Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

DE PALMA - Her Türün Adamı Brian De Palma

DE PALMA - Her Türün Adamı Brian De Palma
(8.0/10)
Üye: Müge İbrikçi
Çektiği ilk kısa metraj filmden son filmi Passion (Öldüren Tutku, 2012)’a kadar bütün çalışmaları hakkındaki detayları, yönetmenin kendisinden dinlemek, izleyicide otobiyografik ve daha gerçekçi bir tat bırakıyor.

Noah Baumbach ve Jake Paltrow’un yönetmenliğini yaptığı De Palma adlı belgesel film, Brian De Palma’nın inişli çıkışlı sinema kariyerine odaklanıyor. Yönetmen hakkındaki detayları, doğrudan kendi ağzından dinlediğimiz belgeselde, filmlerinden kesitlere sıklıkla yer verilmiş. Tek bir kişiden dinlememize rağmen Brian De Palma’nın neşeli üslubu ve enteresan anıları belgeselin durağanlaşmasının önüne geçiyor.


 

Çektiği ilk kısa metraj filmden son filmi Passion (Öldüren Tutku, 2012)’a kadar bütün çalışmaları hakkındaki detayları, yönetmenin kendisinden dinlemek, izleyicide otobiyografik ve daha gerçekçi bir tat bırakıyor. Ayrıca başta Alfred Hitchcock olmak üzere Jean-Luc Godard ve Sergei M. Eisenstein’dan yaptığı alıntıları modern sinemaya aktarma ve kendi tarzıyla harmanlama çabaları, yönetmenin sinemasını biçimlendiren önemli noktalar arasında belgeselde yer bulmuş. Robert De Niro, Al Pacino, Sean Penn, Tom Cruise, Cliff Robertson gibi oyuncularla yaşadığı ilginç anılar ise filmin eğlenceli dakikaları arasında yer alıyor. Yapım şirketleriyle bütçe konusunda yaşadığı anlaşmazlıklar, sansür, telif hakkı, oyuncu kaprisleri, zamanında acımasız eleştirilere maruz kalmak gibi film çekmenin olmazsa olmaz zorluklarına da değinen Brian De Palma, esprili üslubunu da elden bırakmıyor.


Özellikle Brian De Palma’nın tarzından hoşlananların izlemesini kesinlikle tavsiye edebileceğim yapım, yönetmenin özel hayatından çok sinema kariyerine odaklanmasıyla çoğu sinemaseverin beğenisini kazanacaktır. Komedi, savaş, suç, gerilim gibi birbirinden farklı türlerde yapıtlar ortaya koyan bir yönetmenin, kariyerinin en başından sonuna kadar sinema üzerine deneyimlerini dinlemek keyifli bir belgesel ortaya çıkmasını sağlamış. Hem bağımsız film çekmenin hem de yapım şirketlerinin kuralcılığının zorluklarını tatmış olan Brian De Palma’nın yönetmenliğini yaptıkları arasında Carrie (1976), Scarface (1983), The Untouchables (1987), Carlito's Way (1993), Mission: Impossible (1996) gibi filmlerin olduğunu da hatırlatalım. 60’lı yıllarda başlayan sinema kariyerine 40’a yakın uzun ve kısa metraj film sığdıran Brian De Palma’nın meşhur split screen (bölünmüş ekran) tekniğini neden ve nasıl kullandığına değinilmesi de belgeselin hoş detayları arasında dikkat çekiyor.


 

35. İstanbul Film Festivalinde NTV Belgesel Kuşağı Bölümü’nde yer alan De Palma filmi gibi sinema sanatına ilgi duyanların ilgisini çekebilecek Hitchcock/Truffaut, Jag ar Ingrid (Ben, Ingrid) ve I Don´t Belong Anywhere: The Cinema Of Chantal Akerman (Hiçbir Yere Ait Değilim) adlı belgesellere de ayrıca göz atabilirsiniz.

 

Twitter.com/mugeibrikci

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter