Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Ölümlü Dünya

Ölümlü Dünya

“Ölümlü Dünya” Ali Atay’ın Limonta’dan sonra yönetmen koltuğuna oturduğu ikinci filmidir. Kara komedi türünde, bolca aksiyonu da harmanlayan Atay, yönetmenlikte büyük bir sınav olan ikinci filmi yapma rampasını tökezlemeden çıkarak, seyircisine farklı bir komedi anlayışı sunan güzel bir hikayeye imza atmış.


Film Haydapaşa Garı’nda lokanta işleten Mermer Aile’sinin, halde alışveriş yapılan bir günüyle başlıyor. Bu sahneye “Çöpçüler Kralı” filminden ruhumuza pelesenk olan Özdemir Erdoğan’ın “Gurbet” şarkısı eşlik ediyor. Bu şarkı seçimiyle seyirciyi içine hemen almayı başaran film, sıradan bir lokantanın günlük işlerinin yanısıra bir özel sipariş hizmetinin konuşulduğu yemek masasında tüm aile bireylerini tanımamızla da devam ediyor. Normal bir iş gibi gözüken bu sipariş günü gelip çatıyor ve filmin hemen başında aile bireylerinin hiç de sıradan olmadığını gördüğümüz, hepsinin aslında birer acımasız katil olduğunu anlatan vurucu sahneyle seyirciyi perdeye kilitliyor. 


Aslında hiç bir şey göründüğü gibi değil! Gazanfer baba ve ailesi yıllardır bir örgütün vurucu timi olarak, istenmeyen kişilerin yok edilmesiyle görevli. Her şey kırk yıldır tam da istenildiği gibi giderken bir kuryenin paketinin alınamaması ve aileden dışarıya sızan bilgiler de tüm işlerin arapsaçına dönmesi için infaz paketini de hazırlamış durumda. Ailesi için ilk kez bir şey yapmak isteyen Gazanfer bu gidişe dur demek istediğinde ise tüm düzen bozuluyor. Kötü adamlarımızdan daha da kötüler var! Gazanfer, ailesini bu daha da kötü adamlardan korumak için bir kaçış planı düzenliyor. O da ne!? Büyük bir sorun var. Aileden biri, Gazanfer’in oğlu Serhan bir yıldır aşık olduğu ve kimseye söylemeyediği bir kadın olduğunu itiraf ediyor. Üstelik kadın hamile. Bu durumda yapılacak en doğru hareket, kadının da kaçış planına dahil edilmesi.


Tüm film boyunca aksiyon sahnelerinin son derece iyi bir reji ve prodüksiyonla kotarıldığına şahit oluyoruz. Mekan seçimleri, filmin renkleri, müzikleri, oyuncu seçimleri Atay’ın filmindeki farklı bakış açısının omurgasını oluşturan tercihler olmuş. Atay’ın oyunculuktaki başarısının oyuncu seçimlerinde ve oyuncu yönetiminde oldukça ön plana çıktığını görüyoruz. Gazanfer rolüyle soğuk kanlı, detaycı ve planlayıcı rolde Ahmet Mümtaz Taylan  filme kendi imzasını da atmış. Sarp Apak, Mehmet Özgür, Alper Kul, Feyyaz Yiğit, Doğu Demirkol ve Özgür Emre Yıldırım gibi güçlü oyuncuların yer aldığı filmde, tüm oyuncular gerçeğe yakın, sığlıktan uzak bir dille karakterlerine can vermişler. Filmde iki kadın karakter olarak yer alan İrem Sak ve Meltem Kaplan, filmin güçsüz karakterleri gibi duruyor olsalar da, Meltem Kaplan performansıyla zaman zaman Kill Bill’in “Kara Mamba” (Uma Thurman) karakterini aratmıyor.


Filmin zaman zaman tekrara düşen, “Bu sahne ne zaman bitecek?” duygusunu hissettiğimiz anların dışında aksiyonuyla akışkan, ritmini seyirciden esirgemeyen bir anlatım dili var. Son bölümün tatmin süreciyle bitmediğini görmek her ne kadar beni hayal kırıklığına uğratmış olsa da, sona gelme anına dek komedisini ve aksiyonunu, ölüm temasının içinde sorgulatan Ölümlü Dünya’nın Türk Sineması’nda farklı bir yeri olacağını düşünüyorum. Guy Ritchie ve Tarantino esintilerini üzerinde taşımayı esirgemeyen Atay rejisiyle filmin yurtiçinde ve yurtdışında kendisine bol sinema ve seyirci bulabilmesi dileklerimle.

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter