Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

LA FAMILLE BELIER : Hayatımın Şarkısı

:: Videolar LA FAMILLE BELIER : Hayatımın Şarkısı
(8.0/10)
Yazar: Korcan Evin
La Famille Belier (Hayatımın Şarkısı), sessiz ve hayat dolu bir ailenin içindeki tek sesli bireyine odaklanan sımsıcak bir film.

Çok fazla Fransız filmleriyle ilgilenen birisi olmadığımdan izlemeden önce açıkçası büyük bir beklentim yoktu. Ama tür olarak gerek başarı öyküsü, gerek komedi ve dram yüklü aile filmleri ilgimi çektiğinden izledim ve sonunda iyi ki izlemişim dedim. Filmin yönetmeni Eric Lartigau’nun işitme engelli bir ailenin hayatını anlatan La Famille Belier’i, seyirciye derin bir drama yaşatmadan tam tersine komediyle birlikte sunmayı çok iyi başardığı ortada. Zaten sıradan bir konusu olmasına rağmen, gişedeki başarısını aldığı Cesar ve Lumiere ödüllerini kapmasından anlıyoruz. 

 

Mandıralık yaparak hayatlarını devam ettiren Belier ailesinin tek kızları Paula (Louane Emera) hariç tüm aile bireyleri işitme engellidir. Paula16 yaşında olmasına rağmen aile içinde büyük sorumlulukları olan bir kızdır. Ailesinin dış dünyayla olan iletişim kısmını işaret diliyle kendilerine anlatan Paula, aynı zamanda koronun en güçlü soprano sesine sahiptir. Kısa sürede sesinin güzelliği, müzik hocası tarafından fark edilince, Paris’teki Radio France’ın düzenlediği ses yarışmasına katılması için kendisine bir teklif sunulur. Fakat Paula ailece geçimlerini sağladıkları peynir ve süt satışlarının başında durması ve ayrıca babasının belediye seçimlerine adaylığını koyduğu bir dönemde ona destek olması gibi sorumlulukları yüzünden oldukça kararsız kalır. İlk başlarda hocasıyla beraber gizlice ses çalışmalarına devam eden Paula, bir süre sonra ailesine Paris’teki yarışma olayını açıklayınca ortalık biraz tatsızlaşır. Biricik kızlarının evden uçup gitmesini istemeyen ailenin bu duruma karşı çıkması yüzünden Paula’yı zor bir seçim bekler. Ya Paris’e gidip kendini kanıtlayacak ya da ailesiyle beraber eski yaşantısına geri dönecektir? Filmin bundan sonrasını anlatmak pek iç açıcı olmayacağından kalan en güzel kısımları seyredip değerlendirmek bu sıcacık aileye eşlik etmek sizlerin görevi. 

 

 

Gerçekten film o kadar samimi ve sade oyunculuklarla dolu ki, klişe olan konusu bile sizi filmden asla soğutmuyor. Sağır ve dilsiz rolünün hakkını veren anne ve babayı oynayan oyuncuların mizahi davranışları, tatlı mimikleri filmi renklendirmeye yetiyor. Konunun engelli bir aile teması üzerine kurulmuş  olmasına rağmen Belier ailesi, arabesk bir yaşam tarzının tersine, yaşama sevinciyle dolu birbirlerine sımsıkı bağlanmış mutlu bir aile portresi çizerek seyircinin içine huzur veriyor. Ailenin doktor karşısında cinsellik üzerine olan diyaloglarındaki mizahi yaklaşım, Paula’nın kadınlığa attığı ilk adımın komediyle sunulması, işitme engeli üzerine yapılan espriler, yönetmenin böylesine  fark yaratan uslubu sayesinde film neşeli bir hale bürünüyor. Belier ailesinin sopranosu Paula’nın evdekilere  karşı olan bağlılığı ve davranışlarındaki saygınlığı hikayede seyirciye adeta bir ders niteliği taşıyor. Fransanın ses yarışması The Voice (bizdeki O Ses Türkiye gibi) sayesinde keşfedilmiş olan Paula’yı oynayan Louane Emera’nın hiçbir oyunculuk deneyimi olmamasına rağmen, bu kadar önemli bir rolün altından başarıyla kalkması kendisinin yeni yeteneğini keşfettiğinin bir göstergesi. Özellikle Paula’nın seçmeler sırasında söylediği  şarkıdaki performansı, filmin en akılda kalan ve en çarpıcı sahnesi olarak unutulmazlar arasında yerini alıyor.

 

Eric Lartigau, Belier ailesini filminde, hayata karşı verdiği mücadelede, bir engelli olarak değil engelleri aşan yaşama sevinciyle dolu bir aile olarak göstermeyi tercih etmiş. Belki de ailenin üstündeki engel sayılabilecek bu sessizlik, onları birbirlerine sımsıkı bağlayan bir gücü temsil ediyor. Filmde Belier ailesinin kızlarının sesini duymasa bile herkesden daha fazla hissettiklerini ortaya koyduğu sahneler,  gözlerimizi yaşartmaya yetecek kadar duygu yüklü.

 

Müziğe hayat veren konusuyla dikkati çeken La Famille Belier, seyrettikten sonra içinizde hoş duygular bırakacak kadar samimi, içten ve güldürürken duygulandırmayı başarabilen nadir filmlerden birisi. Bu tarz “ seyret ve kendini mutlu hisset ”  temalı filmler, her zaman karşımıza çıkmadığından aile filmi meraklıları için seyredilmesi tavsiye edilir. 

 

Korcan Evin

 

[email protected]

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter