Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Emoji Filmi

Emoji Filmi
(5.5/10)
Yazar: Uğur Hakan Hacıoğlu

Milenyum çağının başlaması ile birlikte geride kalan yüzyıldaki işlevinin yanında yeni bir çok misyon ve özellik edinerek hayatımızda önemli bir yer edinen telefonlar sosyal yaşantı ve iletişim konusunda insanlığın tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu ihtiyaç hususu belli bir noktadan sonra alışkanlık sonrasında da bağımlılıkla sonuçlanacak küresel bir sosyal yaşam krizi haline geldiği de elbette söylenebilir. Telefonların konuşmak için değil mesajlaşmak için kullanıldığı bu dönemde böyle bir filmin ortaya çıkması elbette kaçınılmazdı. Mesajlaşırken insanlara duygularını ifade etme konusunda büyük bir kolaylık(!) sağlayan “Emojiler” bir sinema filmi olarak karşımıza çıktı. 

 

Lise çağlarında bulunan Alex isimli kahramanımızın telefonunun içinde yer alan uygulamaların aslında sanıldığının aksine basit birer kod ve yazılımdan ibaret olmadığını görüyoruz. Aslında hepsinin duyguları, karakterleri ve bir yaşantıları var. Bizlerin parmak izlerimizle yaptığımız her bir hareketin emojiler için aslında birer iş olduğunu görüyoruz. Günümüz lise çağındaki gençlerinin yaşantısını birebir yansıtan Alex akıllı telefonu ile oldukça fazla vakit geçiren biri. En büyük hedefi ise sınıfın güzel ve bir o kadar popüler olan kızı Addie’ye duygularını ifade etmek. Bu konuda da en yakın arkadaşlarından aldığı fikir ile duygularını ifade etmek için kelimelerin yerine emojileri kullanmaya karar veriyor. Bu sırada film bizi her şeyden habersiz etrafındakileri gözlemleyen ve kim olduğuna dair bir cevap arayan Gene ile tanıştırıyor. Gene ilk iş gününe hazırlanan bir bezgin emojisi. Fakat onda bezgin olmaktan daha fazlası var. Gülümsüyor, utanıyor, ağlıyor hatta heyecanlanıyor. İlk iş gününe oldukça heyecanlı bir şekilde giden Gene’in hayatı Alex’in atacağı mesajda onu kullanması ile tamamen değişiyor. 

 

Her bir emojinin tek bir duyguyu temsil etmesi sebebiyle bunu tamamen yaşantısına aktarmasını oldukça mantıksız bulan Gene ilk iş gününde tercih edilmesinin heyecanı ile kendisinden bekleneni yapmayıp heyecanına yenik düşerek ortalığı karıştırıyor. Bu büyük hata üzerine Gülen emoji Gene’in bir kod hatası olduğunu söyleyerek onu tamamen yok etmeleri için botları görevlendiriyor. Aynı zamanda Alex’in de telefonunda yaşananı bir sorun olarak değerlendirmesi ile birlikte telefonu formatlamak için randevu almasıyla beraber işler iyice çığırından çıkıyor. Filmde Gene’in yaşadığı toplumda herkesin tek bir duyguyu temsil etmesi ve katı kurallarla temsil ettiği duygu dışına çıkmaması ile beraber yaşantımızdaki toplumsal kalıplara bir selam edilmiş. Kendini yaşadığı dünyada ispat etmek için telefonun içerisinde macera dolu bir yolculuğa çıkan Gene’e bu yolculuğu esnasında eskiden oldukça popüler olan fakat zamanla kullanılmayan Beşlik emojisi ile hacker olarak tanıştıkları gizemli Kaçak eşlik ediyor. Beşlik’in tekrar popüler olma hayalleri ile Kaçak’ın feminizm idealleri ile birlikte hedefleri uğruna mücadele ediyorlar. Başlangıçta hepsinin istekleri farklı gibi gözükse de sonuç olarak film ilerledikçe üç karakterimizin de aynı hedef hususunda mücadele ettiklerine şahit oluyoruz: “Daha iyi olmak ve kabul görmek.” 

 

Filmde bir dikkat çeken husus da Eski Mısır ve hiyeroglif yazısı üzerine Alex’in tarih dersinde bir sahnenin verilmiş olması. Bu sahneyle emojilere bir tarihsel altyapı oluşturulmaya çalışıldığını da söylemek mümkün. Fakat bunun altı maalesef yeterince doldurulamamış. Bana kalırsa en büyük sorun bazı noktaların yeterince doldurulmaması. Hiyeroglif ve feminizm gibi konuların her ne kadar altyapısı oluşturulsa da altlarının doldurulduğunu söylememiz mümkün değil. Bununla beraber film boyunca bir mücadele ve kendin olma hususunda bir azme şahit olsak da filmin sonu yetersiz kalmış. Her ne kadar bazı olumsuzlukları barındırsa da etkileyici bir görsel şölen ve yerinde tercih edilmiş müzik ve ses kullanımına tanıklık etmek için izlemeye değer bir film. Ana unsur telefon olsa da hiçbir telefonun çalmadığı bir film izleyeceksiniz. Bu da telefonların günümüzde ilk icatlarından sonra ne kadar farklı kullanım noktalarına ulaştığına dair güzel bir nokta oluşturuyor.

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter