Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Kuyu / Her Köyün Bir Kuyusu Vardır

:: Videolar Kuyu / Her Köyün Bir Kuyusu Vardır
(6.0/10)
Üye: Gizem Şimşek
uyu'da Anadolu köylerinde sıklıkla anlatılagelen hikayeler aralara serpiştirilmiş. Prof.Dr. Özkul Çobanoğlu'nun "Türk Halk Kültüründe Memoratlar ve Halk İnanışları" kitabında derlenmiş olan "hamam" ile ilgili karşımıza çıkan inanışlar kısa film tadında bir hikaye ile araya serpiştirilmiş.

Çekimleri Antalya'nın Akseki ve Elmalı ilçelerinde gerçekleştirilen Kuyu filminin yönetmen koltuğunda Serdar Bardakçı, senaristliğinde Mehmet Beşir Çengelli, görüntü yönetmenliğinde ise Çağlar Bezek bulunuyor. Filmin başrollerinde Murat Ercanlı, Mehmet Yaşiru, Oğuzhan Yücel, Dilara Duman, Neman Asgari, Niyazi Mert Kurt, Özlem Şahin, Olgun Tosun yer alıyor.


 

Türk korku sinemasında sıklıkla karşımıza çıkan cin unsuru, bu filmde de büyü-cin ve büyü-musallat ekseninde işleniyor. Filmin konusunu Ömer'in yeni romanı için ilham almak ve arkadaşlarını gezdirmek için çocukluğunu geçirdiği köydeki evlerine gitmesi oluşturuyor. Araba yolculuğuyla başlayan filmin tamamı köyde geçiyor. 

 

Filmde, özellikle geçmişi ve Ömer'in çocukluğunu içeren sahneler korku ve gerilimin en yoğun kullanıldığı sahneler. Ömer'in annesinin cinlenerek elini diktiği sahne etkileyici ve yaratıcı. Kısa filmler tadında farklı birer öykü gibi verilen Ömer'in çocukluğu, Ömer'in annesi ile yaşadıkları ve köyün delisinin geçmişinde barınan sırlar yavaş yavaş birleşerek öyküyü tamamlıyor. Kuyu'da dua, muska gibi İslami motifler bulunsa da, didaktik bir anlatım bulunmuyor. Birkaç sahnede diyaloglarda sıkıntı bulunsa da, filmin genelinde günlük hayata benzer biçimde düzenlenmiş, akıcı bir senaryo hakim.


 

Filmin çekimleri gayet başarılı. Düşük bütçeyle çekilen benzerlerinin aksine ses kurgusuyla ilgili herhangi bir aksaklık söz konusu değil. Müzik ile ses efektleri başarılı ve iyi bir biçimde eklemlendirilmiş ancak fazlaca kullanılmış. Özellikle evdeki paranormal hareketlilik ve mezarlık sahnelerinde geri planda duyulan gereksiz boğuk dua sesi, bu sahnelerin atmosferini biraz bozmuş. Filmde geçmişe dönüş sahnelerinin kurgusunda biraz eklemsizlik bulunsa da, bu geçiş seyirciyi fazla rahatsız etmiyor. Özel efektler oldukça az ve yerinde kullanılmış, korku unsuru olarak kullanılan çocukların makyajları ise biraz zayıf. Filmde kullanılan mekanlar ve oyuncuların performansları benzerlerine kıyasla başarılı, gerçekçi ve doğal. Oğuzhan Yücel ve Murat Ercanlı günümüzde geçen sahnelerin lokomotifi konumunda; ikisinin yapaylıktan uzak performansları diğer oyuncuların hatalarını örtüyor.


 

Kuyu'da Anadolu köylerinde sıklıkla anlatılagelen hikayeler aralara serpiştirilmiş. Prof.Dr. Özkul Çobanoğlu'nun "Türk Halk Kültüründe Memoratlar ve Halk İnanışları" kitabında derlenmiş olan "hamam" ile ilgili karşımıza çıkan inanışlar  kısa film tadında bir hikaye ile araya serpiştirilmiş. Anadolu köylerinin hemen hepsinde bulunan kuyularla ilgili söylenceler olduğu da düşünüldüğünde Kuyu'nun senaryosunun araştırma yapılarak oluşturulmuş olduğu fark ediliyor.

 

Sonuç olarak Kuyu, türe yeni birkaç dokunuşla katkıda bulunan, ilk yarısının aksine ikinci yarıda biraz sarkmalar olsa da, benzerlerine kıyasla çalışılmış, emek verilmiş bir film olarak izlenmeyi fazlasıyla hak ediyor.

 

twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter