Popüler Sinema

Paylaş
Eleştiriler

Bodkin Ras

:: Videolar Bodkin Ras
(7.0/10)
Üye: Müge İbrikçi
Bodkin Ras filminde dram, komedi, gizem türleri tadında kullanılmış. Oyunculuk deneyimleri olmamasına rağmen bireyler kendilerini canlandırdıkları için karakterler inandırıcı.

İran kökenli Hollandalı Kaweh Modiri’nin ilk uzun metraj yönetmenliği olan Bodkin Ras, belgesel ile kurmacayı aynı potada eriten farklı bir film. Yapımın, Viyana ve Rotterdam Uluslararası Film Festivallerinden ödülle döndüğünü de hatırlatalım.


 

Bodkin Ras için yarı mockumentary (sahte belgesel) desek yanlış olmaz. Filme ismini veren Bodkin Ras, küçük bir İskoç kasabası olan Forres’a gelir. Forres’te herkes birbirini tanır ve topraklarına gelen bu yabancı onlarda huzursuzluk yaratır. İlk önce aralarına kabul etmek istemezler ama yavaş yavaş ona alışırlar. Filmin geçtiği kasaba ve halkı gerçek olmasına rağmen ana karakter olan Bodkin ve hikayesi tamamen kurmaca. Zaten filmde Bodkin’i canlandıran Sohrab Bayat (yer aldığı iki kısa filmi saymazsak ilk sinema filmi deneyimi) haricinde oyuncu yok ve herkes kendini canlandırıyor. Tabii gerçek bir kasaba olsa da araya kurmaca bir karakter sıkıştırıldığında gerçeklikte kırılmalar oluyor. Ama “gündelik hayatta Bodkin gibi biri, Forres’e gelseydi kasabanın tepkisi yaklaşık olarak böyle olurdu” hissini yönetmen, izleyiciye yansıtmayı başarıyor.


 

Filmin gizem unsuru olan Bodkin’i kasaba halkıyla beraber çözmeye çalışıyoruz. Öte yandan da gerçek insanların yaşanmış dramatik hikayelerine tanık oluyoruz. Kendini Forres’e ait hissetmeyen Lily, hüzünlü bir geçmişi olan babacan Eddie ve sert ama kendine özgü bir felsefesi olan Red James, filme yön veren önemli karakterler arasında. Elbette “Eagle Bar”ın tayfasını ve ezberindeki şarkıyı sürekli unutan sempatik yaşlı adamın filme kattığı içten, eğlenceli anları da es geçmemek lazım.

 

Film, ilk yönetmenlik denemesinde aranan farklı ve deneysel fikir beklentisini karşılıyor. Bodkin Ras’ın bazı aksayan yönlerinden de bahsetmek gerekirse; Bodkin’in finale doğru gerçekleşen değişimi fazla keskin. Her şey saman alevi gibi bir anda olup bitiyor. Böyle olmasının sebebi büyük ihtimalle seyirciyi şaşırtmak fakat olayların çok hızlı gerçekleşmesi inandırıcılığın yitirilmesine sebep oluyor. Red James’in anlatımı, fikri destekler nitelikte olsa da yine de bazı parçalar eksik kalıyor.


 

Bodkin Ras filminde dram, komedi, gizem türleri tadında kullanılmış. Oyunculuk deneyimleri olmamasına rağmen bireyler kendilerini canlandırdıkları için karakterler inandırıcı. Müzikleri İskoç kasabasının dokusuyla uyumlu değil ama yine de etkileyici. Sanırım kasaba yerine Bodkin’i tanımlayan, onun varoluş ve bir yere ait olamama hissini anlatan müziklere yer verilmiş. Kısaca küçük bağımsız yapımlara ilgi duyanlar için Bodkin Ras, biçilmiş kaftan.


Twitter.com/mugeibrikci


YORUMLAR

Ziyaretçi Gönder

Gezinti

İletişim
Bize Yazın:


Gönder Max. 1000 karakter
Populer Sinema: #txt
Mesaj Gönder:
Gönder Max. 1000 karakter