Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

İFRİTİN DİYETİ: CİNNİA – Diyetten Kaçış Yoktur

:: Videolar İFRİTİN DİYETİ: CİNNİA – Diyetten Kaçış Yoktur
(6.0/10)
Üye: Gizem Şimşek
İfritin Diyeti: Cinnia ekibi her ne kadar gösterim öncesi tüm Türk korku filmlerini 7 yıl boyunca izleyip, araştırma yaptıklarını ve filmin senaryosunu bu şekilde kurduklarını söylese de, filme bu araştırmalar ne yazık ki yansıyamamış.

15 Nisan 2016 tarihinde gösterime gireceği açıklanan, ancak medyada oyunculara cinlerin musallat olduğu haberleri yayılan ve galasından sonra ertelenen İfritin Diyeti: Cinnia filmi, 6 Mayıs 2016 tarihinde gösterime girdi. İlk gösterime gireceği dönemde +13 yaş sınırı koyulan filmin şu an yaş sınırı +15 olarak güncellenmiş. Yönetmenliğini Özgür Özberk ve Şahin Yiğit'in yapmış olduğu filmin başrollerinde Özgür Özberk, Gülşah Çomoğlu, Fahri Öztezcan ve Kirkor Dinçkayıkçı bulunuyor. Filmde Gülşah Çomoğlu, Fahri Öztezcan ve Kirkor Dinçkayıkçı'nın performansları göz doldururken, Özgür Özberk yönetmenliğin de yükünü omzunda hissetmesinin etkisiyle olsa gerek ki, maalesef diğer oyuncularla aynı başarıyı sergileyemiyor. 


 

Filmin konusunu iki ev arkadaşı olan Murat ve Yusuf ile Murat'ın nişanlısı Elif'in cin içeren bir korku filmi çekmek için konu bulma hikayesi oluşturuyor. Kendilerine gerçek ve ürkütücü bir hikaye bulabilmek için bir cinci hocaya başvuran gençler, kabuslar görmeye ve uyuyamamaya başlarlar.

 

Film paralel kurgu yöntemiyle oluşturulmakla birlikte, sahne geçişlerinin amatörce yapılması nedeniyle tıkanık bir ilerlemeye sahip. Sahne geçişlerinde yaşanan boşluklar izleyiciyi filmden koparıyor ve bu da filmin akmasının önüne geçiyor. Buna karşın İfritin Diyeti: Cinnia, ses miksajı ve müzik konusunda Türk korku sinemasında son aylarda çıkan birçok kötü örneğin arasından sıyrılmayı başarmış. Ayrıca filmde kendini yoğun bir şekilde hissettiren İslami söylem, diyalogların içerisinden görüntülere değin geniş bir yelpazede filmin bütününe yayılmış olarak dikkat çekiyor. Şeytan-ı Racim serisine ait filmlerin hikayelerinin kolajına benzeyen bu hikaye yine de kendini izlettiriyor. 


 

İfritin Diyeti: Cinnia'nın en büyük sorunu senaryosu. Hikayeye dışarıdan baktığınızda başarılı bulacağınız bir yapı olmasına karşın, senaryoya geçirilirken yapılan hatalar ve kötü diyaloglar filmi boğuyor. Birçok sahnedeki diyalog oldukça basit ve yapay. Özellikle cinci hocanın vaaz verir biçimde cinlerle ilgili verdiği bilgilerin olduğu sahneler oldukça didaktik ve bir hayli sıkıcı. Birçok anlamsız diyaloğu oyuncuların performansları kurtarıyor. Özellikle Gülşah Çomoğlu ve Fahri Öztezcan'ın oyunculukları film boyunca oldukça gerçekçi ve başarılı.


 

İfritin Diyeti: Cinnia ekibi her ne kadar gösterim öncesi tüm Türk korku filmlerini 7 yıl boyunca izleyip, araştırma yaptıklarını ve filmin senaryosunu bu şekilde kurduklarını söylese de, filme bu araştırmalar ne yazık ki yansıyamamış. Bütün bilgiler cinci hocanın didaktik anlatımı sırasında veriliyor ve filmin geneline bu bilgiler hiçbir şekilde yayılamıyor. Filmde şaşırtıcı yeni birşey olmadığı gibi sıkıntılı olan birkaç sahne ve oldukça fazla klişe bulunmakta. 

 

Tüm ayet ve hadislerde "gündüzün aydınlığı" ve "gündüzün insanlara gecenin ise cinlere" ait olduğu inancını tersine döndüren bir de gündüz sahnesi mevcut.  Oldukça yaratıcı ve ürkütücü olan anneannenin tavanda namaz kıldığı sahne ise, üzerinde düşünmeye sevk ederken, bir yandan da tartışmaya açık. Cin çarpması da, bu filmde diğer birçok filmin aksine yalnızca delirme olarak betimlenmiş. Ayrıca filmin alt metinleri yani, hikayenin özü fazlasıyla düşündürücü. Ahlaki değerler ile kişisel değerlerin çarpıştığı, kimin haklı kimin haksız ya da, kimin iyi kimin kötü olacağına karar vermenin çok yakın sınırlarda dolaştığı hikayenin alt metninin yapısındaki bu derinlik oldukça akıllıca tasarlanmış olsa da, aynı derece de çözümsüz ve yoruma açık olarak sonuçlandırılmış.

 

Twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Emre Ahmet Seçmen: “Bu belgesel için 53 r...

Fırat Sayıcı

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Fırat Sayıcı

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter