Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Düğünde İnsan, Gerdekte Zombi!

Düğünde İnsan, Gerdekte Zombi!
(2.5/10)
Yazar: Murat Tolga Şen
George A. Romero’nun sinemaya hediye ettiği “zombi” teması 70’ler ve 80’ler politik B filmlerinin ana tabanını oluşturdu ama uzun bir süre kimsenin el sürmediği bir külte dönüştü.

 

Zombi teması yıllar sonra devrimci genç İngiliz yönetmen Danny Boyle’ın ellerinde yeniden hayat buldu ve formülü gerçek anlamda değiştiren ilk film geldi: ‘28 Days after‘… Artık zombiler ağır aksak hareket eden aptal beyinsizler değildi ve onlardan kaçmak istiyorsanız gerçekten güçlü bir çift bacağa ihtiyacınız vardı!  Bu sayede ‘zombi’ yeniden özellikle genç bağımsız yönetmenler tarafından filme çekilen popüler bir korku ikonu haline geldi. Ama adı netleştirilmiyor, daha ziyade bir kuduz vakası olarak işleniyordu.  Hatta türün babası George A Romero bile başarısız dahi olsa türe geri dönüş yaparak ‘land of the Dead’ ve ‘Diary of the Dead’ filmlerini çekti.

 

28 Gün Sonra’dan sonra asıl sarsıcı etki İspanyol sinemasından geldi. İlk [REC filminin son derece basit bir konusu vardı ama yönetmen Jaume Balagueró’nun asıl derdi anlatımının, aktüel kamera desteği ile seyirci tarafından gerçek bir deneyim olarak algılanabilmesiydi ve bunu gerçekten başarmıştı. zombi filmlerinde genellikle kahramanlar bir binanın (ev, süper market ya da polis karakolu olabilir) içinde hapsolmuştur ve Zombiler istilacı konumundadır. Balagueró bu sıkışmışlık duygusunu bir adım daha ileriye götürüyor ve zombilerle insanları aynı binanın içinde hapsetmeyi başarıyordu.

 

Gişede iş yapıp maliyetinin katlarcasını kazanan tüm korku filmlerinin başına gelen bu serinin de başına geldi. Korku sinemasının adetidir, bir fikri gülünçleşene kadar sömürmekten vazgeçmez. Uzaya çıkan Jason’u hatırlayın! 

 

REC 3, Koldo ve Clara adlı genç çiftin evlilik törenlerinde başlıyor. Koldo ve Clara için hayatlarının en önemli günüdür. Her şey normal başlamıştır, özellikle gelin ve damat ile onların aileleri olmak üzere herkes bu önemli günün tadını çıkarmaktadır. Fakat birdenbire bazı misafirler, ne olduğu anlaşılmayan bir hastalığın belirtilerini göstermeye başlar. Davetlilerden Koldo ’nun amcası törene gelmeden önce bir köpek tarafından ısırılmıştır ancak yara küçük ve önemsiz gözükmektedir. Törenin ardından yapılan partide amcanın enfeksiyonunun ilerlediğini ve garip davranmaya başladığını görürüz. Gelin ve damat daha şaşkınlıklarını üzerlerinden atamadan kendilerini bir kâbusun içinde bulurlar. Hayatlarının en mutlu günü, hayatlarının en korkunç gününe dönüşmüştür. 

 

Hikaye çok tanıdık öyle değil mi? Aslında bizim sinemamızdan çıkma tam da böyle bir film var; Ada: Zombilerin Düğünü… Konu bir yerde bambaşka bir tarafa gidiyor ama çıkış noktaları aynı.

 

Quarantine adıyla Amerikan illerinde remake olan [REC] serisi bu hafta izleyeceğimiz Genesis bölümüyle yakıtını tamamen tüketmiş görünüyor. Filmin en affedilemez tarafı korku-komediye dönüşmüş olması… Bu o kadar vahim bir durum ki serinin tamamını daha ciddiyetsiz bir algılamayla hatırlamamıza yol açıyor. Eski filmleri seyreden izleyiciler gülmek yerine sinirlenecekler. Birinin evladına palyaço kıyafeti giydirip dilendirmesinden farksız bir sinemasal çaba… Keşke [REC] adıyla sürülmemiş olsaydı. 

 

 [REC]³ Génesis’i izledim ve sevmedim. Video piyasası için yapılan onlarca ucuz filmden hiçbir farkı yok. Etkileyici değil, silik ve sıradan. Gösterdiği her şeyi yüzlerce kez izlemiş ve ziyadesiyle sıkılmış durumdayız. Ancak sinemada görmek istediğiniz başka bir film yoksa…

 

Murat Tolga Şen

 

Twitter.com/murattolga

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter