Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Maniac

Maniac
Yazar: Seza Köreken Yalçınkaya

Maniac, Netflix’in mini bilimkurgu dizisi. Başrollerinde Emma Stone ve Jonah Hill’in yer almasıyla oldukça dikkat çeken bir yapım oldu. Aynı zamanda True Dedective’in birinci sezon yönetmeni Cary Fukunaga’nın de yeni projesi olmasıyla merak uyandırdı. 


Dizinin ikinci sezonu konusunda belirsizlikler bulunuyor. Yönetmen Cary Fukunaga ikinci sezonda kesinlikle kendisinin olmayacağını söylerken henüz Netflix tarafından resmi bir açıklama yapılmış değil. Mizi dizi olduğu için de ikinci sezonun geleceği şüpheli durumda. İkinci sezonu olmadan da bu dizi izledikten sonra izleyicinin aklında kalacak bir yapım.


Psikolojik rahatsızlığı olan Annie ve Owen bir ilaç deneyine katılırlar. Henüz birbirleriyle tanışmadan önce de ikisinin hayatı mistik bir şekilde birbirine bağlıdır ve deney süresince de sürekli ortak bir bilinç alanında birleşirler.


Maniac, distopik öğeler barındırıyor ve aynı zamanda eski teknoloji imgelenerek şimdikinden daha gelişmiş bir teknoloji anlatılıyor. Olaylar gelecekte geçiyormuş hissi verse de görsel uzayda yapılan seçimler retro tadında devam ediyor. Aynı zamanda Annie ve Owen günümüzdeki sıradan insanlar gibi görünürken doktorlar ve deneyin yapıldığı ortam geçmişten parçalar bulunduruyor.


Zamanda ve mekanda atlamaların yapılması, bölümlerin kendinden önceki ve sonraki bölümlere nonlineer şekilde bağlı oluşuyla izlemesi ve kavraması zor yapımlardan. Bu açıdan bakıldığında kurgusu üzerinde çok çalışılmış olduğunu söylemek mümkün. Bölümlere yerleştirilmiş küçük dokunuşlarla da 2001:Space Odyssey’den True Dedective’e kadar birçok gönderme bulunuyor. Zaman ve mekândaki değişmelerle bu tür göndermelerin yoğunluğu arttıkça izleyici de daha fazla kafa yormaya başlıyor. İzleyici soruların cevabını belirsiz bir düzlem içerisinde bulduğu için cevaplardan da şüpheye düşüyor.


En genel haliyle insan bilinci ve bilinçlerin aynı dalgalarda birleşmesi anlatılıyor olsa da bir süre sonra gerçekle bilinç arasındaki çizgi de belirsizleşiyor. Gerçek gibi görünün kısımlar bile Annie’nin ya da Owen’ın bilincinin bir parçası olabiliyor. Bunu da birkaç bölüm öncesindeki bir laftan ya da birkaç bölüm sonrası olan olaylardan izleyici anlayabiliyor. Bu haliyle anlatım dilinin daha çok çağrışım ilkesine dayanan bilinç akışı tekniğine benzediği söylenebilir.


Dizinin evreninde reklam izleyerek, para ödemeden ihtiyaçların giderildiği bir ortam mevcut. İnsan psikolojisi para ödemediği zaman bir şeyleri bedava olarak algılamaya çok müsait ve günümüzde de özellikle çevrimiçi alanda bunun örneklerini görebiliyoruz. Halbuki reklam izlemek de bir çeşit ödeme yöntemi. Dizinin böyle bir noktaya dokunması ödeme biçimindeki evrilmeye bir işaret niteliğinde.


Karakterden karaktere giren oyuncular Emma Stone ve Jonah Hill zorlu bir işin üstesinden rahatlıkla geliyorlar. İzleyicinin komedi tarzı yan rollerde görmeye alışık olduğu Jonah Hill Maniac’daki rolüyle kariyerinde yeni bir döneme girmiş gibi görünüyor. Aynı zamanda tanıtımda öne çıkarılmayan yan karakterler de oldukça etkileyici performanslar sergiliyor. Özellikle Sonaya Mizuno, Azumi karakteriyle öne çıkıyor.


Maniac izleyiciyi belirsiz bir yolda ilginç bir yolculuğa çıkarıyor. Dizide ne olduğundan hiçbir zaman emin olamamak OKB noktasında seyrediyor. Psikiyatrik ilaç deneyinin teması olduğu bir dizi için böyle bir düşünce biçiminin seyretmesi Cary Fukunaga’nın sürekli yeni şeyler deneme isteğinin bir sonucu olsa gerek. 

 

twitter.com/_cheshirekedisi

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter