Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Enkaz / Sesimizi Duyan Var Mı?

:: Videolar Enkaz / Sesimizi Duyan Var Mı?
(7.0/10)
Üye: Gizem Şimşek
Enkaz altında kalan Nisa'yla birlikte dar alanda sıkışmanın gerilimini yaşatan film, diğer yandan enkazdan kurtulmasına rağmen travmaları devam etmekte olan Barış'la doğada huzur ve sükuneti hissettiriyor.

Mantra Film ve Güverte Film'in yapımcılığında çekilen Enkaz filminin yönetmen ve senaristliğini Alpgiray M. Uğurlu üstlenmiş. Filmin başrollerini ise Akasya Asıltürkmen ve Berke Üzrek paylaşıyor. 2006 yılında korku-gerilim türünde çekilen Küçük Kıyamet filminden sonra Enkaz, bu kez gerilim-dram türlerinin harmanıyla beklenen İstanbul depremini sinema salonlarına tekrar taşıyor. Uzmanlar tarafından beklenen büyük İstanbul depremini enkaz altında kalan bir karakter üzerinden mikro ölçekli ve minimal bir üslupla işleyen Enkaz'ın diğer adı "Under The Sky" olarak geçmekte. Film, Antalya ve İstanbul Film Festivalleri'ndeki gösterimlerinin ardından bu haftadan itibaren sinema salonlarında seyircilerle buluşuyor. 


 

Filmin konusuna gelecek olursak; deprem sonrası enkaz altında gözlerini açan Nisa, sıkıştığı yerden kurtulmak için çaba sarf ederken üstündeki küçük delikten gördüğü gökyüzü ile yaşama tutunmaya çalışıyor. Aynı gökyüzü altında paralel olarak devam eden diğer hikayede ise, tek başına uçsuz bucaksız doğada rehabilite olmaya çalışan Barış her gün video günlük tutarak Nisa’nın hikayesindeki ipuçlarını yavaş yavaş açığa çıkarıyor.


Enkaz altında kalan Nisa'yla birlikte dar alanda sıkışmanın gerilimini yaşatan film, diğer yandan enkazdan kurtulmasına rağmen travmaları devam etmekte olan Barış'la doğada huzur ve sükuneti hissettiriyor. Enkaz altındayken Nisa'nın gördüğü kısıtlı gökyüzü umudun ışığı olurken, Barış'ın altında olduğu sonsuz gökyüzü yalnızlığın korkutuculuğunu seyirciye hissettiriyor. İki oyuncunun performansları ile ilerleyen filmin ilk yarısı  biraz ağır geçse de, özellikle Akasya Asıltürkmen'in başarılı, gerçekçi ve göz doldurucu oyunculuğu Enkaz'ın öne çıkmasını sağlıyor. Nisa karakterinin filmin ilk dakikalarında suyu idaresiz tüketmek, gökyüzünü gördüğü oyuğu genişletmeye çalışmak ya da ayağının üzerinde bulunan molozu kaldırmaya çalışmak gibi yapılmaması gerekenleri art arda yapması seyircileri oldukça gerse de, sonrasında cep telefonu yardımıyla dışarıyı kameraya alıp görmek, fırsatları değerlendirmek ya da sosyal medyayı kullanmaya çalışmak gibi yapılabilecek en mantıklı seçenekleri yapmaya çabalaması izleyiciyi bir nebze olsun rahatlatıyor. Bunlar, aynı zamanda olası depremde enkaz altında kalabilecekler için yapılması gereken doğru-yanlış seçenekler olarak izleyicilere sunuluyor.


 

Filmde, yakın dönemde kapanmasıyla ilgili haberlerle gündeme gelen AKUT'un ve köpek gibi enkaz çalışmalarında kullanılan hayvanların önemi de özellikle vurgulanıyor. Beklenen büyük İstanbul depremi sonrası oluşması muhtemel görüntülerin kısa da olsa gösterilmesi filmin gerçekçiliğine büyük ölçüde katkı sağlıyor. Ateşin düştüğü yeri yakması, kişilerin kendi başlarına gelmediği sürece bencilce davranmaları da kuvvetli bir alt metin olarak aralara serpiştiriliyor. İstanbul'daki tarihi binalar dışında her yerin yıkılıyor olması da vurucu alt metinlerden biri olarak dikkat çekiyor.


 

Sonuç olarak; gündemden hiç düşmeyen ve beklenen İstanbul depremi konusunu işleyen, iki oyuncu ve mikro ölçekli ancak oldukça etkileyici olan Enkaz'ı sinemada izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Klostrofobisi olanların ya da daha önce enkaz altında kalmayı deneyimlemiş kişilerin izlememesi gerektiğini de ayrıca hatırlatmakta fayda var.

 

twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter