Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Efsane olmak kolay değil

Efsane olmak kolay değil
Üye: Serdar Akbıyık Yüzüklerin Efendisi’nin başlangıç hikayesi Hobbit sonunda vizyonda. Muhteşem görsel efektler ve sinema tarihinin en iyi fantastik filminin öyküsünün başlangıcını kaçırmayın…

Peter Jackson The Hobbit ile efsaneyi daha da büyütüyor. J.R.R. Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi serisinin ilk kitabı olan Hobbit, sinema severlerin bildiği hikayenin başını anlatıyor.

 

Aslında The Hobbit ile sinemada seyircinin karşısına çıkan ilk Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği çok benzer konulara sahip. Cüce Krallığı korkunç bir ejderin saldırısına uğrar. Cücelerin muhteşem sarayı ejderin kurbanı olur ve topraklarından sürülürler. İki nesilden sonra kehanetlere göre ejder, cücelerin vatan toprağından ayrılacaktır. Bunun üzerine cüce kral Thorin 13 yoldaşıyla beraber sarayını ejderden kurtarmak için yola çıkar. Bu gruba Gandalf ve onun önerisiyle Bilbo Beggins de katılır. Aynı ilk filmdeki gibi bu grup tehlikeli yollardan geçip Orgs ve Goblinler ile savaşarak hedeflerine ulaşmaya çalışırlar. Bu yolculuk hikayesi sinema tarihinin en iyi fantastik serisine yakışacak bir başlangıç.

 

Aslında bu tür başını anlatarak süren serilerden çok hoşlanmam. Çoğunlukla bu tür seriler asıl filmin veya hikayenin etkisiyle yarışamaz ve şişme bir hikaye oluşturur. Buna en büyük örnek ise Star Wars serisi. Star Wars’ta da George Lucas tarafından çekilen son filmler orjinal hikayenin öncesini anlatıyordu. Kesinlikle başarılı bir seri çıkmadı bu hikayelerden. Tabii Yüzüklerin Efendisi’nin durumu biraz farklı. Her ne kadar başlangıç kitabı üçlemeden sonra sinemaya gelse de kitabın yazım hikayesi öyle değil. Tolkien bu hikayeye başlarken ilk olarak Hobbit’I yazmış. Onun için hikaye bütünlüğü çok sağlam. Ayrıca Hobbit’I yazarken Tolkien’in kafasında bir çocuk hikayesi yapmak varmış. Fakat macera ilerledikçe bizim bildiğimiz hikaye ortaya çıkmış. Peter Jackson Oscar aldığı üçlemesinden bile daha başarılı bir iş çıkarmış Hobbit ile. Yine de hikayenin başlangıcındaki çocuklara seslenme niyeti alttan alta hissediliyor filmde. Karakterler daha kolay anlaşılabilecek yapıda. Ama muhteşem bir görsel ve yaratıcılık sözkonusu. Hele filmin çoğunlukla yeraltı gibi klostrofobik ve karanlık ortamlarda çekildiğini söylersek başarısını daha da fazla ortaya koymuş oluruz.

 

Bu film mutlaka seyredilmeli. Sinema tarihinin bence en iyi fantastik serisinin başlangıcı sonuçta. 

 

 

Serdar Akbıyık

 

twitter.com/serdarakbiyik

 

Diğer dosya, eleştiri ve röportajları için tıklayınız.

 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter