Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

CİN KUYUSU - Elindekiyle yetinmeyi bileceksin

:: Videolar CİN KUYUSU - Elindekiyle yetinmeyi bileceksin
(6.0/10)
Üye: Gizem Şimşek
Yine mi cin diyenler için söyleyebileceğimiz; her cin filmi farklı bir öyküye sahip ve her öykü farklı bir Anadolu efsanesinden besleniyor.

Murat Toktamışoğlu, Üç Harfliler: Marid, Şeytan-ı Racim, Üç Harfliler 2: Hablis, Şeytan-ı Racim 2: İfrit ve Cin Kuyusu filmlerinin senaryolarıyla Türk korku sinemasına yön veren senaristlerden birisi. Ayrıca Üç Harfliler 2: Hablis, Şeytan-ı Racim 2: İfrit ve Cin Kuyusu filmleriyle de yönetmen koltuğuna geçmiş durumda. Film,  Anadolu halk inançlarından beslenen yapısıyla birlikte tamamen köyde geçen nadir Türk korku filmlerinden birisi ve Anadolu'da birçok köyde karşımıza çıkan bir korkudan besleniyor. Anadolu'daki kuyulara dair efsaneler, Japon filmlerinde karşımıza çıkan kuyu hayaletlerinden çok daha tekinsiz ve Batı'nın Ortaçağ'ındaki kuyulardan da çok daha karanlık ve kasvetli. 


 

Cin Kuyusu, evlatlık kızları bulunan ancak kendi çocuklarının da olmasını isteyen ve bunun için büyücüye gitmeye karar veren bir çiftin arabasına kargaların çarpmasıyla başlıyor. Araba kaza yaptıktan sonra kadın, gözlerini bir köy evinde açıyor. Kadını ve evlatlık kızını kurtarıp evlerine getiren kişilere dair tekinsizlik, kadının kocasıyla ilgili sorulara cevap alamamasıyla katlanıyor. Gittikçe ev sahiplerinin garip davranışları artarken, ilginç olaylar da ardı ardına sıralanmaya başlıyor.

 

Filmin, geçmişte köyde yaşananlara yönelik olan senaryosu başarıyla kurgulanmış. Türk korku filmlerinde genellikle karşımıza çıkan hikaye içindeki hikaye ile düğüm çözülüyor. Cin Kuyusu'nda özellikle Anadolu efsanelerinde çokça yer bulan ancak daha önce Türk korku filmlerinde nedense hiç değinilmemiş olan Cin Düğünü'ne de yer veriliyor. Alkarısı efsanesine de göndermeler içeren ve Anadolu'daki cin korkusunun birçok unsurunu içine başarıyla yediren bir film Cin Kuyusu. Korku unsuru olarak bebek ve çocukların kullanıldığı filmde, Zeynep Buse Kale ve Sinem Sarızayim'in oyunculukları da göz dolduruyor. 

 

Cin Kuyusu’nda korku filmlerinden alışık olduğumuz ses efektleri ve perde uçuşması ya da kapı açılması gibi paranormal hareketlilik de kullanılıyor, çok alışık olmadığımız daha çok Batı filmlerinde karşımıza çıkan karga da. Büyü sahneleri çok tiksindirici olmasa da izleyiciye istemeden bir yüz buruşturtuyor. Filmde  büyünün kötücüllüğünü en iyi vurgulayan sahnelerden birisi de, kanla alınan abdest ve ardından kanlı halde kılınan namaz. Bunlar için, büyünün aslında Allah'a şirk koşmak ve küfür etmek olduğunu şimdiye kadar en etkili görselleştiren Türk korku filmi sahneleri diyebiliriz.


 

Yine mi cin diyenler için söyleyebileceğimiz; her cin filmi farklı bir öyküye sahip ve her öykü farklı bir Anadolu efsanesinden besleniyor. Nasıl ki, Batı'nın şeytan çıkarmaları aynı temanın farklı ürünleriyse, bunlar da öyle. Murat Toktamışoğlu filminde, diğer Türk korku filmleri kadar korkutucu makyajlara yer vermese de, Anadolu'da yaşayan ve bu efsanelerle büyüyen bir çok kişiyi gece boyunca uyutmayacak kadar sağlam  bir hikayeyi gözler önüne seriyor. 

 

Twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter