Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Hayat Sürprizlerle Doludur!

Hayat Sürprizlerle Doludur!
(6.1/10)
Yazar: Murat Tolga Şen
Sevdiğim filmlerden biridir; Alice Artık Burada Oturmuyor / Alice Doesn’t Live Here Anymore… Dul kaldıktan sonra oğlu ile yeni ve zorlu bir yaşama doğru yola çıkan bir kadının zorlu yaşam mücadelesini anlatan neredeyse yarı belgesel, güçlü bir yapımdır.

Bizim İtalyan işi hafif, eğlenceli ve şımarık komedi filmimizin kahramanı Alice’in hali ise bambaşka! Lüks bir villada, emrinde hizmetçiler, zengin kocası ve 9 yaşındaki oğluyla yaşayan bakım delisi güzel bir kadınken, tüm bu imkanları sağlayan para musluğunun kesilmesi yani kocasının ölmesi yüzünden beş parasız ve epey borçlu bir şekilde kalakalıyor.

 

Bundan sonrası Alice için epey zorlu ama İtalyan mayonezi kıvamında yumuşak, akışkan bir zorluk… Alice villasını terkediyor, ucuz bir apartman dairesine taşınıyor ve hiç yapmadığı bir şey yapıyor, iş arıyor! Ama hani tam da “vasıfsız işçi” dediklerinden… O güzel yüzü ve daha da güzel vücuduyla yapabileceği tek iş var, o da… Alice, fahişelik yapan Eva ile tanışınca mesleğe ilk adımını atıyor ve gerisi geliyor.

 

Filmi, daha çok oyunculuğunu gördüğümüz Massimiliano Bruno yönetmiş. Başrolleri ise Paola Cortellesi, Raoul Bova ve Rocco Papaleo paylaşıyor. Hakkında çok fazla şey yazılacak türden bir film değil “Beni Yargılama”… 70’lerden beri alışık olduğumuz, iç gıcıklayıcı, hafif ve olumlu İtalyan komedilerinden biri.. Böyle bir konudan komedi çıkarmayı da sadece hayatı kafasına pek takmayan bu Akdenizliler becerebilirdi sanırım. 

 

Tabi bu ayakları yerden kesilecek kadar gerçeklikten kopmuş komedi filminin havasına girebilmek için eskilerin Yeşilçam salon komedilerine alışık ve seviyor olmak gerekiyor. Çünkü bazı anlarda epey bir doz aşımı yaşıyor film. Keşke hayat filmlerdeki gibi olsa dedirtiyor.

 

Oyunculuklarda sıkıntı yok… Performanslar yerli yerinde ve duygusal sahnelerde Hollywood işlerinden alışık olmadığımız inandırıcı bir samimiyeti yakalıyoruz. Sanırım bu ‘Avrupalı’ olmakla ilgili bir şey… Tabi filmin başkahramanı Alice o Hollywood komedilerinden ödünç alınmış bir karakter aslında… Başlarda beceriksiz ve kaprisli bir kadınken finale doğru bir duyarlılık meleğine dönüşüyor. Klasik…

 

Vizyon zamanlamasını epey isabetli bulduğum bu film, hayatın derdinden, tasasından uzaklaşıp kafa dağıtmak için birebir. İzleyene olumluluk aşılaması da cabası… Tabi fahişe olmak zorunda kalan Alice’i yargılamadan izlemeniz bu keyfin katlanmasına yol açacak. Türkçe isimlendirmesi de bunu ister gibi yapılmış zaten. İzleyin derim.


Murat Tolga Şen
twitter.com/murattolga

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter