Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Kingsman Altın Çember

Kingsman Altın Çember
(6.0/10)
Yazar: Uğur Hakan Hacıoğlu

Bir filmin devam filmini çekiyorsanız işiniz çok zordur. Risk her zaman fazladır. Beklentiler, sürekli ilk film ile kıyaslanma sizi elbette oldukça güç durumda bırakacaktır. Hele bir de bir çizgi roman uyarlaması ise…

 

Mark Millar’ın kaleme aldığı çizgi romandan uyarlanan “Kingsman-Gizli Servis” filminin devam filmi olma özelliğini taşıyan “Kingsman-Altın Çember” filminde yönetmen koltuğunda karşımızda yine Matthew Vaughn var. İlk filmde birçok açıdan seyircinin beklentilerini karşılayan film bu kez kendini daha da aksiyonun içerisine sokarak karşımıza çıkıyor. Özellikle güçlü ve zengin oyuncu kadrosu ile artan film bütçesi devam filmi riskinin ne denli hissedildiğinin de en büyük göstergelerinden biri.



İlk filmde Eggsy’nin züppe rakibi olan Charlie Hesketh’in film başlar başlamaz tekrar karşımıza çıkması ile aksiyon dozunun ne denli yüksek olacağını hemen fark ediyorsunuz. Kingsman bünyesine katılmak için aynı testlere ve sınavlara tabi tutulan ve ilk andan itibaren enerjileri örtüşmeyen bu ikilinin film başlar başlamaz Kingsman dükkânından başlayarak takside devam eden amansız dövüş sahnelerinde bunun bir intikam ve güç mücadelesinden daha farklı amaçları taşıdığı hemen idrak ediliyor. Her ne kadar Eggsy bu davetsiz misafirinin saldırısını bertaraf etse de gözden kaçırdığı ufak bir detay devamında ona ve ekipteki herkese pahalıya patlıyor.



Tam bu sıralarda ilk filmin sonunda romantik dakikalar yaşadığı İsveç prensesi ile ilişkisini ciddi bir boyuta taşıyan Eggsy ona büyük bir aşk beslemesine rağmen kraliyet ve prenslik unvanlarının verdiği ağırlık karşısında bir ikilem yaşıyor. Bu durumu tersine çevirmek için bir fırsat olarak gördüğü İsveç’teki aile yemeği sırasında Hesketh’in geri dönüşünün ardında yatan sebepler de ortaya çıkmaya başlıyor. Poppy adında uyuşturucu ticareti yapan zengin ve hırslı bir kadının Kingsman’a ait her yeri bombalaması ile tüm ajanlarını kaybeden ekipten geriye sadece Eggsy ve Merlin kalıyor. Bu durum karşısında oldukça güç duruma düşen ekibimiz “Kıyamet Programını” harekete geçirerek Amerika’daki ortakları Statesman’dan yardım isteyip düşmana karşı bir ittifak oluşturduklarını görüyoruz. Amerika’daki Statesman’ın içki tesislerinde ilk başlarda başlarına tatsız olaylar gelse de sonrasında önemli bir sürprizle karşı karşıya kalıyorlar. Ki bana kalırsa filmdeki en büyük sürprizlerden biri de bu. Galahad’ın Statesman tesislerinde yaşadığını gören ekip büyük bir şaşkınlık yaşıyor. Tek handikap Galahad’ın hafıza kaybı yaşaması ve vurulmasından evvelki fiziksel gücünden yoksun olması. Fakat tecrübesi onu her zaman özel kılmaya devam ediyor. İttifakın kurulması ve eski dostlarının da aralarına katılması ile Kingsman dünyayı tehdit eden Altın Çember isimli örgüte karşı aksiyon dolu bir mücadeleye başlıyor. Alp dağlarına kadar uzanan olaylarda kahramanlarımız uyuşturucuyu yasallaştırmak için ABD başkanını tehdit eden bir örgüt ile karşı karşıya geliyor. Örgütün lideri Poppy ise üniversite yıllarında oldukça başarılı bir öğrenci iken sonrasında hırsına kurban olan biri. Uyuşturucu üretim merkezinde oldukça uçuk ve fikirlerinden taviz vermeyen bir karakter olarak göze çarpıyor. Ona karşı verilen mücadele sırasında Eggsy birçok problem ile aynı anda başa çıkmak zorunda. İsveç prensesine sevgisini kanıtlama, yeni ittifakta dengeyi sağlama, Kingsman’ı ayakta tutma, Galahad’ın eski haline dönmesi için çabalama ve en önemlisi de düşmana karşı amansız bir takip. Film boyunca birçok cephede savaşacak olan Eggsy için işler hiç kolay değil. O kadar ki Statesman ekibinin çılgın kovboy ajanı Whiskey ile ilgili önemli bir ayrıntıyı da gözden kaçırması, denklemi çözen ve onu uyaran Galahad’a anlam verememesi de içine düştüğü durumu açıkça ifade ediyor.

 

Kingsman Altın Çember filminin izleyiciye güçlü bir aksiyon fırtınası yaşattığı aşikâr. Fakat ilk filmde önemli bir denge unsuru olarak inşa edilmiş aksiyon-centilmenlik-teknoloji temellerini ikinci filmde yoğun olarak aksiyona yükleyerek temelleri biraz sarsmış durumdalar. İlk filmde hikâyenin önemli bir yer tutması da bu filmde biraz es geçilmiş durumda. Aksiyona oldukça ağırlık verilmesi arka planda birçok şeyin ihmal edilmesini de hiç şüphesiz beraberinde getirmiş. Aksiyon dozunun bu denli yüksek tutulmasının sebebi belki de ilk filmdeki kilise sahnesinin gördüğü ilgi ile bağdaştırılabilir. Bununla beraber oldukça kaliteli bir oyuncu kadrosu ve önemli bir bütçe bir araya getirilmiş. Özellikle Elton John hikâyeye farklı bir renk katmış. Ayrıca Channing Tatum’un performansı da göz doldurucu. Poppy için Oscar ödüllü Julianne Moore’ a gidilmiş. Son dönemde kötü kadın karakteri furyasına uyum sağlanması dikkat çekici ve Julianne Moore’un oyunculuk performansı karaktere oldukça yakışıyor. Bütçenin artışı ilk filmdeki saha filmi görünümündeki yapıyı stüdyo platformuna taşıyarak ilk filmin dokusuna da zarar vermiş. Aşırılıklar ise halen devam ediyor. Fakat artık çizgi roman uyarlaması çizgisinden çıktıklarının da sinyalleri verilmiş durumda. Akıl hocasını bulma, zorunlu ittifak gibi aksiyon filmlerinin devam filmlerinde görünen senaryolar Kingsman Altın Çember’de de işliyor. Kötü kadın karakterin 1970’lerin tarzını yansıtması da aksiyonun arasında farklı bir renk olarak yer almış. Başlangıçta ittifak yapılsa da iki ayrı gizli istihbarat örgütünün aslında temelinde İngiltere-Amerika rekabeti göze çarpıyor. Çizilen Amerika başkanı motifinde ise güncel başkanlarına ince bir selam edilmiş.



Her ne kadar ilk filmin tadını vermese de uzun bir aksiyon filmi sizleri bekliyor. Hızlı girişi, aksiyon dozunun hiç düşmemesi bu tarz filmleri sevenler için cezbedici bir durum. Fakat filmde hikâyeye de önem verenlerde biraz soru işareti yaratabilir.


YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter