Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Little joe

Little joe
(6.8/10)
Yazar: Seza Köreken Yalçınkaya

Little Joe 2019 yapımı bir bilim kurgu filmi. Oldukça stilize dekor, kostüm ve insan davranışlarıyla oluşturulmuş; annelik, mutluluk gibi birkaç farklı temanın öne çıktığı, içerisinde serbest piyasa ahlakını eleştiren noktalar da bulunan ilginç bir yapım.  


Alice, özel bir şirkette insanları sürekli mutlu edecek bir çiçek üzerinde çalışmaktadır ve ürünün teslim tarihi yaklaşmaktadır. Little Joe adını verdiği bu çiçeği bir gün eve götürür ve oğluna hediye eder. Little Joe özenle bakılması gereken bir çiçektir. Alice’in bir nevi yeni doğan bebeğidir ve onu eve getirerek tüm çocuklarını bir arada tutarak güvenliklerini sağlama isteğini tatmin eder. Bu noktada mutluluk, anne ve yeni doğan arasında oluşan bağ ile ilişkilendirilebilir ama Little Joe çiçek açtıkça işler değişecektir. Bu sefer mutluluk vermesi gereken çiçek kendi güvenliğini sağlamak için çevresindeki herkesi yönlendirmeye ve kendisini odak noktası haline getirmeye başlar.


İnsanların ortak bir amaca sahip olup birbirlerine bu amaçla bağlanmaları ve ortak bir mutluluk alanı oluşturmaya çalışmaları filmin en önemli noktalarından. Little Joe’nun depresyona karşı etkisi insanlara bir amaç vermesidir. Her ne kadar Alice çiçeği üretirken bu tür bir mutluluğu öngöremese de bir amacı olan insan her zaman mutlu olacaktır. Bu teoride böyleyken acının direkt yok edildiği bir ortamda insan gerçekten mutlu mudur? Alice işler tuhaflaşmaya başlayınca bu sorunun peşinden gider. Aldığı cevaplarla ikna olmakta da oldukça zorlanır. Alice böyle bir arayış içindeyken izleyici de haliyle aynı soruya cevap bulmaya koyulur. Çevresinde olanlar gerçekmiş gibi gelmezken sadece kendisini gerçek sayar ama zamanla bu düşüncesi de değişecektir.


Postmodernizmle beraber gelen insanın düşünce yapısındaki değişikliklerin yaşadığı hayatla bağdaşmaması durumunun, insanlar üzerinde yarattığı psikolojik sorunlara ilaçsız bir çözüm olan Little Joe, sahibi kendisiyle ilgilendikçe çiçek açar ve insanları kendisine odaklayan bir polen yayar. Tek bir amaca yönelen insanın davranışları değişir. Kendisini olduğu gibi kabul etmeye başlayan insan daimi mutluluğa ulaşır ama alışılagelen insan davranışlarının bir anda değişmesi gerçekliği ve insan olmanın şartlarını sorgulatır. Little Joe insanı bu sorgulamalardan da kurtarır. Tüm insanlık bir çiçeğin türünün devamına odaklanırsa tek bir amaçla birleşen insanlar daha mutlu olacaktır. Bu amacı kabul etmemekte direnen insanlarsa tehlike altındadır hatta çoğunluk bir amaca yönelmişken yalnız kalan Alice kendi gerçekliğini sorgulamaya başlar.


Filmde, Alice’in ikinci çocuğu konumundaki Little Joe çevresini etkilemeye başladığında Alice ahlaklı duruşunu korumaya çalışır. Onun piyasaya sürülmesi doğru değildir ama çok basit bir şekilde bakıldığında, çiçek kendisinden bekleneni sunmaktadır ve insanların bu çiçeğe sahip olmaması için hiçbir sebep yoktur. Alice sevgiyle ürettiği çiçeğin nelere sebep olduğuna inanmak istemezken içinden bir ses de bunun doğru olmadığını söylemektedir. Bu noktada seyirci annelik üzerine ikinci bir çatışmaya şahit olur.


Little Joe, ağır işleyen oldukça farklı bir anlatım biçimine sahip filmlerden biri. Film olan olaylardan çok bu olayların Alice üzerindeki etkileri üzerinden ilerleyerek seyirciye farklı şeyler düşündürtmeye çalışıyor. İzleyiciyi farklı bir gerçekliğin içerisine alıyor.

 

https://twitter.com/_cheshirekedisi

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç değil ...

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç  değil ...

Fırat Sayıcı

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Salvatore Schirmo: "İtalyan sineması...

Fırat Sayıcı

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter