Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Bond, 50. yılını Türkiye’de kutluyor

Bond, 50. yılını Türkiye’de kutluyor
Üye: Ömür Gedik Özellikle Türkiye çekimleri sayesinde ilgi alanımıza giren yeni James Bond filmi Sykfall nihayet vizyonda. Sam Mendes’in yönettiği film, Bond’un 50. yılına yakışır bir seyir sunuyor.

 

Bundan altı yıl önce Daniel Carig ile yeni bir döneme başlayan James Bond serisi 50. yılını Sam Mendes yönetimindeki Skyfall ile kutluyor. Bu kutlamada mumların bir kısmı da Türkiye’de, İstanbul, Adana ve Fethiye’de üflendi üstelik. 

 

Şimdiye dek vizyona girmiş Bond filmleri arasında en yüksek açılışı yapan (İngiltere’de geçen hafta vizyona giren Skyfall, 20 milyon pound’la 2012’nin en iyi açılışını gerçekleştirirken, ülkede tüm zamanların en iyi 3. açılışını da gerçekleştirmiş oldu) böyle bir yapımın Türkiye’de çekilmesi yıllar önce hayal bile edemeyeceğimiz bir şeydi.

 

Aksiyon dozu en yüksek sahnelerinin Türkiye’de olmasına şahsen çok sevindim. Bu durum Skyfall’un Türkiye’deki gişesini de etkileyecektir. Filmin bizim için bu artısının dışında gayet sağlam olduğunu da söylemek gerek. Skyfall, 50 yıllık tarihinde en iyi Bond filmleri arasında sayılabilir.

 

Açılışta, İstanbul’da çekilen Kapalıçarşı üzerinde motosikletle kovalama sahnelerini Adana’da çekilmiş olan tren üzeri kavga sahnesi izliyor. Bond ve M16 ajanı Eve (Naomie Harris), İngiliz ajanlarının gerçek isimlerinin olduğu bir CD taşıyan adamın peşine düşüyorlar. Bond’un öldüğü düşünülen bu tehlikeli kovalamacanın ardından İngiltere’de M’in ve örgütün güvenilirliği ve işlevi sorgulanmaya başlıyor. Bond, yaralarını sarıp tekrar ortaya çıktıktan sonra da M ile geçmişten kalan bir meselesi ve zaptedilmesi güç olan Silva ile amansız bir mücadeleye giriyor.

 

Skyfall, James Bond’un kendi gücünü kendi içinde sorguladığı ve zaman zaman ümitsizliğe kapıldığı, depresyona girdiği bir film. Karakterin kendi içinde sorgulamalarının arttığını gözlemliyoruz. Bu arada M ile olan ilişkisi de güven bazında sorgulanıyor.

 

Amerikan Güzeli (American Beauty), Azap Yolu (Road to Perdition), Kavanoz Kafa (Jarhead) gibi filmlerin yönetmeni Sam Mendes’in yönetmen koltuğuna oturduğu Skyfall, iyi bir Bond filminde olması gereken her şeye sahip; güzel kadınlar, arabalar (Aston Martin DB5), silahlar, egzotik mekanlar, entrika, aksiyon, kötü adamlar ve akla hayale gelmeyecek sürprizler. Sürprizler kısmını tabii ki fazla açamıyoruz. Ama diğerlerinden kısaca bahsedeyim. Lokasyonlar İstanbul, Şangay ve İskoçya olarak seçilmiş. İstanbul devamında Adana ve Fethiye’den görüntüler izliyor olsak da bunlar İstanbul’da geçen hikâyenin parçaları olarak algılanıyor.

 

Bond kızı kontenjanında Fransa’dan gelen egzotik güzel Berenice Marlohe var. Aksiyon sahnelerinin siyahi güzeli rolünüyse Naomi Harris üstleniyor. Önceki Bond kızları kadar ön planda ve göz alıcı olmasalar da forma uygunlar. Ralph Fiennes M16’yı yeniden yapılandırmakla görevli olan Mallory rolünde. Çok etkili ve akılda kalır bir performansı olduğu söylenemez.

 

Kötü adam Silva rolünde sarışın bir Javier Bardem var. İlk bakışta yadırgıyor olsak da oyunculuğu konuşturmaya başladıktan sonra izleyiciyi avucunun içine almayı başarıyor.  Karakterinin inişli, çıkışlı ve şeytani yanları bu Bond kötüsünün en önemli avantajlarından. Ve tabii bir de M ve örgüt ile olan karmaşık geçmişi var. Bu kötü adam bazı sahnelerde Bond’dan rol bile çalıyor. Skyfall’un izleyiciyi cezbedecek özelliklerinden biri Q’nun yıllar sonra yeniden geriye dönmesi. Ben Wishaw tarafından canlandırılan Q ile birlikte yeni icatlara da hazırlıklı olun.

 

Skyfall, altı yıl önce Bond mertebesine erişen altıncı James Bond, Daniel Craig’in içinde olduğu en iyi Bond filmi denebilir. 50. yılını böyle kutlayan bir serinin daha nice yıldönümü kutlamaları yapacağına hiç şüphe yok.

 

 

Ömür Gedik

 

twitter.com/omurgedik

Etiketler: skyfall, ömür gedik

YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

ELEŞTİRİLER

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Kısa Film ve Kapitalizm İlişkisi

Fırat Sayıcı

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter