Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

HASRET - İstanbul, uçsuz bucaksız bir konu!

:: Videolar HASRET - İstanbul, uçsuz bucaksız bir konu!
Yazar: Fırat Sayıcı Martılardan kedilere, balıkçılardan bakkallara, güzel manzaralardan leş sokaklara çok şey görebilirsiniz Hasret'te, İstanbul'a dair.

 

Geçen yıl İstanbul Film Festivali'nde gösterilen Ben Hopkins'in çektiği belgesel Hasret bu ay vizyona giriyor. Yer yer stilize, sofistike ve gerçeği hayali süslemelerle taçlandıran Hasret, izledikten sonra ağızda güzel bir tat bırakıyor. Altın Portakal'da "Pazar Bir Ticaret Masalı" filmiyle en iyi film ödülünü alan Ben Hopkins bu kez de etkili bir belgeselle karşımızda.


 

Almanyalı küçük bir film ekibi, kendi ülkelerindeki yerel bir kanal için İstanbul'a dair bir film çekmek amacıyla Türkiye'ye gelir. Yaşayan şehirden geçmişin şehrine doğru bir yolculuğa çıkar ve İstanbul’un gizli saklı kalan gerçeklerini keşfeder. Eski mahallelerin yıkılması ve yenilenmesi, göçmen işçiler, hükümete karşı direniş, şehirde yaşayan çok çeşitli dinler ve topluluklar, İstanbul’un tuhaf derecede melankolisi onu içine çekecektir.


Belgesel çekmek zaten zor bir işken, şehir belgeseli çekmek daha da zor bir iş. O şehrin dokusunu, insanlarını, kokusunu, seslerini, mekanlarını iyi tanımanız gerekir. O şehirde yaşıyor olmanız bu işi bir nebze olsun kolaylaştırır. Ancak bir yabancı olarak o şehre dahil olmak ve o şehri dakikalara sığdırmak ustalık gerektirir. İşte, Ben Hopkins bunu başarabilmiş bir yönetmen. Hopkins, Berlin'de yaşayan bir İngiliz yönetmen. Belki de bu kültür çeşitliliğinin İstanbul'u iyi aktarmasında sağladığı yarar da vardır. Üstelik "Pazar Bir Ticaret Masalı"yla da Türkiye'ye ve Türklere dair oldukça bilgi sahibi.


 

Yıllar önce, adını maalesef hatırlayamıyorum ama, Enis Rıza Sakızlı sayesinde bir şehir belgeseli izlemiştim. Münih üzerine, enfes bir belgeseldi. Çok etkilenmiştim. Orayı hiç görmeden kuvvetli bir bağ oluşmuştu bende. Yıllar sonra Münih'e gittiğimde o bağ yeniden canlandı ve hatıramda eşsiz bir şehir olarak yer almakta hala Münih. Bir şehir belgeselinin sıradan insanda yarattığı yoğun duyguya bakın... "Hasret", bir yabancıda bu kadar güçlü bağlar bırakabilir mi bilmiyorum ama doyurucu, bilgilendirici ve belgeleyici yönü oldukça sağlam!


Martılardan kedilere, balıkçılardan bakkallara, güzel manzaralardan leş sokaklara çok şey görebilirsiniz Hasret'te, İstanbul'a dair. Taksim'in arka sokaklarında gezi olaylarına katılan gencin söylemlerine de Fatih'te tarikat müridi olduğu her halinden belli olan bir adamın dinle ilgili görüşlerine de şahit olabilirsiniz. Gücünü bir şehrin sosyo-kültürel düzleminden alan belgesel hiç sıkmadan, bıkıp usanmadan izleyebileceğiniz özgünlükte. Yer yer kurgusal anlara da yer veren Hasret'in en güzel yönlerinden biri de seyircinin bilinçaltına işlediği şiirsellik.


 

İstanbul özelinde memleketin değişiminin de altını çizebilen, yer yer bu şehre ve yaşayanlarına dair güçlü tespitler sunan Hasret, mutlaka sinemada izlenmesi gereken yapımlardan biri. Hopkins'in Türkiye'yi plato olarak daha sık kullanması dileğiyle! 

 

Twitter.com/firatsayici

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter