlarıyla gerçek faşizmin bir yansımasını bizlere birey üzerinden kusursuza yakın denecek bir performansla gösterir. Son bir parantezi de filmin müziklerini yapan besteci Javier Navarette hak ediyor. Filmin maviye dönük, hüzünlü atmosferine uygun tınıları seçip, etkileyici bir film müziği ortaya çıkartarak filmin her anlamda eksiksiz bir yapım olmasını sağlıyor.


 

Cannes Film Festivali’nde film gösterildikten sonra dakikalarca ayakta alkışlanan Del Toro, Pan'ın Labirenti ile rüşdünü ispat ederek tüm dünyaya adını duyurmuştur. 

 

Twitter.com/TombalakAbi

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter