Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Lucia de B. - Suçlu

:: Videolar Lucia de B. - Suçlu
(7.0/10)
Üye: Müge İbrikçi
Film, yalnızlaştırılmış hayatın sillesini yemiş bir kadının acı dolu yaşam mücadelesini anlatıyor.

Paula van der Oest’in yönetmenliğini yaptığı 2014 tarihli Lucia de B. (Suçlu) filmi, gerçek bir hikayeden sinemaya aktarıldı. 5. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nde gösterilen Hollanda yapımı film, adalet arayan bir kadının hikayesini izleyiciye sunuyor.


 

Lucia de Berk, bir hastanede hemşirelik yapmaktadır. Özellikle bebek ve yaşlılara yoğun ilgi gösteren, mesai saatlerini bile zorunda olmamasına rağmen onlar için uzatan orta yaşlı bir kadındır. Ama bir gün hastanede bir bebeğin ölmesinden Lucia sorumlu tutulur ve geçmişinde de birçok yaşlı ve bebeğin ölümüne şahit olduğu ortaya çıkar. Bu delillerden yola çıkarak suçlu bulunur ve tutuklanır. Bundan sonra Lucia’nın adalet arayışı başlar ama adalete ulaşmak sandığı kadar kolay değildir.


Lucia’nın, kendisine göre acı, başkalarına göre ise kirli bir geçmişi vardır. Adeta potansiyel bir suçlunun geçmişine sahiptir ve seri katil olarak yaftalandığında yanında kızı, sevgilisi ve avukatı haricinde kimse yoktur. Özellikle basının bu olaya ilgi göstermesi ve iyice körüklemesi, hastanenin vurdumduymaz tavrı, mahkemenin yetersiz delillere rağmen Lucia’yı suçlu bulması en güvenilmesi gereken üç kurumun halinin ne kadar içler acısı olduğunu gözler önüne seriyor. Cinayet romanları okuyup tarot falı baktığı için adeta bir cadı gözüyle bakılan Lucia’yı basın, “Ölüm Meleği” olarak adlandırır ve duruşmalar bir cadı avına döner.


 

Lucia de B. salt bir dram vaat ediyor. Film boyunca Lucia’nın suçlu mu yoksa masum mu olduğu arasında kalsaydık ve finale doğru bu soru işareti ortadan kalksaydı daha etkili ve heyecanlı bir dram ile karşı karşıya kalırdık. Ama film, gerçek bir hikayeyi tüm çıplaklığıyla gözler önüne sererek Lucia’nın yaşadığı acılara izleyicinin ortak olmasını tercih etmiş. Ayrıca flashbacklere ve bazı detaylara filmde daha çok yer verilip dramatik yönü arttırılarak özellikle Lucia’nın geçmişindeki bazı boşluklar doldurulsa, izleyici karakterle daha fazla özdeşleşebilirdi.


Film, yalnızlaştırılmış hayatın sillesini yemiş bir kadının acı dolu yaşam mücadelesini anlatıyor. Aslında Lucia’nın içini döktüğü sahne filmi özetler nitelikte; “Yaptığın ya da söylediğin ne varsa hiçbiri doğru değildir. Mini etek giyersen fahişesindir. Usturuplu giyinirsen de şüpheli. Dik oturursan burnu havada, kambur durursan bir şey saklıyorsundur. Sessiz kalırsan seni hücreye tıkarlar. Sesin yüksek çıkarsa onların da çıkar. Ne yaparsan yap, her zaman kaybeden sen olursun.”


Filmde özellikle iki oyuncu ön plana çıkıyor: Ariane Schluter hem Lucia de Berk’e benzerliğiyle hem de performansıyla dikkat çekerken baştan ona inanmasa da sonradan Lucia’nın yanında olan Bölge Savcısı Yardımcısı Judith Jansen karakteriyle Sallie Harmsen da filmin etkili ikinci rolüne sahip. Lucia de B. insan hayatından çalınan yılların geri gelmediği ve en güvenilir kurumların bile çıkarları doğrultusunda bireyin hayatını, değerlerini, benliğini nasıl çaldığını anlatırken bir kez daha adaletin soğuk yenen bir yemek olduğunu gözler önüne seriliyor. 

 

Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan’...

43. İstanbul Film Festivali  17-28 Nisan’...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter