Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Kıtalarla birlikte ekip de ayrılıyor

Kıtalarla birlikte ekip de ayrılıyor
Üye: Ömür Gedik Önceki filmleri dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gişe rekorları kıran Buz Devri serisinin dördüncüsü ‘Buz Devri 4: Kıtalar Ayrılıyor’, Amerika’dan da önce üç boyutlu ve Türkçe dublaj seçeneğiyle vizyonda.

 

Manny, Diego ve Sid, kıtaların ayrılmasıyla birbirinden ilginç ve komik maceraların ortasında kalıyor. Bir buzdağını kendilerine gemi yapan ekip, deniz yaratıkları, korsanlar ve farklı bir dolu türle karşılaşırken yepyeni bir dünya keşfediyorlar. Tabii bu arada, kıtaların ayrılmasının baş sorumlusu olan Scrat de meşe palamudunun ardında koşturmaya devam ediyor.

 

Buz Devri denince akan sular durur. Seri, ilk üç filmde kendisine öyle bir hayran kitlesi edindi ki, Buz Devri 4 yazın en merakla beklenen filmlerinin başında oldu. Dördüncü film, kıtaların ayrılmasıyla yolları da ayrılan ve gruplar halinde heyecan dolu bir maceranın içine sürüklenen Buz Devri kahramanlarının peşinden gidiyor.

 

Ama asıl filme geçmeden önce baştaki The Longest Daycare adlı şahane animasyondan bahsetmeden olmaz. Simpsonlar filminin de yönetmeni olan David Silverman tarafından yönetilen dört dakika 30 saniyelik diyalogsuz kısa filmde ailenin en küçük üyesi Maggie’nin başından geçen ve sürpriz olaylarla sürekli değişen macerası anlatılıyor. Simpsonlar’ın Maggie’sinin anaokulu macerasının anlatıldığı bu kısa animasyonun Buz Devri 4’ten çok daha derin ve incelikli bir senaryosunun olduğunu söylemem gerek. Uzun film şu kısacık filmin verdiği keyfi veremiyor ne yazık ki... 

 

Hikâye bir anaokulunda geçiyor. Maggie, ağzında emzikle okula bırakıldığı andan itibaren dışarıdaki dünyanın küçük bir kopyasını bu okulda yaşıyor. Daha çocukken insanın akıllı ve sıradan diye ayrıldığı sistemin tüm acımasızlıklarını bu kısa filmde görüyoruz. Maggie, anaokulunda kötücül, saldırgan Bebek Geralde ile yan yana düşüyor. Elindeki çekiçle uçan kaçan tüm hayvanları ezen bu korkunç çocuğun elinden kurtarmaya çalıştığı tırtıl, kelebek olana kadar Maggie ve Gerald arasındaki savaşın şahidi oluyor. İyi ve kötü arasındaki bitmeyen savaşı doğa ve hayvan sevgisi temalı bir hikâyeyle anlatan The Longest Daycare, Buz Devri 4’ün en keyifli yanlarından biri.

 

Şimdi gelelim asıl filme.Denizlerin ayrılması, kıtaların bugünkü hale gelmesinin sorumlusu meğerse sincap Scrat’miş. Meşe palamudunun peşinde koşarken dünyanın cayır cayır yanan merkezine kadar inen Scrat, okyanusların yarılıp, kıtaların oluşmasına neden olmuş. Bu esprili girişin ardından bir ergen baba çatışmasına şahit oluyoruz. Manny, büyüyen kızı Peaches’ın popüler genç mamut Ethan’ın peşinde koşmasına dayanamayan bir baba olarak büyük sorunlar yaşıyor. Kahramanlarımız bu günlük olaylarla kendilerini oyalarken asıl tehlikenin farkında değiller. Kıtalar ayrılıyor ve kavga halinde olan Manny ve Peaches’ı bile sular ayırıyor. Manny, Diego ve Sid, kendilerini diğerlerinden ayıran afetten sonra bir buz kütlesini sal yaparak bilinmeyene doğru sürükleniyorlar.Manny ve arkadaşlarını bu yeni dünyada egzotik deniz canavarları ve acımasız korsanlar da bekliyor. Tarih öncesi sincap Scrat ise bildiğiniz gibi, lanetli palamudu onu nereye sürüklerse oraya gidiyor!

 

7’den 70’e her yaştan sinema seyircisini kendisine hayran bırakan Buz Devri serisinin son filmi 3 boyutlu olarak bizlerle buluştu. Buz Devri’nin eğlenceli ve macerayla dolu dünyasının başarılı grafik ve renk çalışmalarıyla karşımızda olduğu bu filmdeki görsellik, 3. boyutla da birlikte her zamankinden daha fazla ön planda. Ancak o arada senaryonun biraz geride kaldığını üzülerek söylemem gerek. Yetişkin izleyiciler için fazla bir şey vaad etmeyen filmde birkaç eğlenceli, esprili andan fazlası yok. En önemli yenilik Sid’in sürprizlerle gelen ninesi. Yaşlı kadın şahsına münhasır tavırlarıyla ortalığı kırıp geçiriyor. Bir başka göze çarpan karakterse kahramanlarımızın deniz aşırı ülkede karşılaştıkları beyaz kaplan. Jennifer Lopez’in seslendirdiği bu beyaz kaplan o kadar güzel resmedilmiş ki, gözünüzü alamayacaksınız. Cesur, kurnaz, kendi deyimiyle ‘soğuk kanlı bir katil’ olsa da Diego’nun içinde merhametli bir kaplan olduğunu biliyoruz. Manny ailesine kavuşmak için en büyük desteği ondan alıyor. Beyaz kaplanla karşılaşmasıysa filmin en önemli özelliklerinden.

 

Buz Devri serisi gişe rakamları dünya çapında ilk filmden itibaren hep artan bir ivme gösterdi. İlk film 383 milyon seyirciye ulaşırken, Buz Devri-2 655 milyon seyirciyi salonlara çekti. Üçüncü film Buz Devri: Dinozorların Şafağı ise 887 milyon sinemasever ile buluştu. Türkiye rakamlarındaysa son film tam 1.432.956 seyirci ile kendi türünde en çok izlenen yapımlar arasına girdi. Buz Devri: Kıtalar Ayrılıyor müzikleriyle ön plana çıkmasa da orijinal seslendirme kadrosunda müzik alanındaki ünlü isimleri bir araya getiriyor: Nicki Minaj, rap sanatçısı Drake, Jennifer Lopez, Keke Palmer, Josh Gad, Heather Morris.

 

Her ne kadar bu kez senaryoyu ikinci plana almış, görselliğe ve maceraya yüklenmiş olsa da Buz Devri başımızın tacıdır. Kaçırmak yazık olur.

 

Ömür Gedik

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter