Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

ÇAĞRILAN - Çağırırsan gelir

:: Videolar ÇAĞRILAN - Çağırırsan gelir
(5.0/10)
Üye: Gizem Şimşek
Filmin ilk yarısındaki düşük tempoya rağmen, ikinci yarıda Türk korku sineması için ilk ve farklı sahneler de mevcut.

48. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Behlül Dal Jüri Özel ödüllü Fedakar (2011) ve 2014 yapımı Mutlak Adalet  filmlerinin yönetmeni Hüseyin Eleman'ın 3. uzun metraj çalışması olan Çağrılan'ın çekimleri 2014 yılında İzmir'de tamamlanmış. Film Bahçesi'nin yapımcılığını üstlendiği Çağrılan, basında Türkiye'nin ilk found footage (buluntu) filmi olarak lanse edilmişti. Filmin başrollerinde Akdora Akalın, Bahadır Karaca, Candaş Yılancı, Ceren Türk, Çağla Nefesoğlu, Cağdaş Yılancı, Eray Ertüren, Mina Yorulmaz ve Özge Ünlütezcan yer alıyor. Ayrıca filmin senaristlerinden Yerkan Kahraman da filmde Çağdaş Hoca'yı canlandırıyor.


 

Filmin konusunu bir grup öğrencinin eski Güzel Sanatlar Fakültesi'nde canlı yayında bir korku filmi çekmesi oluşturuyor.  Sinema ve oyunculuk öğrencisi bir grup genç dünyada ilk kez canlı yayında korku filmi çekecek ve yayınlayacaklardır. Filmin çekimi için Güzel Sanatlar Fakültesi'nin eski metruk binasını kullanmaya karar veren gençler, aynı binanın içerisinde yer alan sinema salonunda ise seyircileri ağırlayacaklardır. Filmin çekimi ve eş zamanlı olarak yayını başlar başlamaz, cin çağırma ritüeli ile birlikte her şey kontrolden çıkar ve ortalık kan gölüne döner. Korkutmak için hazırlananlar, kapalı kapılar ardında hapis kalarak cinlerin korkunç saldırılarına maruz kalırlar.


 

Filmin jeneriği oldukça başarılı olarak hazırlanmış ve izleyiciyi büyük bir beklentiye sokuyor ancak filmin ilk yarısı oyunculuklar ve diyaloglar konusunda sınıfı geçemiyor. Filmin ikinci yarısını oluşturan paranormal olaylar ve cinlenme sahneleri ise oldukça başarılı. Bu sahnelerde yer alan makyaj, efekt ve oyunculuklar göz doldursa da, ilk yarıdaki boşluğu kapatmaya yetmiyor. Filmin yurtdışındaki benzerleri ve türün öncüleri The Blair Witch Project (1999), Paranormal Activitiy (2007), Rec (2009), Atrocious (2010) gibi örneklerle paranormal sahnelerde yarışa girebilse de, filmin ilk yarısı konusunda yurtdışı benzerleri uzak ara önde. Bazı sahnelerde Counter Strike oyunundaymış hissini izleyiciye oldukça yansıtan “Çağrılan”, bu sahnelerin uzun tutarak maalesef filmdeki gerilim etkisinin düşmesine neden oluyor.


 

Filmin ilk yarısındaki düşük tempoya rağmen, ikinci yarıda Türk korku sineması için ilk ve farklı sahneler de mevcut. Türk korku severler için klişeleşmiş büyü yapma ya da cin çıkarma gibi sahnelerin aksine, yabancı türdeşlerine benzer şekilde kurgulanmış olan Çağrılan filminde bir baskın dini söylem de hissedilmiyor. Özellikle bedenlerine cin giren kadın oyuncuların sahneleri göz kamaştırıyor. Bu sahnelerin diğer cin unsurlu Türk korku filmlerine kıyasla “gore” ve “slasher”  türündeki filmlere daha yakın durduğunu da söylemek gerek. 1974 yapımı Şeytan'dan bu yana ilk kez Türk korku sinemasında karşımıza çıkan 180 derece kafa dönmesi, ters köprü pozisyonunda yürüyüş ve kafa koparma sahneleri Çağrılan'da seyircileri görsel açıdan oldukça tatmin edecek sahneler. Filmin genel yapısının 2011 yapımı Grave Encounters (Mezarlık Buluşmaları)’ a oldukça benzemesi de gözden kaçmıyor.

 

Twitter.com/gizsimsek

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

HABERLER

43. İstanbul Film Festivali 17-28 Nisan’...

43. İstanbul Film Festivali  17-28 Nisan’...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Yakup Tekintangaç'ın Yeni Kısa Filmi &quo...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Melisa Uzunarslan'ın "Geçmiyor Günle...

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter