Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

KADIN GÖZÜYLE SİNEMA!

KADIN GÖZÜYLE SİNEMA!
Yazar: Fırat Sayıcı

İzmir’de 5. kez büyük bir kararlılık ve özveriyle düzenlenen Kadın Yönetmenler Festivali için birkaç günlüğüne İzmir’deydim. Fransız Kültür Merkezi’nde kısa film, belgesel ve uzun metraj gösterimlerinin yanı sıra sektörün önde gelen kadın sinemacılarıyla çeşitli söyleşiler ve atölyelerin de düzenlenmesi festivali renklendirdi. Kapanış töreni 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne denk getirilen festivalin sinemamız için oldukça önemli bir yerde olduğunu düşünüyorum.

 

 

 

Festivalde ağırlıklı olarak kısa filmlerin ve belgesellerin gösterildiğini belirttikten sonra katılımın yüksek olduğunu da eklemeliyim. Böylesi festivallerde özellikle de genç bir seyirci kitlesini salonlarda görmek beni daha fazla mutlu ediyor. Kim bilir belki de o gençlerin arasından ileriki yıllarda bizleri uluslararası platformda gururlandıracak sinemacılar çıkacak. Geçtiğimiz yıllarda denk gelip izleme şansı bulduğum Türk yapımı kısalar ve belgeseller haricinde bu festivalde ilk kez izlediğim yabancı filmlerin seyircisi olmak da benim için önemliydi. İçlerinde en çok beğendiğim ise 18 dakikalık bir Ukrayna yapımı idi. Kadın-erkek ilişkileri, aile yapısı, çocuk yapıp yapmama mevzusu üzerine esprili bir dille kurulmuş film bittikten sonra yanımdaki arkadaşıma dönüp şunu söyledim: “İşte iyi bir kısa film böyle olur!” Bir yerlerde karşınıza çıkarsa kaçırmayın derim. Filmin ismi “2 Lines/2 Lives”, yönetmeni ise Alyona Kaporina… 

 

 

Sevinç Baloğlu ve Fatoş Yapıcı ile belgesel, Çiğdem Sezgin’le yönetmenlik, Banu Bozdemir ile çocuklar için sinema, Ezgi Çelik ile oyunculuk, Doç. Dr. Nurdan Tekeoğlu ile film yapım ve kitlesel fonlama, Burçak Üzen Açık ve Nilüfer Uzun Deveci ile dizi sunumu, Gülengül Altıntaş ile senaryo ve Prof. Dr. Berrak Taranç ile çocuklarla film müziği atölyeleri hem biz konukları hem de İzmirli sinemaseverleri sinema sevinciyle doldurdu. Festivalin ilk günlerinde ünlü İranlı kadın sinemacı Narges Abyar’ın verdiği masterclass ise özellikle de sinema öğrencileri için faydalı oldu.

 

 

Hepimizin bildiği üzere festivallerin devamlılığında yerel yönetimlerin desteği çok önemli. 3 yıldır festivale destek veren İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Tunç Soyer’e de festivalde teşekkür plaketi sunuldu. Soyer, festival ekibini kutlayarak “Oscar yolunda da salonlara sığmayan festivaller yapmak konusunda da yoldaşınız olmaya, elimden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğim” dedi. Kadın Yönetmenler Derneği Başkanı ve etkinliğin organizatörü Gülten Taranç ise “Buradan Oscar’a gönderecek kadın yönetmenlerimizin olacağını düşünüyoruz. İzmirliyim, bu şehri çok seviyorum. Buradan dünyanın her yerine gidiyoruz, dünya da bize geliyor. Bize 3 yıldır destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

 

Geçenlerde kaybettiğimiz sinemacı arkadaşımız Didem Şahin’in ödüllü belgeseli “Acı ve Tatlı” belgeselinin gösterimine Şahin’in ailesi de katıldı. Oldukça duygusal anların yaşandığı gösterim sonrasında sevgili Didem’i bir kez daha anma şansı bulduk.  

 

 

Başta festivalin ayakta kalması için yıllarca çırpınan yönetmen Gülten Taranç olmak üzere etkinlikte emeği geçen herkesi bir kez daha tebrik etmek istiyorum. Çoğunluğu kadınlardan oluşan genç ve dinamik bir ekibin düzenlediği bu festival umuyorum ki ilerleyen yıllarda daha güzel destekler alarak iyi yerlere gelecektir.

 

 

5. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali

 

Ulusal yarışma ödülleri

 

Ulusal En İyi Kısa Film- Siz Biraz Uzak Kaldınız

 

Ulusal Kamera Göz En İyi Belgesel Film- Sıradan Birkaç Gün

 

Biket İlhan Ulusal En İyi Yönetmen Ödülü- Plastik Rüya

 

SİYAD Ulusal En İyi Belgesel Film- Acı ve Tatlı

 

SİYAD Ulusal En İyi Kısa Film- Mamaville

 

Sevin Okyay Sinema Yazarlığı ödülü- Melis Behlil

 

 

 

Uluslararası Ödüller

 

 Altın Makara En İyi Uzun Metraj Film- First Snow ve Iron Defiency

 

En İyi Deneysel Film: Women a Documentary About The Status Of Women in  The Society

 

En iyi Animasyon Film: Steve  Steve

 

En İyi Belgesel: Sweeping Yerevan

 

Uluslararası En İyi Kısa Film: The Jackpot

 

Jüri Özel Animasyon Ödülü : The Classmate

 

Jüri Özel Deneysel Ödülü: I Don’t Want To Be A Human Anymore

 

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİ...

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİ...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter