Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Nick Cave ile Olağanüstü Bir Deneyim Yaşamak İster misiniz?

:: Videolar Nick Cave ile Olağanüstü Bir Deneyim Yaşamak İster misiniz?
Yazar: Furkan Erkan Deneysel sinema özellikle kendi çapında, sinemanın salt hikaye anlatma sanatı olmadığının her seferinde altını çizmeye çalışır.Bazen bir olay sinemanın diliyle seyirciye aktarılırken bazen de hiç akla gelmedik bir kesit ya da felsefi düşünce sinemanın verdiği hazla büyülemeye başlar

Iain Forsyth ve Jane Pollard'ın yönetmenliğini üstlendiği Dünyada 20.000 Gün,bu minvalde olağanüstü bir deneyim yaşatıyor. Klasik belgesel filmin kalıplarını sıkmadan ve mümkün olduğunca capcanlı kamera açılarıyla deneysel filmin argümanlarını müzikal sosuyla da harmanlayarak ortaya muazzam bir iş çıkartıyor.Şayet bu filmde de en önemli nüans Nick Cave'in bizzat kendi hayatını kendi ağzından aktarması. Dünya görüşü,fikirleri ve konserlerinde yaşadığı anıları nefis bir sinematografla izleme şansına sahip oluyoruz.

 

 

Nick Cave'in 20.000 gününde onun kendince rutin hayatında yazarlık-müzik TV-uyumak ekseni dışında terapistiyle olan muhabbetinde pek çok kelime ve fikir tıpkı, Robin Williams'ın ''Ölü Ozanlar Derneği''nde söylediği gibi hayatımızı değiştirme potansiyeline sahip. Bunun olmasında bahsi geçen başka bir alamet-i farikası da tüm bu kelime ve fikirlerin senaryoya eklenirken yine Nick Cave tarafından düzenlenip seyirciye sunulması oluyor.

 

 

Açıkçası bu filmi anlatmak kelime ve fikir açısından oldukça güç. Zira filmin kalitesi, muazzamlığı,bir an bile aksamayan gerçekçi sahneleri tüm bu ögelerle anlatılamayacak kadar sıradışı.

 

 

Teknik açıdan ben özellikle kurgu,ışık kullanımına ve tabiki sinematografına bayıldım. Albüm kayıtlarından Cave'in gündelik hayatına geçişleri gerçekten başarılıydı. Işık kullanımında ise ortaya çıkan en büyük etken Nick Cave'in o anki ruh halini daha iyi yansıtmasıydı. Fazla söze gerek yok. Nick Cave rock müziği konusunda yaşayan en büyük efsanelerden.Akabinde yazar ve sanatsal anlamda tam teşeküllü bir ikon! Onu gerçek anlamda tanımak istiyorsanız ve bu olağanüstü deneyime kendi gözlerinizle tanık olmak istiyorsanız (tabi bu deneyiminde Kylie Minogue,Ray Winstone gibi kült isimler de mevcut) bu hafta en yakın Başka Sinema salonunun yolunu tutun derim.

 

 

NOT: Filmde dikkatimi çeken bir başka öge de bu dinamik kurgunun adeta Nick Cave'e hizmet etmesiydi. Keza ünlü rock yıldızının konserlerini kesintisiz izleme lüksüne sahibiz. Bu açıdan filmin yaklaşımı Cave'e olan saygısıyla perçinlenmiş oluyor.

 

İyi seyirler...

 

Furkan ERKAN


twitter.com/SinefildeNotlar

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter