Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Geri Döndü

Geri Döndü
Üye: Gizem Şimşek

GSA Film Yapım'ın bu yıl gösterime giren gerilim türündeki Gölge filminden sonra ikinci projesi olan Geri Döndü'nün yönetmenliğini Kamil Burak yaparken, senaryo ise ilk projede olduğu gibi İbrahim Vurmaz'a ait. Gösterim tarihi önce 24 Mart 2017 olarak açıklanan ancak sonrasında ertelenerek bu hafta vizyona giren filmin oyuncu kadrosunda ise Çağrı Tokalı, Selin Selvi, Fatih Özaşar, Belma Mamati, Tayfun Sav, Seyithan Özdemir, İbrahim Vurmaz gibi isimler yer alıyor.

 

Filmin konusunu bir cinayet ve intikam öyküsü oluşturuyor. Hikaye, Amerikan korku sinemasında sıklıkla karşımıza çıkan bir grup gencin, istemeden işledikleri bir cinayet sonrası ortaya çıkan intikamcı hayalet tarafından cezalandırılmaları durumunun farklı bir versiyonu. Filmin senaryosu, alışkın olduğumuz hayalet öykülerinin bir havas alimi ve büyü sahneleri eklenerek, İslami ve cin merkezli bir hikayeye dönüştürülmesiyle elde edilmiş. Film, KPSS sınavlarına hazırlanan, ailesine düşkün Melis'in, arkadaşı Tülay'ın zoruyla gittiği bir partide eski erkek arkadaşıyla karşılaşması ve uyuşturucu etkisindeki eski erkek arkadaşı tarafından öldürülerek, cinayeti örtbas etmek amacıyla 3 arkadaşın cesedi gömmesi ile başlıyor. Melis'in anne ve babasının 20 gün boyunca haber alamadığı Melis'i bulmak için son çare olarak havas alimine gitmesi ve kızlarını bulduracak bir büyü yaptırması ile Melis (daha doğrusu Melis görünümlü cin) kendisini öldürenlere musallat oluyor.

 

Geri Döndü filminin görüntü kalitesi diğer amatör yapımlara nazaran başarılı. Ancak amatör filmlerin en büyük sorunu olan ses miksajı, bu filmin de yakasını bırakmıyor. Oyuncuların dudak hareketleriyle senkronize olamayan diyaloglara, bazı sahnelerde mikrofonun açılıp kapanma sesi de ekleniyor. Özellikle büyü ritüeli sahnesinde havas aliminin dua okuma sesi duyulurken dudaklarının oynamaması  çekim hatalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca filmdeki görüntüler ve diyaloglarla uyuşmayan "Melis'in ayak izlerini gördüm" cümlesi sırasında gördüğümüz el izleri ya da "1 ay sonra" yazısından sonra sözlü olarak sık sık tekrar edilen 20 gün geçmiş olması gibi çekim hataları da göze çarpıyor.

 

Filmin bütününe yayılan bir cinsellik ve kadın meselesi dikkat çekiyor. Filmin senaryo ve anlatı bakımından kadın imgesine bakışı rahatsız edici. Tecavüz ve kadına yönelik şiddete dair sahneler ve filmdeki kadın karakterlerin özellikle de Tülay karakterinin karşılaştığı olaylar karşısında gösterdiği tavır ve seçimler oldukça sorunlu. Örneğin Tülay'ın Melis'e cinsel saldırı olabileceğini bile bile onu partiye götürmesi, Melis'e karşı gösterilen şiddet karşısındaki umursamaz tutumu ve erkeklere yardımcı olması ve yine kendisine mezarcı tarafından tecavüz edildikten sonra hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam edebilmesi gibi alt metinlerde yer alan şiddetin meşrulaştırılması durumu ciddi bir problem olarak defalarca karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda cinsiyetçi ve erkek egemen bir bakışın bu filmde özellikle hissedildiğini vurgulamak gerekiyor.

 

Geri Döndü filmdeki korku unsuru; hayalet, zombi ve cin arasında gidip gelerek düğüm noktasına değin seyirciyi aydınlatmaktan uzak bir yaklaşımla değişiyor. Bunun nedenlerinden biri de mezarcı tarafından kurşunlanan varlığın bedeninde açılan deliğin tekrar yenilenerek yok olması. Halk inançlarında kurşunun (kurşun dökmek ya da havaya kurşun saçmak yani silah ateşlemek aynı bağlamda uygulanan korunma pratikleridir) cini kaçırması gerekirken adeta bir hortlak ya da zombi gibi yürümeye devam etmesi, vampir gibi bedenini yenilemesi oldukça kafa karıştırıyor.

 

Filmin oyuncularının performansları vasat. Özellikle Melis'i oynayan Çağrı Tokalı cine dönüşmeden önce fazlaca tutuk ve yapay. Yine Melis'in partiye giderken yapmış olduğu aşırı makyaj da oldukça gereksiz ve rahatsız edici. Geri Döndü'deki en iyi oyunculuğun filmin senaristi İbrahim Vurmaz tarafından canlandırılan mezarcı olduğu söylenebilir.

 

Sonuç olarak, Amerikan benzerlerine göre oldukça basit ve amatör olsa da tüm bunlara rağmen, Türk korku filmi izlemek isteyenler, fazla beklentiye girmeksizin filme gidebilir.

 

twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter