Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Durak

Durak
(9.0/10)
Üye: Gizem Şimşek

Yapımcılığını İkinci Yeni Film’in üstlendiği Durak filminin yönetmen koltuğunda Muammer Koçak ve Serdar Gözelekli bulunuyor. Görüntü yönetmenliğini Sercan Sert’in yaptığı filmin müzikleri Demir Baran Kutlu ile Alper Aytekin’e, senaryo ise Bekir Yusuf Açıksöz, Muammer Koçak ve Serdar Gözelekli’ye ait. Çekimlerinin bir kısmı Kayseri’nin Develi ilçesinde gerçekleştirilen filmin başrollerinde Emre Altuğ, Görkem Yeltan, Deniz Hamzaoğlu, Mine Kılıç, Serhat Bedük ve Tunç Okan bulunuyor. 

 

Film, aldıkları davetiyelerle 11. Yüzyıldan beri varlığını sürdüren gizli bir tarikatla yolları kesişen Tahir, Feride ve Nizam'ın hikâyelerini anlatıyor. Başarılı bir gazeteci olan Tahir'i, öğretmen Feride'yi ve Nizam'ı bir araya getiren şey, gizli bir tarikattan aldıkları özel bir davetiyedir. Üzerinde bir kartal amblemi olan bu zarflarda yazılan adresin dışında, davetlilerin herkesten gizlediği sırlara ilişkin bir de fotoğraf vardır. Tahir, Feride ve Nizam, zarftaki adrese gittiklerinde kimsenin bilmediği sırlarının bu tarikat tarafından bilindiğini öğrenirler. Yüzleştikleri bu tarikat onlardan, yapılan daveti kabul ederek yeni bir hayata başlamalarını ister. Daveti kabul eden Tahir, Feride ve Nizam gözlerini açtıklarında kendilerini kapana kısılmış bir halde, çölün ortasında çevresine geniş bir çember çizili olan bir otobüs durağında bulurlar. Tahir, Feride ve Nizam, gizemli çölün ortasındaki bu durakta; geçmişleri, bilinçaltları, korku ve pişmanlıklarıyla, her şeyden önemlisi çemberin dışına çıkabilmek için birbirlerini öldürmeleri gerektiği gerçeğiyle yüzleşirler.

 

Durak, görüntüsünden kurgusuna, oyuncuların performanslarından senaryosuna, müziğinden sanat yönetimine değin Türk sinemasında nadir görülen başarılı sanat filmlerinden biri olarak kendine özel bir yer açıyor. İnsanın içindeki kötülükten ahlaki maskelere, ahlaki sınırlara dayanmaktan psikolojik şiddete değin birçok metafor ve felsefeyi 85 dakikaya olabildiğince sığdırıyor. Yasak elma mitinden Habil ve Kabil cinayetine uzanırken; Otobüs (1975), Matrix (1999), Saw (2004) gibi filmlere de semboller ya da nesneler yoluyla göndermelerde bulunuyor. Buzdağının görünen kısmı, süper ego-id çatışması, toplum içerisinde takılan maskeler, peşlerini bırakmayan geçmişin hayaletleri ve kendi cehennemlerinin çölünde çalan telefon ile psikoloji ve felsefeyi ayakta tutarken, izleyicileri de kendilerini sorgulamaya davet ediyor. 

 

Filmde özellikle çöldeki durak metaforunun atmosferi oldukça başarılı tasarlanmış. Atmosferin gerilimini ayakta tutan müzikler ve sesler başarılı bir kurguyla düzenlenmiş. Emre Altuğ, Görkem Yeltan ve Deniz Hamzaoğlu’nun performansları izleyicinin onlarla kolayca özdeşleşmelerini sağlayacak kadar başarılı. 

 

Sonuç olarak; gerilim atmosferinin sonuna dek peşinizi bırakmadığı, korku ve bilimkurgunun aralara tutam tutam serpiştirildiği, insan ve kötülük üzerine derin düşüncelere daldıran metaforların yakanıza yapışacağı 2017'nin en iyi sanat filmlerinden biri Durak. İzlemeniz şiddetle tavsiye edilir…

 

Twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter