Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

DJİNN / CİN - Cinayet Haramdır

:: Videolar DJİNN / CİN - Cinayet Haramdır
(6.0/10)
Üye: Gizem Şimşek
Filmde batı ve doğu kültürlerinde ortak olarak kullanılan karga, kara köpek gibi öğelere başvurulduğu gibi, Türk korku filmlerinde kullanılan Ayet el-Kürsi, Nas Suresi ve nazarlık da karşımıza çıkıyor.

Başrollerinde Khalid Laith ve Razane Jamal'ın bulunduğu, yönetmenliğini Hollywood'un ünlü korku yönetmeni Tobe Hooper'ın yaptığı 2013 yapımı Djinn filmi Türkiye'de gösterime "Cin" adıyla girdi. Türk korku sinemasından alışık olduğumuz insan-cin melezi bebek ve musallat temasını işleyen Djinn, New York'da yaşayan Arap bir çiftin, evliliklerindeki sorunları çözmek ve hayatlarına yeniden başlamak üzere vatanları olan Dubai'ye geri dönmelerini anlatıyor. 


 

Djinn, Amerika'da yaşayan Salama ile Khalid adlı Arap bir çiftin bebeklerini defnetmeleriyle başlıyor. Bebeklerinin ölümünden dolayı kendini suçlamaktan alıkoyamayan Salama, psikiyatristi ile görüştükten sonra evliliklerini ve hayatlarını normale çevirmek için Birleşik Arap Emirlikleri'ne yani vatanlarına dönme kararlarıyla Dubai'ye taşınıyorlar. Dubai'de eskiden cinlerin yaşadığına inanılan şehirden uzak bir köye yapılan yeni rezidansa yerleşmek üzere havaalanından arabayla giderlerken ansızın bastıran sis, seyirci için kötü olayların başlayacağına dair alarmı veriyor. Khalid'in yeni evlerine gelir gelmez işe gitmesi ve Salama'nın evde yalnız kalmasıyla doğaüstü olaylar baş göstermeye başlıyor.

 

Filmde batı ve doğu kültürlerinde ortak olarak kullanılan karga, kara köpek gibi öğelere başvurulduğu gibi, Türk korku filmlerinde kullanılan Ayet el-Kürsi, Nas Suresi ve nazarlık da karşımıza çıkıyor. Amerikan slasher filmlerinde sıklıkla kullanılan ateş etrafında anlatılan korku hikayeleri, bu filmde köyün geçmişinin anlatımı için kullanılmış. Doğu kaynaklarında cinlere ait olduğuna inanılan halk inanışlarıyla beslenen filmde; cinlerin kılık değiştirmesi, tanıdık birilerine benzemesi, elektrik ve elektronik aletleri yönlendirmesi, zihinleri etkileyerek halüsinasyon göstermesi, boyut değiştirmeleri gibi inanışlar filme başarılı bir biçimde yerleştirilmiş. İslami inançtan beslenen Hollywood yapımı Djinn, bir Türk korku filmi izliyormuş hissi uyandırıyor.


 

The Texas Chain Massacre, The Mangler, Poltergeist gibi filmlerin yönetmeni olan Tobe Hooper'ın Doğu inançlarına yönelerek çektiği ilk film olan Djinn, Türk korku sinemasından alışık olduğumuz motifler nedeniyle çabuk çözebileceğimiz bir hikaye yapısına sahip. Bununla beraber makyajlar ve görsel efektler oldukça başarılı. Cin hikayeleri seven, bir de Batı İslami korkuyu nasıl çekmiş diyenler için kaçırılmaması gereken bir film.

 

Twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter