Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Maudite Poutine (Shambles) / Darmaduman

:: Videolar Maudite Poutine (Shambles) / Darmaduman
(5.0/10)
Üye: Müge İbrikçi
Maudite Poutine, bir suç filmi gibi başlayıp drama doğru evrilen bir yapım. Sahip olduklarının farkına varmayıp elindekilerini de yitiren, bir kaybedenler hikayesi.

Karl Lemieux’in ilk uzun metraj yönetmenliği olan Kanada yapımı, Maudite Poutine (Shambles/Darmaduman), siyah-beyaz çekilmiş, kısa film tadında bir suç-dram örneği.


Arkadaşlarıyla beraber uyuşturucu çalan Vincent’ın çok geçmeden başı belaya girer. Çete bu durumu kısa sürede fark eder ve bir temiz dayak yerler. Aynı çetede çalışan Michel, kardeşi Vincent’ı dayaktan kurtarır ama yine de 10.000 dolar borçlarının olduğu gerçeğini değiştiremez. Birbirinden uzaklaşmış olan bu iki kardeşi, sorunlar bir araya getirecek ve beraber bir çözüm bulmaya çalışacaklardır.


 

Maudite Poutine, bir suç filmi gibi başlayıp drama doğru evrilen bir yapım. Sahip olduklarının farkına varmayıp elindekilerini de yitiren, bir kaybedenler hikayesi. Vincent’ın, amatör müzik grubuyla beraber albüm çıkarma hayali vardır. Gündüzleri basit bir işte çalışıp akşamları grupla müzik kaydı için denemeler yapmaktadır. Düzenli bir hayatı vardır. Arkadaşlarıyla uyuşturucu çalmış olması ise biraz zorlama duruyor açıkçası. Ayrıca filme baktığımızda gerek girişteki dayak yeme sahnesi gerek uyuşturucu kullanımına dair (Michel’in bir nefes çekmesi haricinde) sahneleri pek göremediğimiz için yapım biraz inandırıcılığını yitiriyor. Filmdeki gözümüzle gördüğümüz en şiddet içerikli sahne herhalde Vincent’ın evi dağıtması oluyor. Kısacası Türk televizyonları için çekilmiş kendinden sansürlü bir film izlenimi veriyor.


 

Yapımın suç kısmından sonra biraz da dram mevzusundan bahsedelim. Kendini dış dünyadan ve ailesinden soyutlamış olan Michel ve ağabeyine pek de sevgi beslediğini düşünmediğimiz Vincent arasındaki ilişki, filmin dramatik yönünü belirliyor. Ama “ağabey-kardeşin ilişkisi neden bozuldu” sorusunun cevabını bilmiyoruz. Vincent’ın tanıştığı kızla olan arasındaki ilişki de bir sonuca, en azından filme bir çatışma katacak bir olaya bağlanmıyor. Yapımda bunlar gibi birçok “neden” ve “ne gerek vardı” sorusunu sorabileceğimiz detay var. Film genel olarak ne dramı ne de suçu tam layığıyla anlatamıyor. Minimal tarzdaki film örneklerinde sıkça rastladığımız bu eksik soruların cevaplarını bir obje veya göndermeyle bulabilecekken, Maudite Poutine’de pek mümkün olmuyor ve açıkçası havada kalıyor. Etkileyici bir giriş yapan film, devamını getiremiyor.


 

16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin “Keşif” bölümünde yer alacak enteresanlıkta veya vuruculukta olmayan Maudite Poutine, maalesef izleyiciyi “darmaduman” edemiyor. Genel olarak kısa film ruhunu ve estetiğini yakalıyor ama uzun metraj ağırlığını hissettiremiyor.


Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter