Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Fetih 1453

Fetih 1453
(6.3/10)
Yazar: Murat Tolga Şen
Konstantinopolis’in fethi önemli bir konu... Meseleyi doğru anlatmak kadar, izleyiciyi sıkmamak da gerekiyor. Faruk Aksoy’un ne yapmak istediği filmin daha ilk dakikalarında anlaşılıyor. Hollywood’un bu tarz epik filmler için şimdiye kadar ürettiği tüm formülleri kullanarak amaca ulaşmak ve 160 dakikalık bir filmi seyirciyi sıkmadan izletmek derdinde yönetmen...


Filmin geneline baktığımda bunu başardığını da söyleyebilirim. Hollywood bu tür hikayeleri hiç bir zaman sadece asıl kişiler üzerinden anlatmaz. Senaryonun odağına mutlaka daha sıradan insanları, onları birer karakter ve kahraman haline getirerek koyar. Bkz: Pearl Harbour, Kingdom of Heaven... Böyle düşününce, Fetih’in filmini sadece Sultan II. Mehmed ve hasmı XI. Konstantin üzerinden yapmak mümkün değil... Aksoy’da filmi sıkıcı bir tarih dersi olmaktan çıkarmak için gerçekten yaşadığı tartışmalı Ulubatlı Hasan, Macar Top ustası Urban’ın kızı Era ve Cenevizli Giustiniani arasındaki imkansız bir aşk üçgeni kurgulamış. Aslında hikayenin bu tarafı tam da 70’lerin Kara Murat, Malkoçoğlu filmlerindekine benzer bir zorlama hali içeriyor. Era aslında obası Haçlılar tarafından basılan bir Türk, Urban onu köle pazarından kurtarıp evlat ediniyor. Yolu babası yüzünden Giustiniani ile kesişiyor, genç adam ona delice aşık oluyor ama Era babasıyla Osmanlı tarafına geçince gözü Ulubatlı’dan başkasını görmüyor ve bu iki adam sadece din ve bayrak adına değil genç ve güzel bir kadın için de dövüşüyorlar! Filmin bu zorlama hikayesini kendi adıma beğendiğimi ya da inandırıcı bulduğumu söyleyemem. Bu yüzden filmin belgesel bir ciddiyeti olmadığını iddia etmek bile mümkün. Fakat bu roller için seçilen aktörler, İffet’te de oynayan İbrahim Çelikkol ve Cengiz Coşkun’un perdede oldukça iyi göründüğünü söyleyebilir ve kendi hayran kitlelerini yaratacaklarını öngörebilirim.

Neyse ki aylardır dönen fragmanlarda gösterilen kuşatma savaşının başladığı anda biz de bu aşk üçgeninden sıyrılıp kendimizi savaşın akışına kaptırıyoruz. Film sadece kuşatanların değil içeride kalanların duygularını da seyirciye geçirmeyi hedeflemiş. Tarihin doğruluğu ve haklılığı taraflara göre değişir. Bana kalırsa bu filmde en çok eleştirilecek olan şey şu; Osmanlı’nın kuruluşundan beri Padişahın en yakınında olan yönetici Türk soyu olan Çandarlı’lara ve yine Osmanlı’nın başının belada olduğu Karamanoğullarına yönelik açıkça bir aşağılama mevcut ve bu Türk milliyetçileri arasında infial yaratabilir. Tarihin bu kısmı, özellikle Çandarlı Halil paşanın, Sultan Mehmed’in gözünde itibarsızlaştırılması hala tarihçiler arasında tartışılan bir konudur çünkü... Çandarlı’nın infazından sonra Osmanlı’nın Türklük vasfını tamamen yitirdiğini savunur çoğu tarihçi...

Fetih 1453 kötü bir film değil… Türk sineması için önemli başarımlar içeriyor. Örneğin Ulubatlı Hasan ve Giustiniani arasında geçen kılıç düellosu Hollywood standartlarında bir çalışma… Fakat filmin genelinde aynı başarıdan bahsetmek mümkün değil. Finalde "hadi geç oldu kapatıyoruz" gibisinden bir acele sezinledim. Fatih askerlerine şehrin yağmalanması sözünü vermesine rağmen şehir düştükten sonra yağmayı yasaklamıştı. Fakat onun emri askerlere tamamen ulaşıncaya kadar şehri tarumar eden bir (bazı kaynaklarda üç) günlük yağmadan hiç bahsedilmemiş. Bunun yerine Sultan Mehmed, Ayasofya’ya sığınmış Bizanslılara adalet ve merhamet dağıtıyor. Ayrıca figürasyondan kaynaklanan kimi sıkıntılar var. Yanan ok atan ama oku yayında kalan askerlerin olduğu sahnedeki gibi bazı çekimler de yeterince tekrar edilmemiş. Filmde fragmanlarda olduğu kadar başarılı ve iddialı efekt çalışmaları göremedim. Artık History Channel belgesellerinde dahi bu kalitede görsel vizyonlar yaratıyor elin adamı ama yiğidi öldürüp hakkını yemeyelim, Türk sinemasının şimdiye kadar başarabildiklerinin de ötesinde bir çaba var bu konuda.

Faruk Aksoy becerikli bir yapımcı... Sinemadan aldığını yeniden sinemaya vermesinin yanında yapımı, yönetimi epey güç olan tarihi bir film çekmekle ilgili sınavı başarıyla verdiğini düşünüyorum. Elbette mükemmel bir film değil, hatta düşününce çok eksikleri var ama kendi vaadinin altında da ezilip kalmıyor.
 

Murat Tolga Şen

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter