Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Holiday

Holiday
(6.0/10)
Yazar: Mustafa İri

Fransız Rivyerası olur da Türkiye Rivyerası olmaz mı? Bal gibi olur! Bodrum ne güne duruyor? Bir çok filme set olan Akdeniz kıyıları bu kez sevdiğim bir senaristin kaleminden çıkma sert bir hikâyede kullanılıyor. Anladığınız üzere bu film, yani ‘Holiday’ Bodrum’da geçiyor. Alımlı bir sarışın Bodrum Havaalanı’na iner ve film başlar.


‘Gir Kanıma’ ve ‘Sınır’ gibi önemli işlerden tanıdığımız Isabella Eklöf, ‘Tatil’in de yönetmeni. Özgün senaryoyu Johanne Algren ile birlikte yazmış. Buram buram kadın dayanışması kokan ve erkeklerin kibirli ve acımasız dünyasına erkekçe yaklaşan bir tavırla yaratılan ‘Tatil’i ilginç bulduğumu söyleyebilirim. Sundance filmleri genelde öyledir. Hem biraz garip, hem de izleyiciyi ikiye bölen yapımlardır. (bkz.Kelebekler) 10 üzerinden 5 vermeyi uygun bulduğum filme bazı özel nedenlerden dolayı bir yıldız daha  ekleyerek 6 yıldız statüsüne çıkarmayı uygun buldum. İlginçtir genelde tekrar izlemek istediğim filmlerin birçoğunun yıldız sayısı, imdb hesabına göre de baktığımda 6 ya da 7 ortalaması olan filmlerden oluşuyor. ‘Holiday’ bu kategoride. 


Sascha, kendi güzelliğinin farkında ama biraz da savruk bir kadın olarak uyuşturucu baronları ile takılmayı seven bir kadın. Biraz sakar ve dağınık ama burnu iyi koku alıyor. Hayatı nasıl yaşaması gerektiği konusunda bir fikri var ve bu konuda kendini iyi tanıyor. Ölümcül ve kirli işlere bulaşan adamlarla yatıp kalkmayı, onlara meze olmayı sorun etmiyor. Tehlikeli sularda yüzmek, bu dengesiz adamlarla düşüp kalkmak tam da onun işi. Bile isteye her türlü belaya düşmeye razı. Komik bir yanı da var aslında. Örneğin kendisine emanet edilen kirli paranın içinden birkaç yüz kağıt çekerek rahatça harcıyor ve bunu kimseye sormuyor. O  andan itibaren yanağında sert tokatlar patlamaya başlıyor ama ne gam! Sascha halinden memnun. Filmin bir sahnesinde Torba’ya nasıl giderim diye sorduğu yol işçilerinden biri ‘boynunda sarılı duran şala dikkat et!’ diye uyarmasına rağmen sanki dememiş gibi şal tekerleğe takılıyor ve kaza geçirerek şarampole yuvarlanıyor. Aklı iki karış havada. Bir karakter okuması olarak Sascha karakteri iyi çalışılmış. Zaten film onun üzerine kurulu. Tüm dünyada ve özellikle son zamanlarda ülkemizde de ayyuka çıkan kadına şiddet meselesi düşünüldüğünde ‘Holiday’, ilginç tartışmalara neden olabilecek sorular soruyor. Şiddetle beslenen ve yaşamını şiddet üzerine kuran erkek egemen bir dünyanın tam ortasına düşen kadının adeta onlar gibi olması, kadınlığını bir tür edilgence şiddetle sarmallayıp yeni bir yapıya dönüşmesi tümden bir manifesto olarak tartışılabilir. Korkusuz Sascha’nın özelinde dejenere olan bir kimliğin, yaşama nasıl da uyumlandığını izlediğinizde şaşıracaksınız. Gerçi birçok filmde bunun örneklerini gördük ama Bodrum’da geçen bir tatilin sakin yapısı içinde öylesine gerçekçi ve net görünen şeyler var ki, izlerken ürperiyorsunuz. Bu insanlarla aynı restoranda yemek yediğinizi, aynı plajda yüzdüğünüzü düşünerek irkiliyorsunuz.


Victoria Carmen Sonne, rahat oyunculuğu ile kan donduruyor. Kuşku uyandıran mağdur rolünde iyi bir tat yakalamış. Sonradan akla gelen birçok ifade bulmuş rolünü yorumlarken. Patronu ve sevgilisi rolünde Lai Yde ise tam anlamıyla döktürmüş. Günümüz dünyasının yaşayan yapısını kendi özgün yorumuyla unutulmaza çevirmiş. Cidden çok başarılı. Sascha ve Michael çiftini ortaya çıkarırken Eklöf’ün titizlik gösterdiği belli. Üçte birlik ilk bölümden sonra tüm renkler ortaya çıktığında özellikle Michael için özenle düşünülen sıkı diyaloglar gözden kaçmıyor. Bu sahneler filmin değerini yükseğe taşıyor. 


‘Tatil’i teknik açıdan da beğendim. Geniş plandan bakarak tüm bir Bodrum şehrini ilginç bir fona dönüştüren görüntü yönetimi, içerikle ters düşen huzurlu yapıyı zihinlerimiz için kapan olarak kullanmış. Haneke filmlerine özgü durağan yapı ile Tarantino tarzı karakter merakı bir arada kullanılınca maya tutmuş. Kendinden emin senaryonun, usta bakışı yönetimle sunulduğu şık bir iş çıkmış ortaya. Yine de bir şeyler eksik gibi. Cilası yapılmadan eve teslim edilen bir mobilya hissiyatı uyandırıyor. Derinliksiz ve kısa yolu seçen kolaycı yanıyla üzerinde az çalışılmış gibi duruyor. Filmin bu noksan yapısallığı bile garip biçimde bu filme yakışmış. Sırıtmıyor. 

 

Bir yönetmen sineması ve bir festival işi olarak değil de, bir kadın portresi olarak ilgiye değer gördüğüm ‘Tatil’ (Holiday), şiddetin cinsiyetler üzerindeki toplumsal payı adına ibretlik bir manzara sunuyor. Bodrum’un güzelim koylarının önüne zalim bir set çekerek hem de.

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

RÖPORTAJLAR

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Seda Aktaş: “Kitlesel fonlama, film üreti...

Fırat Sayıcı

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Cüneyt Karakuş: "Bu filmde ses rengi...

Fırat Sayıcı

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç değil ...

Filiz Kuka: “Filmde ölüm bir amaç  değil ...

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter