Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

MARTYRS - İşkence Odası

:: Videolar MARTYRS - İşkence Odası
(3.5/10)
Üye: Müge İbrikçi
000 sonrası çekilmiş ve kısa zamanda kült olmayı başarabilmiş bir filme tekrardan el atmak cesurca bir harekettir, ama başarılı olabilen çok nadirdir. Martyrs de, o nadir filmlerden biri olabilmeye erişemeyenlerden.

Kevin Goetz ve Michael Goetz’in çektiği Martyrs (İşkence Odası) filmi, aynı isimli 2008 tarihli Fransız yapımının yeniden çevrimi. Scenic Route (2013) filmiyle ilk yönetmenlik denemelerinde dikkat çeken Goetz Kardeşlerin bu sefer pek de başarılı bir işe imza atmadıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Amerikan sinemasının bir türlü engel olamadığımız yeniden çevrimlerinden biri olan Martyrs, kötü bir uyarlama olarak anılmaya maalesef ki mahkum olacak gibi görünüyor.


 

Film, 10 yaşındaki Lucie’nin kendisine işkence yapanların elinden kurtulmasıyla açılıyor. Yetimhaneye yerleştiren Lucie, yaşadıklarından dolayı sessizliğe gömülmüştür ama Anna’nın ona arkadaşça yaklaşmasıyla biraz kendine gelir. Yine de geçmişin canavarları peşini bir türlü bırakmaz. Büyüdüğünde, ona acımasızca işkence yapan karı kocanın evini bulur ve hem onları hem de çocuklarını öldürür. Psikolojik olarak darmadağın olan Lucie, Anna’dan yardım ister fakat işkence tarikatının diğer üyelerinin gelmesiyle işin rengi değişir. Filmin bu kısmına kadar olan sahnelerin orijinal versiyonla neredeyse tıpatıp aynı olduğunu ve özgün hiçbir fikir katılmadığını söyleyebiliriz. Ayrıca “Fransız Dehşet Sineması”nın önemli örneklerinden biri olan 2008 yapımı versiyon kadar estetize olmayı başaramıyor. Gore sahneleriyle nam salan orijinal yapıma nazaran, yeni uyarlamanın şiddeti göstermekten çekinmesi ise gözden kaçmıyor.


Filmin başında, özgün versiyonun aynısını kopyalamayı tercih eden senaristler, ikinci yarıda devreye girerek “Bu kadar benzerlik yeter.” diyerek küçük bir kız ve farklı işkence yöntemlerini filme serpiştirmişler. Bu arada yeni versiyonu Amerikanlaştırmaya çalışırken duygusallık kokan klişeleri de eklemeyi ihmal etmemişler tabii ki. Martyrs’in 2008 yapımı ile arasındaki bir diğer fark ise, daha muhafazakar olması. İşkenceci kadın, tıkanan su tesisatını tamir edebilirken 2015 versiyonunda toplumun kadına olan genel bakış açısına uygun olarak mutfağa hapsolmaya devam ediyor. Ayrıca çok kısa bir sahnede olsa da, Anna’nın lezbiyenliğe olan meyili, 7 sene sonra dostluğa evrilmiş gibi görünüyor. Sansürlenmiş şiddet ve toplumun genel kurallarına daha uygun bir tavır gütmesi ile de, film adeta televizyon için uyarlanmış izlenimi uyandırıyor.


 

Martyrs, korku sinemasını çok seven ama altyazı okumaktan hoşlanmayan Amerikalı izleyiciler için üretildiğini düşündüğüm kötü bir yeniden çevrim. 2000 sonrası çekilmiş ve kısa zamanda kült olmayı başarabilmiş bir filme tekrardan el atmak cesurca bir harekettir, ama başarılı olabilen çok nadirdir. Martyrs de, o nadir filmlerden biri olabilmeye erişemeyenlerden. Orijinali izlemeyenler filme bir şans verebilirler ama yine de tavsiye edebileceğim bir korku filmi olmadığını da belirtmem gerekir.

 

Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter