Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

IN ORDER OF DISAPPEARANCE

:: Videolar IN ORDER OF DISAPPEARANCE
(7.5/10)
Üye: Müge İbrikçi
Tesadüfler cinayetleri kovalarken bir babanın oğlu için yaptığı intikam yolculuğu, Norveç’in ıssız ve karlı olan masumiyetini ve insancıllığını bile kana bulamaya yetiyor.

Hans Petter Moland'ın yönetmenliğini yaptığı ve filmlerinde sıklıkla yer alan usta aktör Stellan Skarsgård’ın başrolünde olduğu Kraftidioten (Buz, Kar ve İntikam) adlı Norveç yapımı kara komedi,iyi bir insanın, oğlunun intikamını alabilmek için nasıl bir anti kahramana dönüştüğünü absürt bir dille anlatıyor.


Göçmen Nils Dickman, yılın en iyi vatandaşı seçilecek kadar düzgün, işinde gücünde, sıradan bir adamdır. Karısı, oğlu ve kocaman kar küreme aracı haricinde hayatında hiçbir şeyi yoktur ve zaten bunlar ona yetmektedir. Bir gün oğlu Ingvar’ın ölüm haberini alır ve basit hayatı tersyüz olur. Oğlunun yüksek dozda uyuşturucudan ölmesi polislerin gözünde her gencin başına gelebilecek bir olaydır ama bir baba olarak buna ihtimal vermez. Karısı ise durumu kaldıramaz, psikolojisi bozulur ve evi terk eder. Nils bir yandan işine aksatmadan devam ederken oğlunun onun için meçhul olan ölümünü kanlı bir şekilde araştırmaya başlar.


 

Karda geçen yeni kara filmler çoğunlukla kara komedi olarak karşımıza çıkar. Absürt, ince espriler olur ve olay, kahramanın hayal edemeyeceği kadar karmaşık, içinden çıkılması zor bir hal alır. Kraftidioten de bu kuralı bozmuyor ve izleyiciye cinayetlerin birbirini izlediği bir film ortaya çıkarıyor. Diğer kara komedilerden bir farkı olduğunu da eklemek lazım. Norveç'in refah içinde bir ülke olmasından olsa gerek hiç kimse parayı önemsemiyor ama herkes intikam istiyor. Ayrıca çoğu filmde mafya babaları şatafata düşkün ve kaba olarak gösterilirken, Norveç’te ise sağlıklı yaşama önem veren, havuç suyu içen, naif oğluyla ilgilenen, modern tarzda döşenmiş bir evde yaşayan karakter olarak gösteriliyor. Yani yönetmen mafya lideri Greven,i kalıpların dışında karşımıza çıkarıyor.


Kraftidioten'de ince ayrıntılar filmin kar beyazına renk katıyor. Filmde her ölenin arkasından es verip onun mezhebini ve karakterin gerçek ismini göstererek anması güzel bir detay olarak yer alıyor.  Kara komedi severlerin hoşlanacağı türde olan bu filmde oyunculuklar da çok başarılı ve Kon-Tiki (2012) filminde oynayan dört oyuncu (Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Tobias Santelmann, Jakob Oftebro) bu filmde de yer alıyor. Ayrıca Der Untergang (2004) filminde büründüğü Hitler rolüyle beğeni kazanan Bruno Ganz gelenekçi bir Sırp mafya babasını, Game of Thrones dizisinde yer alan Kristofer Hivju ise Greven’ın adamlarından birini canlandırıyor. Absürt oyunculuğu ile Pål Sverre Hagen ve onun tam tersi sadelikte,hem babacan hem de tehditkar Stellan Skarsgård filmde en dikkat çeken performansları gerçekleştirerek karşımıza çıkıyorlar.


Tesadüfler cinayetleri kovalarken bir babanın oğlu için yaptığı intikam yolculuğu, Norveç’in ıssız ve karlı olan masumiyetini ve insancıllığını bile kana bulamaya yetiyor. Son zamanlarınen iyi kara komedilerinden biri olan Kraftidioten'i izlemenizi tavsiye ederim. 


Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİ...

43. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİ...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter