Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Doğruluk mu Cesaret mi?

Doğruluk mu Cesaret mi?
(5.5/10)
Yazar: Özgün Mert

“Ölüm Günün Kutlu Olsun” ve “Kapan” filmlerinin yapımcısı sizi oyuna çağırıyor afişiyle, seyircinin huzuruna çıkan “Doğruluk Mu Cesaret Mi?” filminin yönetmen koltuğunda “Göster Gününü 2”, “Asla Pes Etme” ve “E-katil” yapımlarından bildiğimiz Jeff Wadlow oturuyor. Başlıca rolleri ise Türkiye’de çok fazla tanınmayan oyuncular Lucy Hale, Tyler Posey ve Violett Beane paylaşıyor.


Bir arkadaş grubu Meksika’ya tatile gider ve burada tanıştıkları gizemli bir yabancının teklifi üzerine kendilerini terk edilmiş bir kilisede daha çok şişe çevirmece olarak bildiğimiz, özellikle ergenlik döneminde hemen hemen herkesin oynadığı, doğruluk mu cesaret mi oyununu oynarken bulurlar. Oyun başlarda sıkıcı ve sıradan ilerler ve bir süre sonra da ortak kararla bitirilerek otele geri dönülür.  Oyunu ve tatili bitirip kendi hayatlarına dönen arkadaş grubu, yaşamaya başladıkları tuhaflıklar ile birlikte bu oyun teklifinin hiç de masumane olmadığını ve tanımlanamayan bir varlığın etkisi altına girdiklerini farkederler. Bu saatten sonra ise isteseler de oyundan çıkamazlar, çünkü oyuncuları etkisi altına alan varlık; doğruluk seçildiğinde yalan söyleyenleri, cesaret seçildiğinde ise istediği şeyi yapmayanları ölümle cezalandırmaktadır. Oyun, arkadaş grubu için hem yaşamlarını tehtit eden tuhaflıklar sinsilesi hem de duygusal hayatlarını altüst eden bir kapan halini alır.


Filmde ki karakterler doğaüstü bir güce karşı mücadele ederlerken; kendi içlerinde de sorunlar yaşıyorlar, bu durum da filmin dinamizmini artırıyor, cinsel kimliğin aileden  gizlenmesi, yakın arkadaşının sevgilisine âşık olmak gibi çarpıcı gerçekler gün yüzüne çıkıyor. Ayrıca filmde hep doğruluğu seçerek kurtulacağını sanan bireyler, cesareti de seçmeye zorlanıyor. İki doğruluk bir cesaret seçme sırası hâsıl oluyor, bu da gerilimi kat be kat artırıyor. Bunların dışında, doğruluk mu cesaret mi oyununu kendi başlarına oynadıklarını sandıkları kısımda sorulan sorular da eğlenceli ve yüzleri gülümseten gençlik filmlerini anımsatıyor.  


Amerikan korku/gerilim sinemasında çok alışık olduğumuz; bir arkadaş grubu gizemli bir yere gider, sonrasında onlara musallat olan güçler hepsini teker teker öldürmeye başlar. Seyirci olarak da kimin sona kalacağını ve gizemi çözüp çözemeyeceğini bulmaya çalışırız ya! “Doğruluk Mu Cesaret Mi?” de tam bu tarz klasik bir korku filmi. Bu türü çok fazla izlemiş olan seyirciye, yeni hiçbir şey vaat etmiyor. Fakat korku/gerilim sinemasıyla yeni tanışıyorsanız, keyif alarak izleyebilirsiniz. Çünkü bu türün olmazsa olmazlarını içinde barındırıyor, bununla birlikte çok fazlada vahşet görüntüsü içermiyor. Son Durak serisini anımsatan yapım da, karakterlerin tanıtıldığı kısımlar kötü olduğu için çok fazla karakterlerle bağ kuramıyoruz, bu durumda filmin başında hikâyeye kendimizi kaptırmamızı zorlaştırıyor. Bunun yanı sıra bazı bölümlerde snapchat filtresi gibi duran değişen suratlar, korkutmak yerine güldürebiliyor.


Sonuç olarak çok fazla korku/gerilim filmi izlememiş ve bu türü merak eden bir seyirciyseniz 100 dk boyunca hayatla bütün bağlarınızı koparıp “Doğruluk Mu Cesaret Mi?” nin korku dehlizlerinde kaybolabilirsiniz ama gençlik konulu korku/gerilim filmlerine doyduysanız bu yapımdan uzak durmalısınız. 

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter