Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

"Orrospuyum Ulan!"

"Orrospuyum Ulan!"
Yazar: Yeraltı'nda Türkan'la Muharrem sofrada birbirlerine girerken ve Muharrem, Türkan'ı 'orospu' ilan ederken aklıma Uğur'la Bekir düştü. Masumiyet'in ve Kader'in Uğur'u, söz dinlemeyen, karşı gelen, meydan okuyan 'kahpe'lerin en güçlüsü! Diğer 'kaltak'lar ise; Üçüncü Sayfa'nın kupürlerinden Meryem ve İtiraf'ın sadakatsiz Nilgün'ü… Demirkubuz filmlerinin baş erkek karakterleri için adı geçen kadınlar 'orospu'! Zira hiçbiri bu adamları sevmedi, hiçbiri bu adamları istemedi. Var mıdır daha ala damga nedeni?

 

 

"UYARI: Bu yazıyı Masumiyet, Kader, İtiraf, Üçüncü Sayfa ve Yeraltı'nı izlemiş sinemaseverlerin okuması tavsiye edilir." 

 

 

 "Hiçbir kadın evleneceği adam için keçi denilmesinden hoşlanmaz.” 

 

Gündelikçi Türkan'ı ilk kez Muharrem'in salonunda, camdan, öylece dışarıya bakarken görürüz. Temizliğe girişirken gözyaşlarını savurur. Sofraya oturur, gözyaşlarının ardındaki nedeni, onu inciten 'yalnız' ev sahibini anlatır. Bizzat 'yalnız'lığın erbabı olan Muharrem'den farkımız, üç çocuğu uğruna ekmek kavgası veren 'koca'sız Türkan'ın içindekileri daha o vakit anlamış olmamızdır.  

 

Varoluş tohumlarının, alınamayan hıncın, ezbere bildiğimiz korkuların ve aşağılık addedilen şeylerin en az yarısının perdeye nüfuz ettiği filmimizde, özellikle ve en çok bir sahne buram buram Demirkubuz kokar: Türkan'la Muharrem'in final harbi! Sözüm Dostoyevski'den dışarı, memurumuz, Demirkubuz'un mütemadiyen galeyana gelen erkeklerinden biri olarak, masanın diğer tarafındaki kadına bağırır, onu bir temiz aşağılar ve kovar. Sebep yalnızca Türkan'ın, Muharrem'in verdiği akıllara uymaması ve cinayet planını uygulayamaması değildir. Muharrem'in dış sesiyle bol bol tescillediği acınası ininde ve aleminde Türkan'ın önemi tartışılmaz. Oysa o 'cahil' Türkan, şimdi başka bir adamla evlenmek üzeredir. Üstelik o adam, 'yarım' bir adamdır. Türkan, kendi kendini kemirmiş Muharrem'i, sefil (ve gururlu!) kimsesizliğiyle baş başa bırakmaktadır. Terk ediş, Türkan'ı tek celsede 'orospu' kümesine katmak için yetip artmaktadır.        

 

"Ne istiyorsun benden Bekir?” 

 

Ne bir söz, ne bir vaat... Öyle caz maz yapmaz, neyse odur! Bekir, bu 'kaltak'la aynı mahallede büyümüştür. Onu ilk gördüğü anda tornavida yemiş gibi olmuştur. Olsundur! Uğur, Zagor'a sevdalıdır. Memlekette girip çıkmadık mapushane bırakmayan belalı Zagor'un uğrunda ömrünü çürütür. Paris Gazinosu'ndan Kale Mahallesi'ne sürüklenir. Bekir, suratına silah dayadığında, ona "Sıksana lan!" diyecek kadar yürekli, her tür sıkıntının hakkından tek gelecek kadar çetindir. 

 

Masumiyet'te de Kader'de de bütün karakterler yenilmiştir. Kader kadınlarının (Uğur, Uğur'un annesi, Bekir'in karısı...) ciğerleri yansa da gözyaşı dökmeye bile hakları yoktur. Ama ne orospuluğu ne kahpeliği kalan Uğur'dur. Ne de olsa Bekir, mutlak teslimiyetle Uğur'un peşinde yıllarını yer. Varsın yesin, nafile! Uğur tarafından her reddedildiğinde, erkekliğine halel gelir. Bekir'in kitabına göre, bu işin sonunda ya o ya Uğur ölecektir. (Ki ‘iki seçenekli ölümler’ de yönetmenimizin tanış emarelerindendir.)   

 

Uğur'un hem Demirkubuz kadınları içinde hem de memleket sinemasındaki yeri dokunulmazdır. Kendisinden başka kimsecikler ona bir şey dayatamaz, eziyet edemez, kimsecikler onu sınayamaz. Uğur, seçtiği yolda kendi başına var olan bir kadındır. Bekir, dilerse milyonlarca kez "Orospu!" desin, fark etmez, zati Bekir'i delirten de yiyip bitiren de Uğur'un orospuluğudur, heybetli varoluşudur.                      

 

"Ne zaman işine gelmeyen bir şey söylesem hemen tehdit etmeye başlıyorsun.” 

 

Nilgün, vaktiyle kocasının biricik arkadaşı Harun'la kocasını aldatmıştır. Filmimizde gördüğümüz üzere Nilgün'le Harun epeydir evlidir. Harun emindir, o da tıpkı can dostu(!) gibi aldatılacaktır. 

 

Erkeğimiz kuşkusunda boğulurken ve o kuşkuda haklı çıkmanın verdiği dehşetli psikolojiyi sere serpe yaşar iken sevdiği kadını, o duvardan bu duvara atmakta sakınca görmemektedir. Yatak odasında cereyan eden ve öldürme tehdidinden sözde hor görmeye uzanan kavga sahnesinde, Nilgün düşüncelerini Harun'un kalbine kalbine çarptıkça daha da orospulaşır. Hıyaneti değil, karısının, zamanında onu yalnızca bir 'arzu nesnesi' olarak gördüğü gerçeğini kaldıramaz Harun. Elbette Nilgün'e vurması, sövmesi yüreğine oturan acıyı bastırmaz. Hıçkırarak ağlamaya başlar, karşılıksızlık karşısında. Yok, fayda etmez. Harun'u mazlumu oynamakla itham eden Nilgün, bir başka adamın kollarına gider.

 

İtiraf, Nilgün için nicedir sakladığı gerçekleri dillendirmektir, Harun için ise kabul etmektir. Filmimizin finali, yazıda adı geçen diğer Demirkubuz eserleri kadar ağırdır. İtiraf, Harun’u takip ederken, eşzamanda Nilgün’ün neler yaşadığını sona bırakır. Nilgün, tüm sarsıntılarına karşın şu anda bile hem Harun’a dayanıklıdır hem de Harun’dan daha dayanıklıdır. Tıpkı diğer Demirkubuz kadınları gibi.    

 

"Düşünsen ne olacak? O da başka bir çaresizlik…” 

 

Keyfince sigarasını tüttüren Meryem… Çoluğunu çocuğunu doyuran Meryem… Ellerin evlerini silip süpürerek kendi evini çekip çeviren Meryem… Her gece bir temiz dayağını yiyen Meryem… Elinden dayaktan gayrı bir iş gelmeyen kocasına bağırıp çağırmakla yetinmeyen Meryem! Evet, ‘karşılık vermek’le yetinmiyor. Artık sürünmek istemiyor. Bunun için de bazı karanlıkları göze almaktan çekinmiyor. 

 

M.’nin planına göre; birileri harcanmalı. Canına tak etmiştir yaşadıkları! Belleğimize gömülüvermedi mi, onun dakikalarca, gariban İ.’ye ve bize anlattıkları? Üçüncü Sayfa’nın M.si rahata kavuşmalı. Gerçi kurcalamaya gerek yok, “Orospu!”deyip kestirip atabiliriz.   

 

İster "kaderdir, yazgıdır", deyin; ister "çiledir, ızdıraptır". Türkan, Uğur, Nilgün, Meryem fark etmez hepsi, (memur, aylak, mühendis, figüran… fark etmez) erkeklerin ödünü koparan kadınlardır. Ne yaşamak istiyorlarsa onu yaşarlar. Edilgen değildirler, asla sinmezler, karşı dururlar. Bu kadınlar tam da bundan dolayı 'orospu'durlar. 

 

 

Ceylan Özçelik 

 

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİ...

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİ...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter