Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Kapitalizmin el kitabı

Kapitalizmin el kitabı
Üye: Serdar Akbıyık Ekonomik krizin izlerini taşıyan Amerika’dan yine bir kriz filmi. Richard Gere’ın başrolünü oynadığı yapım gerçekçi bakış açısıyla kaçırılmaması gereken bir yapım...

Ekonomik kriz bütün dünyanın belası ama herhalde Amerika’da bir başka algılanıyordur. Nasıl farklı hissedilmesin kapitalist sistemin patron devleti ABD, bu sebeple krizin en fazla etkilediği ülke de onlar. Durum böyle olunca Hollywood’un buna duyarsız kalması beklenemez. Şimdiye kadar birçok ekonomik krizi anlatan yapım seyrettik.

 

Hollywood’ta Yahudi etkisi bilinmekte; büyük stüdyoların hepsinin patronu sonuçta Yahudi ve bu durum filmlerde kendisini gösteriyor. Wall Street’in gerçek yüzünü bu durumda bile Hollywood filmlerinde seyredemiyoruz. Bu hafta vizyona giren Arbitrage-Entrika bütün bu olumsuzluklar içinde kendi ekonomik durumuna doğru şekilde ayna tutan bir yapım. Bunun en büyük sebebi de yönetmeni Nicholas Jarecki’nin yazar olması. Senaryosu güçlü ve gerçeklere uygun yapılmış bir film her zaman başarıyı yakalar.

 

Entrika filmindeki karakterler o kadar doğru ve gerçeğe uygun yazılmış ki oyuncular kendilerini bu rollere çok rahat verebilmişler. Birçok ünlü isim var filmde. Ama aslında film tek karakter üzerinden gidiyor. Richard Gere’in canlandırdığı Miller karakteri filmin bütün yükünü taşıyor. Miller’ın eşini Susan Sarandon canlandırıyor. Susan Sarandon gibi baskın bir karakterin herhangi bir filmde daha fazla zaman almasını beklersiniz. Ama bu filmde diğer karakterler gibi Sarandon’un da canlandırdığı karakter az süre alıyor. Yine de senaryo içinde önemli bir yere sahip. Aynı şey Tim Roth için de geçerli. Tim Roth da bizim en sevdiğimiz ve filmlerini zevkle seyrettiğimiz karakterlerden.

 

Filmin konusuna gelince: Miller başarılı bir iş adamıdır. 60 yaşındaki Miller büyük ekonomi dergilerinin kapaklarını süsler. Televizyon programlarında nasıl ekonomik krizden kurtulduğunu ve şirketinin örnek olduğunu anlatır. Miller’ın iki çocuğu da şirketin önemli yöneticileridir. Bütün dünyanın bilmediği ise Miller şirketini yolsuzluk yaparak ayakta tutmuştur. Ve bütün amacı şirketin bilançosundaki zararlar ortaya çıkmadan devlet bankasına şirketi satmaktır. Tam bu sırada sevgilisiyle kaçamak yaparken bir araba kazası geçirirler. Ve sevgilisi ölür. Bunun ortaya çıkması büyük bir skandala sebep olacaktır onun için bir tanıdığının yardımıyla olay yerinden kaçar. Kaza yerine gelen polis, genç kızın yanmış cesediyle karşılaşır. Çok geçmeden Miller ile kız arasındaki ilişki polisin dikkatini çeker. Ama sistemin bu büyük patronuna sokaktaki normal bir vatandaş gibi kurallar uygulanabilecek midir?

 

Filmin en önemli iki odağından biri zaten bu soruda yatıyor. İkincisi ise ekonomik krizde batan büyük şirketlerin filmdeki gibi satışlarla bütün borçlarını devlete dolaylı olarak sokaktaki vatandaşa ödetmesi filmde çok doğru bir şekilde veriliyor. Ekonomik krizle ilgili birçok belgesel de seyrettik. Normal izleyici için bu filmden daha rahat anlaşılacak bir ekonomik kriz portresi zor bulunur. Richard Gere mükemmel bir performans gösteriyor.

 

Filmde çok az rol almasına rağmen sevgilisini canlandıran Laetitia Casta perdeyi mükemmel dolduruyor. Ve tabii Gere’ın kızını oynayan Brit Marling son dönemin yükselen yıldızı olarak dikkatleri çekiyor. Bu filmi kaçırmamanızı öneririm.

 

Serdar Akbıyık

 

twitter.com/serdarakbiyik

 

Diğer dosya, eleştiri ve röportajları için tıklayınız.

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter