Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

ORTAÇAĞIN KANDİLLERİ BEYAZ PERDEDE...

ORTAÇAĞIN KANDİLLERİ BEYAZ PERDEDE...

İslam’ın 7 ilim ve bilim insanı Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali ile sinemaya konu oldu.

 

Kültür Bakanlığı Sinema Genel müdürlüğü, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının destekleri ile My Elit Yapım tarafından bu yıl 4. Kez düzenlenen 4. Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali İslam’ın ilim ve bilim insanlarını sinema konusu haline getirdi. Final Gecesi BTSO (Bursa Ticaret ve Sanayi Odası) ev sahipliğinde Bursa’da gerçekleşti.

 

Festival kapsamında açılan senaryo ve kısa film yarışmalarında, 7 şehirin 7 İslam büyüğü tema edinildi. Festival bu sene, Hamedan ‘dan İbni Sina- Kahire’den İbni Haldun- Gazni’den El Biruni- Otrar’dan Farabi- Bursa’dan Molla Fenari- İstanbul’dan Ali Kuşçu – Marakeş’ten  İbni Rüşt olmak üzere orta çağa damgasını vurmuş bilim insanlarını sinemaya taşıdı.Senaryo yarışması sonucunda her tema konusundan seçilen en iyi 7 senaryo my elit yapım tarafından, Konya, Tuz gölü, Bursa ve İstanbul’u doğal plato yaparak film haline getirildi. Çekimler süresince toplamda 200 kişinin görev aldığı sette, Genç Senaristlerin hayallerinin yönetmenliğini Cihan Karademir, Ünal Aslan ve Eda Sürmeli üstlendi.Festival, 7. Sanat yazlık sinemasıyla, 21-27 Ağustosta halka açık ücretsiz gösterimlerinde, İstanbul ve Bursalılarla buluştu. Festival boyunca İslam’ın bilim insanlarını konu alan, 7 Kısa film kategorisinden, 7 senaryo kategorisi olmak üzere 14 film gösterime girdi. BTSO katkılarıyla, festival kapsamında Kısa Film Kategorisinden en iyi 5 film, senaryo kategorisinden her bir tema için bir birinci toplamda 12 ödül sahiplerini buldu. Geceye, sanat iş dünyasının temsilcileri ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen akademisyenler katıldı.

 

Bu yıl Senaryo kategorisinde en iyi 7 senaryo ödülünü;

 

Molla Fenari temasında Gazi Üniversitesinden Ramazan Ulupınar

İbn-i Rüşd temasında Anadolu Üniversitesinden Ahmet Yücel

Ali Kuşçu temasında Almanya’dan yarışmaya katılan Mehmet Akif Duman

El Biruni temasında İzmir’den M.İkbal Uzun

İbni Haldun temasında Hatay’dan Ali Ünal

İbni Sina temasında Bursa’dan H.İnanç Yalçınkaya

Farabi temasında Ege Üniversitesinden M. Görkem Kahraman birincilik ödülüne hak kazandı

 

Kısa Film Kategorisinde;

 

En iyi Film Ödülü Selçuk Üniversitesinden İbn-i Haldun temalı Sevmek Lazım ile Batuhan Fındıklıoğlu

En İyi ikinci film İbni Haldun temalı 12 Saat ile Ercan Selim Öngöz

En iyi üçüncü film İbni Haldun temalı 15 Temmuz şehitlerimize hitaben yapılmış Hüma ile Caner Menemencioğlu

BTSO özel mansiyon ödülü İbni Rüşd temalı drama belgesel Süheyla ile Gökhan Öcal

Jüri Özel Ödülü İbni Haldun Temalı Kıyamet Şehri Arayış filmi ile Mehmet Şerif Karakoyun’un oldu.

 

Farklı formatı ve içeriği ile Dünyanın ilk tasavvuf filmleri festivali olan ve Bu yıl 4. Kez düzenlenen  Uluslararası Yed-i velayet 7 vilayet kısa film festivalinin Komite başkanı ve genel yönetmeni Eda Sürmeli yaptığı açıklamada; "Avrupa’nın karanlık çağ olarak tanımladığı ve bilginin Sicilya ve Endülüs’den Ortadoğu’ya akarak tüm dünyayı aydınlatan büyük bir kandile dönüştüğü bu çağ, İslam’ın altın çağı idi. Ortaçağda keşifler Kuranın rehberliğinde yapılıyor, ilim güneşi doğudan, yavaş yavaş batıyı aydınlatıyordu. Bu muhteşem beyinlerin, buluşları ve keşiflerinin tüm dünyaya kazanımlarını, şimdilerde daha iyi anlıyoruz. Bizler genç ve profesyonel meslektaşlarımızla birlikte bu manevi cevherleri sinema konusu haline getirerek İslam’ın güzel yüzünü dünyaya göstermeyi hedefledik.

Tema konularımızı seçerken , sinema konusu haline getirdiğimiz bu büyük isimlerin görüşleri ve duruşları bize etik, estetik ahlaki unsurları göz ardı etmeden sinema yapabileceğimiz özgür bir düşüncenin kapısını açıyor. Amacımız sinema konusu haline getirdiğimiz her bir islam bilgininin, duruş ve faziletli öğretilerinden bir bilinç oluşturmak. sadece yurt içinde değil yurt dışında da bu farkındalığı oluşturmak için, ürettiğimiz filmler ile dünya festivallerine katılıyoruz. 2016 yılında 69. cannes film festivalinde, italya verona film festivalinde Yahya Şirvani temalı Gabra ile , bu yılda Losangeles cine fest, Meksika Oxcana film festivali ve Holywood film festivalinde İbn-i Arabi temalı terkip filmimiz ile yer aldık. Finalist olduğumuz ülkelerde, ülkemizin duruşunu bizde sanat üslubu ile sergiliyoruz. Hem Türk sinemasına katkı sağlamak, hemde bir film üzerinden bu değerleri tanıtarak, diğer ülkelere İslami doğru aktarabiliyor olmaktan onur duyuyoruz. önümüzdeki yılda, 7 bilim insanını tema alan filmlerimizle, yurt dışında temsile  devam edeceğiz. 4 yıldır amaç ortağımız olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema genel müdürlüğü ve Bursa Ticaret ve Sanayi odasına katkılarından dolayı teşekkür ediyorum." dedi. 

Etiketler: 7 velayet 7vilayet

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter