Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Muhteşem Kadın

Muhteşem Kadın
Yazar: Uğur Hakan Hacıoğlu

2013 yılında Gloria filmi ile rüştünü ispat eden Sebastián Lelio son olarak Muhteşem Kadın filmi için yönetmenlik koltuğuna oturdu. Oscar’da “Yabancı Dilde En İyi Film” ödülünü kazanan Muhteşem Kadın, Cuma günü itibariyle ülkemizde de gösterime girdi. Muhteşem Kadın; trans bir kadının sıradan bir hayat yaşamasına müsaade edilmediğinin somut bir örneği olarak beyazperdedeki yerini alıyor.



Yaşı ilerlemiş olmasına rağmen hayattan keyif almayı sürdüren Orlando (Francisco Reyes) masaj salonundaki rahatlatıcı bir masajın ardından sevgilisinin doğum gününü kutlamak için onunla birlikte Çin lokantasına gidiyor. Marina (Daniela Vega) ile romantik bir akşam yemeği sonrasında evlerine döndüklerinde gece geç saatlerde Orlando fenalaşıyor. Marina elinden gelen çabayı sarf etse de Orlando hayatını kaybediyor. Orlando’nun hayatını kaybetmesi sonrasında ana hikâyenin başladığını söyleyebiliriz. O ana kadar diğer insanların gözünde cinsel tercihi sebebiyle farklı görünse de Orlando’nun desteği ve ilgisi sonucunda konforlu bir hayatı olan Marina o andan itibaren baskı, şiddet ve taciz gibi durumlarla yüzleşmek durumunda kalıyor. Üstelik bu durumun temel sebebi de tercihleri. Sevgilisinin eski eşi, oğlu ve çevresi tarafından psikolojik ve fiziksel olarak baskı altına alınan, hatıralarına ve sevgisine saygı gösterilmeyen Marina bunlara katlanmaya çalışıyor. Bu durumlar yaşanırken oldukça sakin yapısından da taviz vermediğini söylememiz mümkün. Film boyunca karşısına çıkan türlü zorluklara rağmen sakin mizacını sürdürüyor. Üstelik sevgilisinin ölümün ardından önce devriye sonra da ahlak polisi ile de yüzleşmek durumunda kalıyor. Bunca zorluk karşısında tek dayanağı ise Orlando’nun soyut varlığı… Hikâyenin çeşitli noktalarında Marina’nın gerçek ile hayalleri arasında ip üzerinde yürüdüğünü görüyoruz. Orlando’nun ailesinin üzerinde kurduğu baskı sebebiyle gerçek dünya ile sürekli bir yüzleşme hali söz konusu. Bununla birlikte gerçek bir direnç ve mücadele örneği gösterip her şeye rağmen normal bir yaşam sürme gayesi ile önemli bir mücadele gösteriyor. Bunca negatif durumun içerisinde şan hocası ile gerçekleştirdiği sohbet filmdeki önemli anlardan bir tanesi. Burada Marina’nın aradığı desteğe de kavuştuğunu söylememiz mümkün. İlave olarak da Orlando’nun ölümünden sonra onun erkek kardeşi Gabo (Luis Gnecco) durumun ve meselelerin uzağında olsa da Marina’yı anlamaya ve destek olmaya çalışıyor. Üstelik bu tutumu gösteren tek aile üyesi de kendisi. Filmin sonunda ise Marina prangalarından kurtulup huzura ermesiyle birlikte nispeten mutlu bir sona imza atıldığını söyleyebiliriz.


Trans oyuncu Daniela Vega rolün gerekliliklerini yerine getirmiş. Oyuncu ve mekân tercihleri son derece doğru. Film; dünyanın neresinde olursa olsun farklı olan insanların çektiği zorlukları ve yaşadıkları baskıyı yalın bir anlatımla gözler önüne seren, başarılı bir yapıt.    

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter