Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

ERCİYES BELGESEL FİLM EKOLÜ

ERCİYES BELGESEL FİLM EKOLÜ
Yazar: Fırat Sayıcı

 

Kayseri Film Festivali için süregelen tartışma ne yazık ki festivalin güzelliklerini bastırmaya yetti. Ülke olarak kendimizden başkasının kendi alanında iyi işlere imza atmasını sevmiyor, kıskanıyor ve kendimize rakip olarak görüyoruz. Halbuki farkında değiliz ki, kendi kuyumuzu kazıyoruz. Zira aynı sektörün içinde bir avuç insan olarak başkasının bocalamasını beklerken ve hatta bu bocalamaya katkı sağlarken işin ucunun dönüp dolaşıp sektöre, dolayısıyla da kendimize geri döneceğini göremiyoruz.


Tüm bu tartışmaların yanı sıra film gösterimlerinin ve söyleşilerin haricinde önemli bir panel gerçekleşti. Festivalin fahri danışmanı sinema yazarı ve tarihçi akademisyen Burçak Evren, Erciyes İletişim Fakültesinin sinemamızdaki yerini daha iyi belirtecek bir kavram ortaya attı: “Erciyes Belgesel Film Ekolü”… Bu kavram iddialı gibi gözüküyor, kabul. Ancak yıllardır festivalleri yakından takip eden biri olarak Erciyes’in özellikle de belgesel camiasında oldukça ses getiren işler yaptığına yakından şahidim. Burçak hocamızın bu görüşüne sonuna dek katılıyorum. Bu ekolü daha yakından tanımak adına da alttaki metni mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

 

“Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde 2000’li yılların başından itibaren belgesel filmler üretilmeye başlanmış ve okul belgesel film yapımı üzerine yoğunlaşmıştır. Bu bağlamda 2009 yılında filmler kurumsal bir alana taşınmış ve Erciyes Film Atölyesi kurulmuştur.  Türkiye’de belgesel film tarihine baktığımızda çok fazla akım ve ekole rastlanmaz. 1970’li yıllarda Usta yönetmen Süha Arın ve onun yetiştirdiği öğrencilerin ortaya çıkardığı Süha Arın Ekolü olarak anılan belgesel film anlayışının dışında kalıcı bir belgesel anlayışı ortaya çıkmamıştır. Erciyes Belgesel Film Ekolü 2000’li yılların başında Erciyes Film Atölyesi Koordinatörü Öğr.Gör.Özcan GÜRBÜZ önderliğinde yeni bir belgesel anlayışı geliştirmiş ve Türk sinemasına önemli katkılarda bulunmuştur. Bu dönemde 60’a yakın belgesel film çekilmiş ve çekilen belgesel filmler ulusal ve uluslararası film festivallerin de 180’den fazla ödül almış, 300’e yakın festivalde gösterilmiştir. Belgesellerin en önemli özelliği ise Toplumsal gerçekçi bir bakış açısıyla, üst ses kullanmadan olanı olduğu yerde, gözlemci bir üslupla, samimi ve doğal bir yaklaşımla ele almalarıdır. Yani tanımlara sığmayan saflıkları ve samimiyetleridir aslında…


Ekolün en önemli temsilcisi belgesel film anlayışını öğrencilerine benimseten Özcan GÜRBÜZ dür. Sonrasında o dönemde belgesel film üreten, Musa AK (Karabük Üniv.), Hasan Basri ÖZDEMİR(Kırıkkale Üniv), Turgay KURAL( Cumhuriyet Üniv.), Kerim ABANOZ (Büsam), Burak TÜRTEN(Gümüşhane Üniv), gibi isimler gelir. Bu isimler başka üniversitelerde akademisyen olarak çalışmaya başlamış ve kurdukları atölyelerde Erciyes Belgesel Film Ekolünün devam etmesini sağlayarak öğrencilerine çok sayıda film çektirmişlerdir. Bu filmler ulusal ve uluslararası film festivallerinde çok sayıda ödül almış ve gösterilmiştir. Bu sayede Erciyes Belgesel Film Ekolü anlayışının Anadolu’ya yayılmasını sağlanmışlar ve Türkiye’de ses getiren bir anlayışa dönüştürmüşlerdir. Bunun yanı sıra buradan mezun olan öğrenciler Kerim ABANOZ, Akif KAYA, Hasan Basri ÖZDEMİR günümüzde ülkemizin önemli film festivalleri arasında yer alan Kayseri Film Festivalini başlatmışlar ve günümüzde emin adımlarla yoluna devam eden bir festival haline getirmişlerdir. Ayrıca Halil AYGÜN TRT’de, Veysel Akşahin (Bitlis Üniv.), Doğacan AKTAŞ Antalya Fiilm Ekibi Yapım Şirketi'nde, Yavuz Pullukçu, Yavuz SELİM TAŞÇIOĞLU’da bağımsız olarak Erciyes Belgesel Film Ekolü anlayışıyla belgesel film üretmeye devam etmektedirler.


Böyle bir anlayışın ortaya çıkmasında atölye Koordinatörü Öğr.Gör.Özcan GÜRBÜZ’ün emeği oldukça büyüktür. Anadolu’nun ortasında bir grup genç sinemacıya belgesel sinemayı sevdirmiş ve gece gündüz onlara yardımcı olarak iyi filmler çekilmesine katkıda bulunmuştur. Anadolu’nun merkezinde belgesel sinemanın yeşermesine ve bu anlayışın Türkiye’ye yayılmasına öncülük etmiştir.


Ayrıca Erciyes Belgesel Film Ekolü, usta sinema yazarı Burçak EVREN tarafından 2020 yılında kitaplaştırılacaktır.”

 

ERCİYES BELGESEL FİLM EKOLÜ

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter